Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2008

Δελτίο Τύπου Π.Γ.Ν. Αττικόν 17/10/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17 - 10 - 2008

ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΕΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» το Σάββατο 18-10-2008.

Η κινητοποίηση των εργαζομένων του «Αττικού» με κλείσιμο της Γενικής Εφημερίας την Τετάρτη 15-10-2008 ήταν επιτυχημένη χωρίς κανένα κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία των ασθενών. Οι λίγοι ασθενείς που προσήλθαν έδειξαν απόλυτη κατανόηση στις κινητοποιήσεις μας και πολλές φορές εξέφρασαν την οργή τους προς το ΕΚΑΒ που τους έλεγε ότι το νοσοκομείο εφημερεύει κανονικά!

Προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασθενών, σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τους πολίτες ότι και η Γενική Εφημερία του Σαββάτου 18-10-2008ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί. Οι ασθενείς παρακαλούνται να καταφεύγουν στα υπόλοιπα εφημερεύοντα νοσοκομεία της ίδιας ημέρας. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς (Διοίκηση του Νοσοκομείου, Υπουργείο Υγείας, ΣΟΤΥ, ΕΚΑΒ) και ο εισαγγελέας.

Ανοιχτή Συγκέντρωση των εργαζομένων στο χώρο των επειγόντων θα πραγματοποιηθεί αύριο από τις 14.30 και μετά.

Η Γενική Συνέλευση Γιατρών του ΠΓΝ «Αττικόν»


Απόφαση γενικής συνέλευσης Π.Γ.Ν. Αττικόν 15/10/08

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» 15-10-2008

Στην Γενική Συνέλευση που έλαβε χώρα σήμερα 15-10-2008, δεδομένων:

1.     των ελλείψεων του προσωπικού για τη στοιχειώδη και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου

2.     τον εξαναγκασμό σε απλήρωτη υπερωριακή εργασία του συνόλου των εργαζομένων

3.     την αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας για την άμεση λύση των προβλημάτων

θεωρούμε ότι η λειτουργία του Νοσοκομείου κάτω από τις παραπάνω συνθήκες δημιουργεί οξύτατα προβλήματα, πρωτίστως για την ποιότητα της νοσηλευτικής φροντίδας και της ασφάλειας των ίδιων των ασθενών, και ακολούθως για την ψυχική, σωματική και οικονομική αντοχή των εργαζομένων. Η κατάσταση πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο και το νοσοκομείο έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Οι εργαζόμενοι εκλαμβάνουν τη στάση του Υπουργείου Υγείας απέναντι στα προβλήματα του «Αττικού» ως έκφραση της πολιτικής εγκατάλειψης του Δημόσιου Τομέα Υγείας.

Θεωρούμε επίσης, ότι υπό τις παραπάνω συνθήκες η λειτουργία της Γενικής Εφημερίας είναι πλέον επικίνδυνη για τους ασθενείς.

 

Για το σκοπό αυτό αποφασίζουμε τα εξής:

Ø     ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ την Τετάρτη 15/10/2008 και Σάββατο 18/10/2008.
Ανοιχτή Συγκέντρωση
όλου του προσωπικού στο χώρο των επειγόντων από τις 14.30 και μετά.

Ø     Κλείσιμο της Κεντρικής Πύλης του Νοσοκομείου καθημερινά 9-10 π.μ. με συγκέντρωση των εργαζομένων.

Ø     Συνέχιση των συγκεντρώσεων προσωπικού 8-10 π.μ., της επίσχεσης εργασίας των ιατρών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου καθ’ όλο το πρωινό ωράριο και στάση εργασίας 11π.μ. με 3μ.μ. των υπόλοιπων ιατρών μέχρι ικανοποίησης των αιτημάτων μας.

Ø     Αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων επ’ αόριστον και κλείσιμο του ταμείου των εξωτερικών ιατρείων και του γραφείου κίνησης καθημερινά μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Ø     Αναστολή της λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων την 15/10/2008 ημέρα Γενικής Εφημερίας και την εβδομάδα από 20/10/2008 έως 24/10/2008.

Ø     Κλείσιμο των τακτικών χειρουργείων από 16/10/2008.

Ø     Γενική συνέλευση των εργαζομένων καθημερινά 10 π.μ.

Ø     Καλούμε σε συντονισμό της δράσης μας με τα υπόλοιπα Νοσοκομεία την Δευτέρα 20/10/2008 2 μ.μ. στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Αττικού Νοσοκομείου.

Ø     Συμμετοχή στην απεργία και το Συλλαλητήριο την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008, με το πανό του Σωματείου.

Ø     Αποστολή δελτίου τύπου προς τα ΜΜΕ, τους τοπικούς φορείς, τα Κόμματα, τα Συνδικάτα, τους Διευθυντές των Κλινικών, τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τη Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Οικονομικών.

Οι κινητοποιήσεις αυτές θα συνεχιστούν επ’ αόριστον ως την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων μας.

Με σκοπό τη κοινή δράση όλων των εργαζομένων αποφασίστηκε να ισχύει και για τους γιατρούς όπως και για το λοιπό προσωπικό η αυτόματη εγγραφή στο σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου μας.

Διεκδικούμε:

Ø     Δωρεάν, Δημόσια και Υψηλής Ποιότητας Περίθαλψη για όλους τους πολίτες και αύξηση των δαπανών για την Υγεία. Αύξηση της χρηματοδότησης για το Αττικό Νοσοκομείο, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του.

Ø     Άμεσες μαζικές προσλήψεις στο Αττικό Νοσοκομείο του αναγκαίου νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού και ιατρικού προσωπικού με μόνιμη εργασιακή σχέση. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Ø     Στελέχωση του Τμήματος των Επειγόντων Περιστατικών αλλά και όλων των τμημάτων με μόνιμο προσωπικό.

Ø     Δε θα επιτρέψουμε άνοιγμα νέων κλινικών, νέων χειρουργικών κρεβατιών και άλλων τμημάτων εφόσον δε προσληφθεί νέο μόνιμο προσωπικό.

Ø     Σύμπτυξη κλινικών και τμημάτων με σκοπό την ασφαλή λειτουργία τους με το υπάρχον ελλιπές προσωπικό.

Ø     Εφαρμογή του Νόμου περί Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Ø     Δε θα επιτρέψουμε κάλυψη των κενών θέσεων με ανάκληση μετατάξεων συναδέλφων.

Ø     Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των ιατρών Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2008 και των δεδουλευμένων υπερωριών του προσωπικού από τον Ιούλιο 2008. Άμεση υπογραφή επιπλέον κονδυλίου για την πληρωμή των εφημεριών των ιατρών και των υπερωριών του υπόλοιπου προσωπικού για το 2008. Εγγραφή στον προϋπολογισμό του 2009 των απαραίτητων κονδυλίων για πληρωμή εφημεριών-υπερωριών του επόμενου έτους, που θα επιτρέψουν την ασφαλή και απρόσκοπτη πραγματοποίηση τους.

Η Γενική Συνέλευση Εργαζομένων του ΠΓΝ «Αττικόν»

Απόφαση γενικής συνέλευσης Ερυθρού Σταυρού 15/10/2008

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Ε. ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΝΕΕΣ) 15/102008

 

Α/ Η συνέλευση γιατρών του Ν.Ε.Ε.Σ., αποφάσισε ομόφωνα σε σχέση με την κατάσταση που έχει προκύψει μετά την δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να διακινηθεί προς υπογραφήν και να κατατεθεί στην διοίκηση του νοσοκομείου το παρακάτω κείμενο:

 

Οι παρακάτω υπογράφοντες ιατροί του νοσοκομείου, μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση της γενικής μας συνέλευσης την Τετάρτη 15/10/2008, δηλώνουμε ρητά και ανεπιφύλακτα προς κάθε αρμόδιο τα εξής :

 

1. Οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού μηνών ως και Οκτωβρίου 2008 προγραμματίστηκαν ή/και εκτελέστηκαν από τους ιατρούς «καλή τη πίστη» σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας (κατόπιν σχετικών εγγράφων περί αναστολής ισχύος των ΠΔ περί 48ώρου – 56ώρου τόσο για το Αόσο και για το Βεξάμηνο του 2008) αφού τα προγράμματα εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα και πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ως εκ τούτου θα θεωρούνται δεδουλευμένες, και η παραμικρή καθυστέρηση καταβολής των σχετικών υπερωριακών αποζημιώσεων χωρίς καμμία περαιτέρω διαδικασία (π.χ. υπογραφές από ιατρούς περί συναίνεσης υπέρβασης ωραρίου κλπ) θα σημάνει αυτόματα την έναρξη επίσχεσης εργασίας από τους ιατρούς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

 

2. Μετά και τη δημοσιοποίηση της απόφασης της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου (26/6/08), και εάν μέσα στον μήνα Οκτώβριο 2008 δεν υπάρξει ειλικρινής προσπάθεια από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που θα αίρει τις σε βάρος τους σοβαρές αδικίες και που θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του τελευταίου έκτακτου συνέδριου της ΟΕΝΓΕ (7/6/08), τότε για τον μήνα Νοέμβριο 2008 θα κατατεθούν προγράμματα εφημεριών με 2 εφημερίες για κάθε ειδικό και 4 για κάθε ειδικευόμενο. Δεν θα γίνει καμμία περικοπή στην ασφαλή σύνθεση εφημερίας κάθε ημέρας, αλλά το πρόγραμμα θα καταρτιστεί ως την ημέρα που θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος αριθμός των εφημεριών ανά ιατρό (π.χ. ως και 20/11/2008). Για την αυτονοήτως προκύπτουσα αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου από την επομένη (πχ 21η Νοεμβρίου 2008 στην περίπτωση αυτή), η ευθύνη θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την πολιτεία.

Οι ιατροί του νοσοκομείου σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους τους θα επεξεργαστούν όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για τα παραπάνω αναγραφόμενα και ρητώς δηλούμενα.

 

Β/ Αρνούμαστε να υπογράψουμε ατομικές δηλώσεις που συμφωνούν με την υπέρβαση του 48ώρου για τους ειδικευμένους και του 56ώρου για τους ειδικευμένους γιατρούς.

 

Γ/  Συμμετοχή στην απεργία και στο συλλαλητήριο της 21ης Οκτωβρίου.

 

Δ/ Συμμετέχουμε στο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ –ΠΕΙΡΑΙΑ  και προτείνουμε τη διοργάνωση συγκέντρωσης των γιατρών στο Υπουργείο Υγείας, στις αρχές Νοεμβρίου .

 

Ε/ Συγκροτούμε συντονιστική επιτροπή με εκπροσώπους από όλες τις κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου για την ενημέρωση και υλοποίηση των αποφάσεων της συνέλευσης.

 

ΣΤ/ Νέα  Συνέλευση γιατρών ΝΕΕΣ την Πέμπτη 23/10/08  ώρα 12.30. στο αμφιθέατρο.

 

ΑΘΗΝΑ 15/10/2008