Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας 11 Απριλίου 2008










Ανακοίνωση συντονιστικού γενικών συνελεύσεων και τοπικών ενώσεων

Ανακοίνωση – δελτίο τύπου

Εμείς, εκπρόσωποι γενικών συνελεύσεων νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά και τοπικών ενώσεων της υπόλοιπης Ελλάδας που συναντηθήκαμε σήμερα στην πρώτη πανελλαδική κινητοποίηση δηλώνουμε τα εξής:

  1. Χαιρετίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας που επιμένουν να ζουν αξιοπρεπώς από το μισθό τους. Η όποια, έστω και την τελευταία στιγμή, πληρωμή δεδουλευμένων οφείλεται στον αγώνα τους.
  2. Η κινητοποιήσεις αυτές είναι η πιο τρανή απόδειξη πως η συνδικαλιστική ηγεσία που συνδιαλέγεται με τον υπουργό Υγείας δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών. Εκπροσωπεί την πολιτική του υπουργείου Υγείας παραβιάζοντας ξεδιάντροπα κάθε δημοκρατική διαδικασία και κάθε προηγούμενη απόφαση συνεδρίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών.
  3. Η σημερική συγκέντρωση αποτελεί την αρχή ενός νέου νοσοκομειακού κινήματος για ένα νέο ΕΣΥ. Που θα διεκδικήσει αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινα ωράρια, ανανέωση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις και πάνω από όλα ένα δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας για όλους. Όσοι προτείνουν συνέχιση των εξευτελιστικών μισθών είναι συνένοχοι στο ΕΣΥ της διαφθοράς και της μίζας.
  4. Υπενθυμίζουμε ότι η όποια συμφωνία για αλλαγή των όρων εργασίας θα γίνει από αυτούς που εφημερεύουν πραγματικά στο ΕΣΥ και ζουν από το μισθό τους. Αυτοί δεν ανέχονται να δουλεύουν άλλο με 700 ευρώ βασικό μισθό, δε δέχονται να δουλεύουν άλλο 80 ώρες την εβδομάδα με 4 ευρώ την ώρα. Δεν ανέχονται την πολιτική των μηδενικών προσλήψεων. Κανένας δεν μπορεί να υπογράψει στο όνομά τους.
  5. Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι μπορούμε να επιβάλλουμε το αμέσως επόμενο διάστημα τη μείωση των ωρών εργασίας στα νοσοκομεία και την ευθύνη για το τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία τους που θα προκληθεί βαρύνει αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας.
  6. Συγκροτούμε πανελλαδικό συντονιστικό των Ενώσεων και των γενικών συνελεύσεων των νοσοκομείων και καλούμε τους συναδέλφους σε γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία.
  7. Καλούμε τους συναδέλφους από τα νοσοκομεία Αθήνας – Πειραιά να προσυπογράψουν κείμενο για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΕΙΝΑΠ.
  8. Καλούμε σε μέρα πανελλαδικής δράσης στα νοσοκομεία στις 17 Απριλίου 2008 μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας.
  9. Κάνουμε πρόταση στις γενικές συνελεύσεις για διήμερη απεργιακή κινητοποίηση με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στο πρώτο 15ήμερο του Μαϊου.
  10. Καλούμε σε νέο συντονιστικό με εκπροσώπους των γενικών συνελεύσεων την ημέρα της κινητοποίησης.

Παλεύουμε για:

1. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων χωρίς καμία προυπόθεση. Καλούμε τους συνεδάλφους να μην υπογράψουν καμία ατομική δήλωση συναίνεσης στα υποχρεωτικά εξαντλητικά ωράρια.

2. Πραγματικές αυξήσεις αποδοχών (1600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές στον ειδικευόμενο και αντίστοιχα στις παραπάνω βαθμίδες, όλα στον βασικό μισθό).

3. Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις επιμελητών σύμφωνα με τις ανάγκες. Γενικό ωράριο 30ωρο, 5θήμερο, πρωινό 6ωρο με το πολύ 1 εφημερία την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς (ειδικούς και ειδικευόμενους). Καμία ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Ρεπό μετά από κάθε εφημερία. Αμοιβή της εφημερίας σαν υπερωρία. Θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης στα 55 για όσους το επιθυμούν, με κατοχύρωση του εφημεριακού χρόνου σαν συντάξιμου. Αποδέσμευση βαθμού – μισθού, αυτόματη χρονοεξέλιξη αποδοχών.

4. Μαζικές προσλήψεις μονίμων επιμελητών. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρόσληψης Επιμελητών Β ανά Περιφέρεια με συγκεκριμένη οικονομική δέσμευση. Όχι στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταργηθεί ο θεσμός του επικουρικού γιατρού

5. Μέτρα για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων.

6. Κατάργηση του χρηματισμού και της παραοικονομίας στο ΕΣΥ.

Αθήνα, 11 Απριλίου 2008

Συντονιστικό γενικών συνελεύσεων νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά και επρόσωποι από τοπικές ενώσεις:

Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ)

Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαϊας (ΕΙΝΑ)

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Ηρακλείου

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Ρεθύμνου

Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Κιλκίς

Ένωση Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας

Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Απόφαση γενικής συνέλευσης ένωσης γιατρών Αχαϊας 10/4/2008

Ανακοίνωση Απόφασης Γ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α. (10/4/2008)










ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΧΑΪΑΣ

Ε. Ι. Ν. Α.

Τηλ: 2610 – 999 212 * Κιν: 6977 – 457 328 * Fax: 2610 – 993 949

WWW: http://www.eina.gr * Email: cgian@med.upatras.gr


Αρ. Πρωτ: 33/10-4-2008

Πάτρα, 10 Απριλίου 2008


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προς:

  • Τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών




Ανακοίνωση Απόφασης Γ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α.


Συνεχίζουμε τον αγώνα. Δε γινόμαστε «δηλωσίες», δεν υποχωρούμε!


  1. Η καθυστέρηση και η επαπειλούμενη ματαίωση πληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών χρησιμοποιείται προκλητικά από το Υπ Υγείας για να περάσει μια συμφωνία -κοροϊδία διαιώνισης της σήψης και της παρακμής στο ΕΣΥ.
  2. Το Υπ Υγείας παραβιάζει συστηματικά κάθε όριο εργασίας υποχρεώνοντας βασικά τους ειδικευόμενους να δουλεύουν πάνω από 80 ώρες τη βδομάδα με 4 ευρώ την ώρα, χωρίς εκπαίδευση και χωρίς προοπτική ένταξης τους στο σύστημα. Τελευταία φτάσαμε στο εξωφρενικό σημείο να απειλείται η μη πληρωμή αυτών των εφημεριών με απόλυτη ευθύνη του Υπ Υγείας. Όχι μόνο αυτό, αλλά θα μας ζητήσουν δηλώσεις «συναίνεσης» στα άθλια ωράρια για να πληρωθούμε.
  3. Ακόμη χειρότερα το Υπουργείο επιχειρεί να αποσπάσει συναίνεση διαμέσω μιας απαράδεκτης «συλλογικής σύμβασης» που η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ πραξικοπηματικά είναι έτοιμη να υπογράψει προδίδοντας τους ειδικευόμενους και την πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών που θέλουν να ζουν αξιοπρεπώς από το μισθό τους. Παγώνει τους μισθούς και ενισχύει το φακελάκι και την προμήθεια, δεν εξασφαλίζει προσλήψεις και με επιδοματική λογική οδηγεί σε εξαντλητικά ωράρια.
  4. Το κύμα των επισχέσεων δεν απαιτεί μόνο την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων χωρίς κανένα όρο. Είναι και η απόδειξη πως οι γιατροί που βγάζουν τη δουλειά στο ΕΣΥ χωρίς να θησαυρίζουν από τους αρρώστους βγήκαν στους δρόμους να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.
  5. Να επιστραφεί ως απαράδεκτη η πρόταση Αβραμόπουλου των 10 σημείων. Να διακοπεί κάθε διάλογος με βάση την πρόταση του Υπουργείου. Να παλέψουμε για μια νέα σύμβαση επανίδρυσης του ΕΣΥ.


Παλεύουμε για:


  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων χωρίς καμία προϋπόθεση.
  • Βασικό μισθό ειδικευομένου 1600 ευρώ
  • Μείωση των ωρών εργασίας-πενθήμερο πρωινό εξάωρο και μία εφημερία τη βδομάδα χωρίς ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Ρεπό μετά από κάθε εφημερία. Αμοιβή της εφημερίας σαν υπερωρία.
  • Μαζικές προσλήψεις μονίμων επιμελητών με εγγραφή στον προϋπολογισμό.
  • Όχι στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταργηθεί ο θεσμός του επικουρικού γιατρού.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


  • Ξεκινάμε πάλι επίσχεση εργασίας στα νοσοκομεία της Αχαΐας από Δευτέρα 14 Απρίλη 2008.


  • Από 1η Μαίου οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν συναινούν στην υπέρβαση του μέγιστου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και υλοποιούμε την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για 48ωρο-56ωρο μέγιστης εβδομαδιαίας εργασίας.


  • Συμμετέχουμε στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την Παρασκευή 11/4/2008 στο Υπουργείο Υγείας.



Για το Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος


Τερζής Στάθης

Ο Γραμματέας


Γιαννάκενας Κων/νος


Απόφαση γενικής συνέλευσης γιατρών Ρεθύμνου 10/4/2008

10/04/2008
Συνεχίζεται η επίσχεση-άρνηση των γιατρών να εφημερεύσουν πέραν των νομίμων ορίων- ομαδική υποβολή παραιτήσεων από το ΕΣΥ(ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ)

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ( Ρέθυμνο 10/4/2008)

Συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας – άρνηση των γιατρών να εφημερεύσουν πέραν των νομίμων ορίων – ομαδική υποβολή παραιτήσεων από το ΕΣΥ

Μετά από 1 μήνα επίσχεσης εργασίας η κατάσταση στα περισσότερα Νοσοκομεία και Κ.Υ. της χώρας έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Οι γιατροί είναι ακόμα απλήρωτοι για τις εφημερίες του Ιανουαρίου , οι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής παρά την «τροπολογία Αβραμόπουλου» και οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά αναληθείς . Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε τη δυνατότητα ούτε το χρόνο καταβολής των δεδουλευμένων μας.

Είχαμε από την αρχή τονίσει ότι το πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών αναδεικνύει το συνολικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το ΕΣΥ και η δημόσια περίθαλψη . Είναι αποτέλεσμα της προκλητικής ολιγωρίας και ανευθυνότητας με την οποία το Υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει την υποχρέωση εφαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας και των κοινοτικών οδηγιών για το ωράριο εργασίας των γιατρών. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εδώ και 2 χρόνια κοροϊδεύει τους γιατρούς και την κοινωνία και δεν αντιμετωπίζει οριστικά , μέσω των αναγκαίων προσλήψεων ιατρικού προσωπικού , το μείζον πρόβλημα της αλλαγής του σημερινού παράνομου και εξοντωτικού συστήματος εφημερίας.

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών αποφάσισε :

1. Συνεχίζουμε ενωμένοι την επίσχεση εργασίας μέχρι να διασφαλιστεί η άμεση καταβολή των οφειλομένων.

2. Δηλώνουμε στη Διοίκηση του Νοσοκομείου ότι αρνούμαστε να εφημερεύσουμε πέραν των ορίων που προβλέπουν τα ΠΔ ( 48ώρες τη βδομάδα οι ειδικευμένοι γιατροί και 56 ώρες οι ειδικευόμενοι) γιατί α) δεν διασφαλίζεται η πληρωμή της εργασίας μας και β) έχουμε υπερβεί τις αντοχές μας .

3. Σε ένδειξη καθολικής διαμαρτυρίας και αγανάκτησης για την αντιμετώπιση που έχουμε από την Πολιτεία , είμαστε διατεθειμένοι να καταθέσουμε ομαδικά τις παραιτήσεις μας από το ΕΣΥ .

Προειδοποιούμε τη Διοίκηση , τη ΔΥΠΕ , το Υπουργείο ότι δεν μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και ότι η περίθαλψη στο Νομό μας τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο.

Καθιστούμε το Υπουργείο Υγείας και τα αρμόδια όργανα διοίκησης του ΕΣΥ αποκλειστικά υπεύθυνουςγια την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα και για τις δυσάρεστες εξελίξεις που εγκυμονούνται.

Δυστυχώς δεν έχουμε άλλα περιθώρια αντοχής και ανοχής. Δεν διεκδικούμε απλώς να πληρωθούμε . Διεκδικούμε πάνω απ’ όλα την αξιοπρέπεια μας αλλά και το δικαίωμα κάθε πολίτη του τόπου μας σε υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες υγείας , σε ένα σύγχρονο Νοσοκομείο με επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού και μέσων , με γιατρούς που εργάζονται κάτω από ανθρώπινες συνθήκες , που εκπαιδεύονται και αμείβονται σωστά για να είναι σε θέση να προσφέρουν αξιόπιστη περίθαλψη .

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου

Απόφαση επιτρόπου Ηρακλείου για την έγκριση ενταλμάτων εφημεριών


Απόφαση επιτρόπου Ηλείας για την έγκριση ενταλμάτων εφημεριών

Άποψη Κ. Γιαννακέκα περί των δηλώσεων για τις εφημερίες

Περί των δηλώσεων για τις εφημερίες

Του Κώστα Γιαννάκενα
Γεν. Γραμ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (Ε.Ι.Ν.Α.)

Όπως πολλοί ήδη γνωρίζουν, έχουν αρχίσει να διανέμονται από τους κατά τόπους Επιτρόπους προς τις Διοικήσεις των νοσοκομείων κάποια έγγραφα-οδηγίες για τον τρόπο που θα πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να πληρωθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες από τον Ιανουάριο 2008 μέχρι σήμερα.

Ο τρόπος αυτός είναι όντως ο νομίμως προβλεπόμενος αφού με την υλοποίηση των προγραμμάτων εφημέρευσης από 1/1/2008 και μετά, οι εφημερεύοντες γιατροί έχουν υπερβεί τον μέγιστο προβλεπόμενο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας (48ωρο και 56ωρο για ειδικευμένους και ειδικευόμενους αντίστοιχα). Το ότι έχουμε υπερβεί τον μέγιστο αυτό χρόνο εργασίας καθιστά τα προγράμματα εφημεριών παράνομα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και συνεπώς οι Επίτροποι δεν μπορούν να τα εγκρίνουν για πληρωμή. Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε ότι ασχέτως με τις όποιες τροπολογίες-παρατάσεις του Υπουργείου, υπερισχύει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Συνεπώς για να είναι νόμιμες και να εγκριθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες θα πρέπει η υπέρβαση του χρόνου εργασίας να έχει γίνει με την συναίνεση του κάθε γιατρού που τις πραγματοποίησε και αυτό να το έχει δηλώσει ο καθένας μας ρητά και ανεπιφύλακτα!

Κι εδώ είναι που αρχίζουν τα δύσκολα αφού ουσιαστικά με το να υπογράψουμε τέτοιες μηνιαίες δηλώσεις ουσιαστικά δηλώνουμε - ρητά και ανεπιφύλακτα – ότι απαξιώνουμε οι ίδιοι αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε διεκδικώντας ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες εργασίας και ότι η παραβάσεις αυτές των κεκτημένων μας δικαιωμάτων έγιναν με την συναίνεσή μας. Να δηλώσουμε ότι οι εφημερίες που υλοποιήθηκαν έγινα με την συναίνεση των γιατρών στην διαιώνιση του δουλοκτητικού, άθλιου και μεσαιωνικού εφημεριακού καθεστώτος. Μας ζητούν να ότι δεν υποχρεωθήκαμε από τις Διοικήσεις να «καλύψουμε τις ανάγκες» των νοσοκομείων κι ότι οι ίδιοι θελήσαμε να εφημερεύσουμε κάτω από απάνθρωπες και επικίνδυνες για την σωματική και ψυχική μας υγεία συνθήκες!

Θεωρούμε όμως βέβαιο ότι κανένας νοσοκομειακός γιατρός δεν θα δεχθεί αυτή την ταπεινωτική και αναξιοπρεπή «λύση» ούτε θα συντελέσει στην υπονόμευση του αγώνα των υπολοίπων νοσοκομειακών γιατρών. Τα δεδουλευμένα θα τα διεκδικήσουμε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και με την αξιοπρέπειά μας κι όχι κάνοντας.... δηλώσεις.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (Ε.Ι.Ν.Α.) δηλώνει σαφέστατα ότι δεν αποδέχεται την υποβολή δηλώσεων για τις δεδουλευμένες εφημερίες και απορρίπτει την λογική της δήλωσης συναίνεσης για την πληρωμή δεδουλευμένων. Η θέση αυτή είναι σαφέστατη και φυσικά αυτό αποκλείει και την υπογραφή της όποιας δήλωσης συναίνεσης των νοσοκομειακών γιατρών από τρίτους.

Οι εφημερίες υλοποιήθηκαν με βάσει τα προγράμματα που μας επιβλήθηκαν αλλά όχι με την δική μας συναίνεση!

Κι ερχόμαστε στο θέμα των εφημεριών του Μαΐου 2008 και το τι προγράμματα εφημεριών θα καταθέσουμε. Είναι δεδομένο ότι τα επιστημονικά αποδεκτά προγράμματα δεν συμπίπτουν με τα νόμιμα δικαιώματά μας όπως βέβαιο θεωρείται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα εγκρίνει τα παράνομα (σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία) προγράμματα. Ο μόνος τρόπος για να εφημερεύσουν οι γιατροί πέρα από τον νόμιμο εβδομαδιαίο χρόνο είναι αν δηλώσουν - ρητά και ανεπιφύλακτα – ότι δέχονται και συναινούν σε κάτι τέτοιο.

Σας παραθέτω μια τέτοια δήλωση με τα απαραίτητα στοιχεία όπως προβλέπεται από την νομοθεσία και όπως μας την έστείλε ο Νομικός μας Σύμβουλος (Δρ. Μ. Μιχαήλ, Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω). Την παραθέτουμε εδώ σαν παράδειγμα:

ΔΗΛΩΣΗ

Ο κάτωθι υπογεγραμμένος Ιατρός (επώνυμο / όνομα / ειδικότητα / βαθμός / Εργοδότης Φορέας)
Έχοντας υπόψη το άρθρο 22 της Κωδικοποιητικής Οδηγίας 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, του Π.Δ.88/1999 "Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συμμόρφωση με τη Οδηγία 93/104/ΕΚ" (ΦΕΚ Α' 94), όπως τροποποιήθηκε από το Π.Δ.76/2005, σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2000/34/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και τις υπ'αριθ.67, 106 και 107 Πράξεις του Ι' Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Δηλώνω ρητά και ανεπιφύλακτα
ή [ότι δεν συναινώ να εργάζομαι από την 01-05-2008 και εφεξής πέραν του προβλεπόμενου ανώτατου επιτρεπόμενου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των 48 ωρών (Ειδικευμένος) ή των 56 ωρών (Ειδικευόμενος) συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών]

ή [ότι συναινώ να εργάζομαι από την 01-05-2008 και εφεξής καθ' υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των 48 ωρών (Ειδικευμένος) ή των 56 ωρών (Ειδικευόμενος) συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών και μέχρι … εφημερίες (να αναφερθεί ο αριθμός των επιπλέον εφημεριών), με την ταυτόχρονη χορήγηση σε εμένα ισοδύναμων περιόδων αντισταθμιστικής ανάπαυσης (ρεπό)].
Πάτρα, (ημερομηνία)
Ο Δηλών Ιατρός


Με ιδιαίτερη έμφαση επαναλαμβάνω ότι η δήλωση αυτή αποτελεί παράδειγμα / υπόδειγμα της νομικά ορθής δήλωσης και ότι αφορά της εφημερίες του Μαΐου κι εφεξής!

Εδώ θα πρέπει ο καθένας να αποφασίσει με τα προσωπικά του κριτήρια, την δική του υπευθυνότητα αλλά και με το τι συνιστά αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια για τον καθένα.

Θα πρέπει ο καθένας μας να αποφασίσει αν θα στηρίξει το δικαίωμα όλων για εξάλειψη του δουλοκτητικού και άθλιου καθεστώτος εφημέρευσης και αν θα απαιτήσει ανθρώπινες συνθήκες και ωράριο εργασίας.

Αντικειμενικά, στην πρώτη περίπτωση παραπάνω, όπου δεν συναινεί ο δηλών, τότε υποχρεούται στην υλοποίηση 2 και 4 εφημεριών τον μήνα. Στην δεύτερη περίπτωση, ο δηλών υποχρεούται να πραγματοποιήσει μόνο τις 2 (ή 4 οι ειδικευόμενοι) εφημερίες κι επιπλέον τις όσες παραπάνω έχει δηλώσει με την συναίνεσή του λ.χ. τις 2 υποχρεωτικές συν 3 επιπλέον άρα 5 εφημερίες το μήνα.

Το αν θα προκύψει δυσλειτουργία στα νοσοκομεία από έλλειψη επαρκών εφημερευόντων δεν είναι δικιά μας ευθύνη! Είναι η λογική συνέπεια της ανευθυνότητας που επιδεικνύει εδώ και χρόνια το Υπουργείο κι ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του.

Αρκετά χρόνια λειτουργεί το ΕΣΥ με μοναδική στήριξη το φιλότιμο και την αυτοθυσία των ιατρών του. Αρκετά χρόνια βρισκόμαστε καθημερινά στα νοσοκομεία πολλές ώρες μετά την λήξη του ωραρίου μας σε μια άνιση προσπάθεια να διεκπεραιώσουμε το συνεχώς διογκούμενο φόρτο εργασίας. Ας κάνει έστω και την ύστατη αυτή στιγμή ο Υπουργός τις προσλήψεις που μας ανακοινώνει κατά τακτά διαστήματα από τότε που ανέλαβε και που μέχρι στιγμής η πραγματικότητα τον διαψεύδει! Αναρωτιόμαστε αν θα πληρώσει αυτούς που θα προσλάβει από τα κονδύλια που δεν έχει προβλέψει στο προϋπολογισμό!

Καλούμε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς να πάρουν επιτέλους μια θέση σοβαρή και αξιοπρεπή για να τελειώνει επιτέλους αυτή η κοροϊδία. Είμαστε ενήλικες, έχουμε ένα επίπεδο μόρφωσης και οφείλουμε να έχουμε και την ανάλογη αξιοπρέπεια!

§ Ήρθε η ώρα να πούμε «φτάνει πια»!

§ Εδώ και τώρα ανατροπή του άθλιου εφημεριακού καθεστώτος

§ Εδώ και τώρα αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ !



Πάτρα, 8 Απριλίου 2008

Ατομική δήλωση εργασίας πέρα του 48ώρου

ΔΗΛΩΣΗ

Ο κάτωθι υπογεγραμμένος Ιατρός (επώνυμο / όνομα / ειδικότητα / βαθμός / Εργοδότης Φορέας)
Έχοντας υπόψη το άρθρο 22 της Κωδικοποιητικής Οδηγίας 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, του Π.Δ.88/1999 "Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συμμόρφωση με τη Οδηγία 93/104/ΕΚ" (ΦΕΚ Α' 94), όπως τροποποιήθηκε από το Π.Δ.76/2005, σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2000/34/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και τις υπ'αριθ.67, 106 και 107 Πράξεις του Ι' Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Δηλώνω ρητά και ανεπιφύλακτα
ή [ότι δεν συναινώ να εργάζομαι από την 01-05-2008 και εφεξής πέραν του προβλεπόμενου ανώτατου επιτρεπόμενου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των 48 ωρών (Ειδικευμένος) ή των 56 ωρών (Ειδικευόμενος) συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών]

ή [ότι συναινώ να εργάζομαι από την 01-05-2008 και εφεξής καθ' υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των 48 ωρών (Ειδικευμένος) ή των 56 ωρών (Ειδικευόμενος) συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών και μέχρι … εφημερίες (να αναφερθεί ο αριθμός των επιπλέον εφημεριών), με την ταυτόχρονη χορήγηση σε εμένα ισοδύναμων περιόδων αντισταθμιστικής ανάπαυσης (ρεπό)].
Πάτρα, (ημερομηνία)
Ο Δηλών Ιατρός

Απόφαση γενικής συνέλευσης Βενιζελειου

09/04/2008δεν υποβάλλουμε δηλώσεις-συνεχίζουμε την επίσχεση(ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ)

Μετά από μια μαζικότατη συνέλευση αποφασίστηκαν σχεδόν ομόφωνα τα κάτωθι :

Α. Συνέχιση της επίσχεσης και πλήρη στήριξη των ειδικευομένων γιατρών στην αποχή τους από την εφημερία.
Β. Αρνούμαστε να δηλώσουμε ότι εφημερεύσαμε με την θέλησή μας τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο παραβιάζοντας τα Π.Δ. 88/99 και 76/2005.
Οι εφημερίες κατά το διάστημα αυτό έγιναν με τρόπο παράνομο και καταναγκαστικό κατόπιν ρητής εντολής της διοίκησης για να μην διαταραχτεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και η εξυπηρέτηση των αναγκών υγείας του κοινωνικού συνόλου. Δεν συναινούμε στην περαιτέρω παραβίαση του νόμου της Ε.Ε. διότι αυτό καθίσταται επικίνδυνο για τους γιατρούς και τους ασθενείς.
Γ. Απαιτούμε την άμεση και άνευ όρων καταβολή των δεδουλευμένων όπως σαφώς τα δικαιούμαστε.
Δ. Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας με υποβολή εκ μέρους των επιμελητών ατομικών δηλώσεων μη συναίνεσης σε εργασία πέραν του προβλεπόμενου ανώτατου εβδομαδιαίου ορίου των 48 ωρών.
Ε. Σε περίπτωση καταβολής των δεδουλευμένων αποφασίστηκε η διακοπή της επίσχεσης και η έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων για την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών σχετικά με νέο μισθολόγιο, τον τρόπο εφημέρευσης και το συνταξιοδοτικό.
ΣΤ. Στηρίζουμε και μετέχουμε ενεργά στην κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών στην Αθήνα την Παρασκευή 11/4/08. Η Ένωση καλύπτει τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής.

Το προεδρείο της Γ.Σ.
Τριμελής Επιτροπή Βενιζελείου νοσοκομείου
Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου

Δελτίο τύπου συντονιστικού

Την Παρασκευή 11/04/2008 και ώρα 1200 μπροστά στο Υπουργείο Υγείας στην Αριστοτέλους θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική κινητοποίηση των ιατρών των Δημοσίων Νοσοκομείων.

Καλούμε όλους τους Δημοσιογράφους σε συνέντευξη τύπου στις 1400 στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ ( Μάρνης 30)

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων.
-Απόρριψη της πρότασης Αβραμόπουλου.
- Απόσυρση από το διάλογο
-Ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς μισθούς, κατάργηση της παραοικονομίας

Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Η αλαζονεία έχει τα όριά της

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Ευαγγελισμού

Ανακοίνωση συντονιστικού γενικών συνελεύσεων νοσοκομείων Αθήνας 7/4/2008

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ

11 Απριλίου 2008 ΩΡΑ 1200

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Εμείς εκπρόσωποι γενικών συνελεύσεων από Νοσοκομεία της Αθήνας που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας συγκεντρωθήκαμε σήμερα στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός και καταλήξαμε στα εξής:

  1. Εκπροσωπούμε κατά κύριο λόγο τους ειδικευόμενους, τους νέους γιατρούς και τους επιμελητές που θέλουν να ζουν αξιοπρεπώς από το μισθό τους.
  2. Η καθυστέρηση και η επαπειλούμενη ματαίωση πληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών χρησιμοποιείται προκλητικά από το Υπ Υγείας για να περάσει μια συμφωνία -κοροιδία διαιώνισης της σήψης και της παρακμής στο ΕΣΥ.
  3. Το Υπ Υγείας παραβιάζει συστηματικά κάθε όριο εργασίας υποχρεώνοντας βασικά τους ειδικευόμενους να δουλεύουν πάνω από 80 ώρες τη βδομάδα με 4 ευρώ την ώρα, χωρίς εκπαίδευση και χωρίς προοπτική ένταξης τους στο σύστημα. Τελευταία φτάσαμε στο εξωφρενικό σημείο να απειλείται η μη πληρωμή αυτών των εφημεριών με απόλυτη ευθύνη του Υπ Υγείας. Είμαστε 4 μήνες απλήρωτοι και ακόμη περιμένουμε!
  4. Ακόμη χειρότερα το Υπουργείο επιχειρεί να αποσπάσει συναίνεσή διαμέσω μιας απαράδεκτης «συλλογικής σύμβασης» που η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ-ΕΙΝΑΠ πραξικοπηματικά είναι έτοιμη να υπογράψει προδίδοντας τους ειδικευόμενους και την πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών που θέλουν να ζουν αξιοπρεπώς από το μισθό τους. Παγώνει τους μισθούς και ενισχύει το φακελάκι και την προμήθεια, δεν εξασφαλίζει προσλήψεις και με επιδοματική λογική οδηγεί σε εξαντλητικά ωράρια.
  5. Το κύμα των επισχέσεων δεν απαιτεί μόνο την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων χωρίς κανένα όρο. Είναι και η απόδειξη πως οι γιατροί που βγάζουν τη δουλειά στο ΕΣΥ χωρίς να θησαυρίζουν από τους αρρώστους βγήκαν στους δρόμους να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Να επιστραφεί ως απαράδεκτη η πρόταση Αβραμόπουλου των 10 σημείων. Να διακοπεί κάθε διάλογος με βάση την πρόταση του Υπουργείου. Να παλέψουμε για μια νέα σύμβαση επανίδρυσης του ΕΣΥ.

Καλούμε σε πανελλαδική συγκέντρωση στο Υπ. Υγείας Παρασκευή 11 Απριλίου ώρα 12.00 .

Παλεύουμε για:

1. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων χωρίς καμία προυπόθεση.

2. Βασικό μισθό ειδικευομένου 1600 ευρώ

3. Μείωση των ωρών εργασίας-πενθήμερο πρωινό εξάωρο και μία εφημερία τη βδομάδα χωρίς ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Ρεπό μετά από κάθε εφημερία. Αμοιβή της εφημερίας σαν υπερωρία.

4. Μαζικές προσλήψεις μονίμων επιμελητών με εγγραφή στον προυπολογισμό. Όχι στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταργηθεί ο θεσμός του επικουρικού γιατρού.

5. Καλούμε σε κινητοποίηση στις 17 Απριλίου σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εργαζομένους στα Νοσοκομεία.

Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός 7 Απριλίου 2008

Ανακοίνωση συντονιστικού γενικών συνελεύσεων νοσοκομείων Αθήνας 1/4/2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εμεις, εκπρόσωποι Γενικών Συνελεύσεων νοσοκομειακών γιατρών που βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας σε νοσοκομεία της Αθήνας, συγκεντρωθήκαμε σήμερα στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός και καταλήξαμε

  1. Εκπροσωπούμε με βάση τη μαζικότητα και τη συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις τους ειδικευόμενους και τους συνάδελφους επιμελητές που θέλουν να ζουν αξιοπρεπώς από το μισθό τους.
  2. Ζητάμε συγγνώμη από τους ασθενείς για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης και ζητάμε τη συμπαράστασή τους
  3. Βρισκόμαστε σε αυτές τις κινητοποιήσεις διότι είμαστε απλήρωτοι για τις υπερωρίες μας εδώ και μήνες και αδυνατούμε να επιβιώσουμε οικονομικά. Οι βασικοί μισθοί είναι εξευτελιστικοί. Δουλεύουμε πάνω από 80 ώρες τη βδόμαδα για να συμπληρώσουμε αυτόν τον εευτελιστικό βασικό μισθό με την προκλητική αμοιβή των 4 ευρώ την ώρα στην εφημερία. Στο ίδιο διάστημα παρακολουθούμε από τα ΜΜΕ τις προκλητικές δηλώσεις του Υπ Υγείας ότι το πρόβλημα έχει λυθεί.
  4. Αρνούμαστε να επιβιώσουμε με τον τρόπο που κάποιοι θησαυρίζουν στο ΕΣΥ με την ανοχή και την έμμεση προτροπή του Υπ. Υγείας: Με τα φακελάκια και τις προμήθειες.
  5. Η μη πληρωμή των εφημεριών αλλά και η νέα πρόταση Αβραμόπουλου για τους Νοσοκομειακούς γιατρούς διαιωνίζουν το αδιέξοδο παγιώνοντας τέτοιες πρακτικές και οδηγούν σε ολοκληρωτική παρακμή του ΕΣΥ.
  6. Ο αξιοπρεπής μισθός, η μείωση των ωρών εργασίας, η ουσιατική εκπαίδευση των νέων γιατρών και η ανανέωση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μπορούν να οδηγήσουν σε ένα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν και υψηλής ποιότητας σύστημα περίθαλψης για όλους. Προυπόθεση η έκτακτη χρηματοδότηση και η πάταξη και της παραοικονομίας αλλά και της επίσημης διαφυγής τεράστιων κεφαλαίων από τα ασφαλιστικά ταμεία κατευθείαν στον ιδιωτικό τομέα.

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένης της γενικευμένης αναταραχής στα νοσοκομεία Αθήνας και υπόλοιπης Ελλάδας προτείνουμε.

1. Καλούμε τους συνάδελφους ειδικευόμενους να προχωρήσουν άμεσα σε επίσχεση εργασίας μέσα από γενικές συνελεύσεις και επιτροπές ειδικευομένων.

2. Καλούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς που θέλουν να ζουν αξιοπρεπώς από το μισθό τους και όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας σε πραγματικές κινητοποιήσεις για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

3. Καλούμε σε νέο συντονιστικό των νοσοκομείων της Αθήνας τη Δευτέρα 7 Απριλίου ώρα 15.00 στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός για συντονισμό και διοργάνωση παναθηναικής κινητοποίησης στο Υπ Υγείας την επόμενη βδομάδα

4. Καλούμε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ να διακόψουν το διάλογο και να μην υπογράψουν την απαράδεκτη πρόταση Αβραμόπουλου.

5. Καλούμε την ΕΙΝΑΠ να συγκαλέσει άμεσα γενική συνέλευση.

6. Καλούμε τους συναδέφους από την υπόλοιπη Ελλάδα σε συντονισμό και διοργάνωση πανελλαδικής κινητοποίησης την εβδομάδα 15-19/04.

Αμφιθέατρο Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, 1/04/2008

Εκπρόσωποι από γενικές συνελευσεις νοσοκομείων

Ερυθρός Σταυρός

Αττικό Νοσοκομείο

Άγιος Σάββας

Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών

Παραβρέθηκαν συνάδελφοι από άλλα 10 Νοσοκομεία της Αθήνας που πραγματοποιούν συνελεύση το επόμενο διήμερο.

Προς ασθενείς

Αγαπητέ ασθενή-συνοδέ,

Εμείς οι γιατροί του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός που βρισκόμαστε σε κινητοποίηση ζητούμε προκαταβολικά συγγνώμη για την ταλαιπωρία και τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζεις κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Οδηγηθήκαμε σε αυτήν την κινητοποίηση από την περιφρόνηση των διοικούντων και του Υπουργείου Υγείας προς το δημόσιο σύστημα υγείας.

Από το Δεκέμβρη του 2007 το Υπουργείο αρνείται να πληρώσει την υπερωριακή εργασία με αποτέλεσμα να δουλεύουμε κατά μέσο όρο 80 ώρες τη βδομάδα με μισθό 980 ευρώ το μήνα.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο και είναι προφανές πως το Υπουργείο θεωρεί ότι θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να επιβιώνουμε οικονομικά…

Επειδή δεν ανεχόμαστε άλλο ένα υποβαθμισμένο ΕΣΥ που στηρίζεται στην παραοικονομία και σε «άλλους τρόπους οικονομικής επιβίωσης».

Επειδή η σκόπιμη υποβάθμιση του ΕΣΥ είναι επιλογή των κυβερνώντων και την πληρώνει τελικά ο άρρωστος.

Επειδή βαρεθήκαμε να εκτελούμε χρέη απολογητή του Υπουργείου για τις καθυστερήσεις, τις απαράδεκτες υποδομές, την έλλειψη προσωπικού, την υποβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών υγείας που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΟΥ

Γενική Συνέλευση Γιατρών ΝΕΕΣ

Μάρτιος 2008

Απόφαση γενικής συνέλευσης νοσοκομείου Τρικάλων 9/4/2008

09/04/2008
Σε επίσχεση εργασίας από 7 Απριλίου(ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ)

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών του Γ.Ν. Τρικάλων που έγινε στις 2 Απριλίου 2008 αποφάσισε:

1. Συμμετοχή στην Πανελλαδική κινητοποίηση για τις απλήρωτες εφημερίες με επίσχεση εργασίας από τα τακτικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία. Η επίσχεση ξεκινάει τη Δευτέρα 7 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι την πληρωμή των εφημεριών Ιανουαρίου 2008.

2.- Υιοθετήθηκε η απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου για τη λειτουργία του ΤΕΠ και ζητήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών ανακατασκευής του παλιού κτιρίου

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΚΥΤ

Απόφαση γενικής συνέλευσης νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ 8/4/2008

08/04/2008
Επίσχεση από 11 Απριλίου(ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΧΕΠΑ)

Από την Τρίτη 1/4/08 οι Νοσοκομειακοί γιατροί - ειδικευόμενοι και ειδικοί - του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας, όπως και στα περισσότερα Νοσοκομεία της πόλης μας.

Προχωρήσαμε στις κινητοποιήσεις αυτές διότι είμαστε απλήρωτοι για τις εφημερίες μας εδώ και μήνες αδυνατώντας να επιβιώσουμε οικονομικά. Οι βασικοί μισθοί του ΕΣΥ ήταν και παραμένουν εξευτελιστικοί με μηνιαίες αποδοχές περί τα 1000 ευρώ για τη μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών. Δουλεύουμε πάνω από 80 ώρες τη βδομάδα συμπληρώνοντας αυτό τον απαράδεκτο βασικό μισθό με την προκλητική αμοιβή των 3,5 ευρώ την ώρα κατά τη διάρκεια της εφημερίας.

Όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούμε συνεχώς από τα ΜΜΕ τις προκλητικές δηλώσεις του Υπουργείου Υγείας ότι τα προβλήματά μας έχουν επιλυθεί.

Αρνούμαστε να επιβιώσουμε με τον τρόπο που κάποιοι έμμεσα μας υποδεικνύουν θησαυρίζοντας από το ΕΣΥ με την ανοχή και την έμμεση προτροπή του Υπουργείου Υγείας, δηλαδή με τα φακελάκια και τις προμήθειες.

Οι απλήρωτες εφημερίες, αλλά και γενικότερα οι προθέσεις της κυβέρνησης μέσω του Υπουργείου Υγείας και της δήθεν «νέας πρότασης» του κ. Αβραμόπουλου για τους Νοσοκομειακούς γιατρούς, διαιωνίζουν το αδιέξοδο παγιώνοντας τέτοιες πρακτικές και οδηγούν σε ολοκληρωτική παρακμή του ΕΣΥ.

Ο αξιοπρεπής μισθός, η μείωση των ωρών εργασίας, η ουσιαστική εκπαίδευση των νέων γιατρών και η ανανέωση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών μπορούν να οδηγήσουν σε ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα περίθαλψης με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Βασική προϋπόθεση είναι η έκτακτη και γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ παράλληλα με την πάταξη της παραοικονομίας και της επίσημης διαφυγής τεράστιων κεφαλαίων από τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων κατευθείαν στον ιδιωτικό τομέα.

Ζητούμε συγγνώμη από τους ασθενείς για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών μας.

Ευελπιστούμε στην κατανόησή τους ζητώντας την ενεργό συμπαράστασή τους.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΓΝΘ «ΑΧΕΠΑ»

Απόφαση γενικής συνέλευσης γιατρών νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός

Προς

Διοικητή ΝΕΕΣ

ΔΣ ΝΕΕΣ

Πρόεδρο Επιστημονικού Συμβουλίου

Δντή Ιατρικής Υπηρεσίας

Δντες Τμημάτων Κλινικών

Αθήνα 26/03/2008

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26/03/2008

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός που πραγματοποιήθηκε σήμερα 26/03/2008 εκτίμησε τα ακόλουθα.

  1. Οι γιατροί του Νοσοκομείου μας παραμένουν απλήρωτοι για την υπερωριακή εργασία από το Δεκέμβρη του 2007. Οι εξευτελιστικοί μισθοί (980 ευρώ το μήνα για τον ειδικευόμενο και αντιστοίχως για τις άλλες βαθμίδες) σε συνδυασμό με την υποχρεωτική εξοντωτική υπερεργασία που ξεπερνά τις 80 ώρες εβδομαδιαίως καθιστά την αμοιβή των υπερωριών απαραίτητη για τη στοιχειώδη επιβίωσή μας.
  2. Στην οικονομική και εργασιακή εξόντωση έχει προστεθεί εδώ και μήνες το πρόσθετο παράνομο και επικίνδυνο έργο το οποίο έχουμε υποχρεωθεί να εκτελούμε στο ιδιωτικό Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν από το ΔΣ του Νοσοκομείου μας.
  3. Η μη καταβολή των εφημεριών είναι μεθοδευμένη από το Υπ Υγείας. Παραβιάζοντας συστηματικά το ευρωπαικό δίκαιο για το ανώτατο όριο εργασίας καθυστέρησε 3 ολόκληρους μήνες να καταθέσει τροπολογία που εξαιρεί τη χώρα μας εκβιάζοντας μας με μη πληρωμή των δεδουλευμένων μας. Έτσι διατηρούσε ανοικτό το συνδικαλιστικό εκβιασμό να υπογράψουν τα συνδικαλιστικά μας όργανα ότι δεχόμαστε να παραβιάζουμε τα όρια ωρών εργασίας με τη συναίνεσή μας. Σε αυτήν τη συμφωνία «κυρίων» αρνήθηκε από την αρχή οποιαδήποτε συζήτηση για ουσιαστική αύξηση στους βασικούς μισθούς, για ουσιαστική προστασία του δικαιώματος σε ανθρώπινο και ασφαλές ωράριο εργασίας, για ουσιαστικό συγκεκριμένο και με οικονομικό πλάνο προγραμματισμό μαζικών προσλήψεων σε ένα ΕΣΥ που επιβιώνει κατά το μεγαλύτερο μέρος από αναπληρωτές διευθυντές. Αντί αυτού πρότεινε ρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχε ήδη νομοθετήσει μονομερώς.
  4. Το Υπουργείο Υγείας αποδεικνύει καθημερινά πως βαθαίνει τις μεγάλες πληγές του ΕΣΥ. Πρώτον στηρίζει την παραοικονομία θεωρώντας πως οι γιατροί πρέπει να βρίσκουν «άλλους τρόπους αμοιβής» δηλαδή ή να τα ζητάν από τους αρρώστους ή να τα ψάχνουν στις προμήθειες και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Δεύτερο δε θεωρεί ότι εκπαιδεύει τους νέους γιατρούς για να τους εντάξει σε ένα καλύτερο σύστημα υγείας για τον πολίτη. Τους χρησιμοποιεί σα φτηνό εργατικό δυναμικό για να καλύπτει τις χαώδεις τρύπες ενός γερασμένου ΕΣΥ ενώ δε λείπουν οι περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται σαν φτηνοί υπάλληλοι σε ιδιωτικά μαγαζιά που θησαυρίζουν μέσα στο δημόσιο. Η εκπαίδευση των ειδικευομένων έχει καταντήσει από δικαίωμα και υποχρέωση να επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων ή σε παρακάλια και εκδουλεύσεις απέναντι στους ανώτερους σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Το μέλλον δε των νέων γιατρών είναι αμφίβολο όχι γιατί μας περισσεύουν οι γιατροί στο δημόσιο. Φθάσαμε οι νεοδιοριζόμενοι στο ΕΣΥ να είναι μετρημένοι στα δάκτυλα και να προσλαμβάνονται λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότησή τους.
  5. Δυστυχώς το Υπουργείο Υγείας βρήκε σύμμαχους σε αυτήν την ανήθικη πρόταση για διαιώνιση των εξευτελιστικών μισθών και του χρηματισμού στο ΕΣΥ τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργάνων των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ) που χωρίς να ενημερώσουν και παραβιάζοντας κάθε προηγούμενη συλλογική απόφαση είναι έτοιμες να υπογράψουν την πρόταση Αβραμόπουλου. Έτσι ετοιμάζονται να δεμεύσουν χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς στο ίδιο μισθολογικό καθεστώς (και μειωμένο για τους ειδικευόμενους), να συναινέσουν σε απλήρωτη υπερωριακή εργασία, να συναινέσουν στην απόρριψη χιλιάδων ειδικευόμενων από το ΕΣΥ.
  6. Για τους ειδικευόμενους γιατρούς και για την πλειοψηφία των ειδικευμένων νοσοκομειακών γιατρών που θέλουν να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κινητοποίηση του Νοσοκομείου μας αλλά και των Νοσοκομείων σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι απόδειξη πως είναι πολλοί οι νοσοκομειακοί γιατροί που δεν ανέχονται άλλη περιφρόνηση. Δεν δεχόμαστε άλλον εξευτελισμό απέναντί μας και απέναντι στους αρρώστους, δε δεχόμαστε να είμαστε συνένοχοι στην παραοικονομία. Θέλουμε να ζούμε αξιοπρεπώς από το μισθό μας. Δε δείχνουμε άλλη ανοχή σε κομματικούς παράγοντες που εμφανίζονται σαν εκπρόσωποι μας εκπροσωπώντας σταθερά άλλου τύπου συμφέροντα.

Με βάση τα παραπάνω

1. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες τις για την αναστάτωση που προκαλείται στα νοσοκομεία και να δώσει άμεση λύση.

2. Ενημερώνουμε πως δεν εκπροσωπούμαστε από τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργάνων ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ για υπογραφή της κυβερνητικής πρότασης. Τους καλούμε να μην υπογράψουν την πρόταση κοροιδία Αβραμόπουλου.

3. Καλούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας σε γενίκευση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τόσο για την καταβολή των εφημεριών όσο και για τα βασικά προβλήματα του ΕΣΥ.

4. Καλούμε σε σύσκεψη εκπροσώπων Νοσοκομείων και Τοπικών Ενώσεων την Τετάρτη 2 Απριλίου ώρα 15.00 στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός για συντονισμό με έκδοση κοινής αφίσας και ανακοίνωσης και διοργάνωση συντονισμένης πανελλαδικής κινητοποίησης.

5. Αποφασίζουμε αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τις τακτικές ιατρικές πράξεις μέχρι επίλυσης του προβλήματος.

6. Ενημερώνουμε πως συνάδελφοι ειδικευόμενοι επεκτείνουν το νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης και κατά την υπερωριακή εργασία από σήμερα 26/03/2008 και μέχρι επίλυσης του προβλήματος.

Αγωνιζόμαστε για:

  • Πραγματικές αυξήσεις αποδοχών (1600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές στον ειδικευόμενο και αντίστοιχα στις παραπάνω βαθμίδες, όλα στον βασικό μισθό)
  • Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις επιμελητών σύμφωνα με τις ανάγκες. Γενικό ωράριο 30ωρο, 5θήμερο, 6ωρο με το πολύ 1 εφημερία την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς (ειδικούς και ειδικευόμενους). Θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης στα 55 για όσους το επιθυμούν, με κατοχύρωση του εφημεριακού χρόνου σαν συντάξιμου.
  • Αποδέσμευση βαθμού – μισθού, αυτόματη χρονοεξέλιξη αποδοχών.
  • Μέτρα για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρόσληψης Επιμελητών Β ανά Περιφέρεια με συγκεκριμένη οικονομική δέσμευση.
  • Κατάργηση του χρηματισμού και της παραοικονομίας στο ΕΣΥ.

Απόφαση γενικής συνέλευσης νοσοκομείου Αττικόν 2/4/2008

02/04/2008
Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις(ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΤΤΙΚΟΝ)

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» 2-4-2008

Στην Γενική Συνέλευση που έλαβε χώρα σήμερα την 2-4-2008, κατόπιν ενημέρωσης για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την καταβολή των εφημεριών Δεκεμβρίου 2007, αποφασίσαμε και ψηφίσαμε τα κάτωθι:

1. Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών μας Ιανουαρίου & Φεβρουαρίου 2008, καθώς και άμεση υλοποίηση της δέσμευσης της Διοίκησης του Νοσοκομείου για καταβολή των εφημεριών του έτους 2007 που περικόπηκαν. Επίσης απαιτούμε την πραγματοποίηση της δέσμευσης της Διοίκησης του Νοσοκομείου για τακτική και έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών μας στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα. Για το σκοπό αυτό προχωρούμε σε:

o Συνέχιση της επίσχεσης εργασίας των ιατρών με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου κατά το τακτικό πρωινό ωράριο (ειδικευόμενοι, επικουρικοί, λέκτορες, μη μόνιμοι επίκουροι καθηγητές) και στάσης εργασίας των ιατρών με σύμβαση δημοσίου δικαίου (γιατροί του ΕΣΥ, μόνιμοι επίκουροι, αναπληρωτές και τακτικοί καθηγητές).

o Αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων από την Τετάρτη 3/4/2008 και παράσταση διαμαρτυρίας στην γραμματεία των εξωτερικών ιατρείων στις 10 το πρωί.

o Αναστολή των εξιτηρίων.

o Σε περίπτωση μη καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2008 εντός 2 εβδομάδων προειδοποιούμε την Διοίκηση του Νοσοκομείου ότι θα επεκτείνουμε την επίσχεση των γιατρών με σχέση ιδιωτικού δικαίου και κατά τη διάρκεια της εφημερίας.

Τα αιτήματα για αξιοπρεπή αμοιβή και τα ασφαλιστικά δικαιώματα αποτελούν κυρίαρχα και διαρκή αιτήματά μας.

2. Είμαστε αντίθετοι στην ενοποίηση του ΤΣΑΥ με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Διεκδικούμε ίσες εισφορές και ίδια ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα για παλιούς και νέους ασφαλισμένους. Να καταργηθούν οι απαράδεκτοι αντιασφαλιστικοί νόμοι του Σιούφα και Ρέππα.

3. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την πρόταση για Συλλογική Σύμβαση εργασίας που κατέθεσε προς την ΟΕΝΓΕ το Υπουργείο Υγείας στις 16-01-2008 και 21-02-2008 Διεκδικούμε:

· αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την υγεία

· προσλήψεις σε όλες τις κενές οργανικές θέσεις του ΕΣΥ

· βασικό μισθό 1600 ευρώ για τον ειδικευόμενο και με ανάλογη αύξηση σε όλες τις βαθμίδες

· ανθρώπινο ωράριο εργασίας 6ωρο-5ημερο-30ωρο με 1 ενεργό εφημερία την εβδομάδα

Η Γενική Συνέλευση Γιατρών του ΠΓΝ «Αττικόν»

Απόφαση ενώσεων γιατρών νοσοκομείων Λάρισας 4/4/2008

04/04/2008
Ανακοίνωση Ενώσεων ιατρών Νοσοκομείων Λάρισας(ΛΑΡΙΣΑ)

Τα προεδρεία των συλλόγων ιατρών και των δύο νοσοκομείων της πόλης μας, κάλεσαν σήμερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να ενημερώσουν το θεσσαλικό λαό για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της αδιαφορίας του Υπουργείου Υγείας.

Καταρχάς ζητάμε συγνώμη από τους ασθενείς για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια γης κινητοποίησης και ζητάμε τη συμπαράστασή τους. Τους διαβεβαιώνουμε ότι ο αγώνας των ιατρών έχει στόχο τη συνολική αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. και της ποιότητας περίθαλψης.

Συμπληρώνεται ένας μήνας που βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις κάνοντας επίσχεση εργασίας γιατί είμαστε απλήρωτοι για τις εφημερίες που έχουμε κάνει από τον Νοέμβριο του 2007, δηλαδή εδώ και 5 μήνες. Έτσι οι περισσότεροι από εμάς αδυνατούμε να επιβιώσουμε οικονομικά διότι οι βασικοί μισθοί είναι εξευτελιστικοί. Το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο μετά από 10 έτη καθήλωσης για ένα και μοναδικό λόγο μπορεί σήμερα να ονομάζεται έτσι, για την εξειδίκευσή του προς τα κάτω.

Δουλεύουμε έως και πάνω από 100 ώρες την εβδομάδα για να συμπληρώσουμε αυτόν τον ευτελιστικό βασικό μισθό με την προκλητική αμοιβή των 4 ευρώ την ώρα στην εφημερία.

Οι εφημερίες από άποψη ωρών εργασίας συνιστούν δεύτερη πλήρη και συχνά σκληρότερη δουλειά. Ο χρόνος δε αυτός των αναγκαίων και ως εκ τούτου υποχρεωτικών εφημεριών δεν κατοχυρώνει ασφαλιστικά δικαιώματα, δεν υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος.

Και φτάνουμε σήμερα 4 Απριλίου 2008, παραμένοντας απλήρωτοι από τον Νοέμβριο του 2007, και ρωτάμε τα εξής:

Πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε όταν η Διοίκηση του Νοσοκομείου και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Υγείας επιδεικνύει βαριά αντισυμβατική συμπεριφορά ως προς την εμπρόθεσμη πληρωμή των εφημεριών ;

Πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε όταν η Διοίκηση και κατ’ επέκταση το Υπουργείο αποδεικνύεται αφερέγγυος εργοδότης ;

Πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε όταν οι οφειλόμενες εφημερίες είναι όχι μόνο αξιόλογες αλλά ουσιώδεις για την διαβίωσή μας ;

Πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε όταν ο εργοδότης μας είναι τις περισσότερες φορές, επί μακρόν υπερήμερος ως προς την καταβολή των ποσών για τις δεδουλευμένες εφημερίες ;

Πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε όταν η διοίκηση αξιώνει από εμάς να εργαζόμαστε χρόνο εφημερίας ίσο ή και μεγαλύτερο του χρόνου εργασίας μας, δωρεάν ή επί πιστώσει ;

Πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε απέναντι στις παλινωδίες και τα ψεύδη του Υπουργείου Υγείας ;

Ε ! ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΑΜΕ

Αντιδράσαμε μεταξύ των άλλων και με το δικαίωμα της επίσχεσης που συνιστά δικαίωμα άμεσα και απόλυτα συνυφασμένο με την ιδιότητα του εργαζόμενου αλλά και με την ίδια του την προσωπικότητα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών και των δύο νοσοκομείων της Λάρισας ασκεί το νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας.

Σύμφωνα με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων καταλήξαμε στα ακόλουθα:

1. Οι ειδικοί να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας μέχρι της καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου.

2. Οι ειδικευόμενοι να απέχουν από τις εφημερίες από την Δευτέρα 7 Απριλίου.

3. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να σταματήσει να προσποιείται πως δεν υπάρχει θέμα να αναλάβει τις ευθύνες για την αναστάτωση που προκαλείται στα Νοσοκομεία και να δώσει άμεση λύση.

4. Καθιστούμε τον ίδιο τον Υπουργό υπεύθυνο για την συνεχιζόμενη δυσλειτουργία των Νοσοκομείων.

5. Επειδή οι κινητοποιήσεις αυτές καθιστούν επισφαλή την εφημέρευση των Νοσοκομείων καλούμε το Υπουργείο να καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα των προηγούμενων μηνών.

6. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να προσέρχονται στο Νοσοκομείο μας από την Δευτέρα για τα άκρως επείγοντα περιστατικά, διότι θα υπάρχει δυσλειτουργία από την αποχή των ειδικευομένων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά κάθε Νοσοκομείου.

7. Καλούμε την συνδικαλιστική ηγεσία της Ομοσπονδίας (ΟΕΝΓΕ) να μην υπογράψουν την απαράδεκτη πρόταση του κ. Αβραμόπουλου.

8. Για εμάς του γιατρούς του ΕΣΥ η εργατική εκμετάλλευση μέσω του παράνομου και εξοντωτικού συστήματος εφημεριών, η μη πληρωμή αυτών αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Α γ ω ν ι ζ ό μ α σ τ ε γ ι ά:

- Πραγματικές αυξήσεις αποδοχών (1600 ευρώ τακτικές αποδοχές στον ειδικευόμενο και αντίστοιχα στις παραπάνω βαθμίδες, όλα στον βασικό μισθό)

- Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις επιμελητών σύμφωνα με τις ανάγκες. Γενικό ωράριο 30ωρο, 5θήμερο, 6ωρο με το πολύ μία εφημερία ανά εβδομάδα για όλους τους ιατρούς (ειδικά τους ειδικευόμενους). Θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης στα 55 για όσους το επιθυμούν, με κατοχύρωση του εφημεριακού χρόνου σαν συντάξιμου.

- Αποδέσμευση βαθμού-μισθού-εφημεριών, αυτόματη χρονο-εξέλιξη αποδοχών.

- Μέτρα για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευομένων. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρόσληψης Επιμελητών Β ανά Περιφέρεια με συγκεκριμένη οικονομική δέσμευση.

- Κατάργηση του χρηματισμού και της παραοικονομίας στο ΕΣΥ

Από τις σημερινές κινητοποιήσεις, από τις αυριανές κινητοποιήσεις προσμένουμε σε κάτι καλύτερο στο χώρο της Υγείας προς όφελος όλων μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Μόλις τώρα πληροφορηθήκαμε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου ότι πήραμε χαρτζιλίκι τις εφημερίες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2007.

ΛΑΡΙΣΑ 4-4-2008