Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 8/06/2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ Ν.Ε.ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 8/06/2010


Με «δούρειο ίππο» του νέου νομοσχεδίου την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ προχωράει στο πρώτο βήμα για την απόσυρση του κράτους από την χρηματοδότηση του ΕΣΥ και την μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες.
Το κλειδί για την μετάβαση είναι το ζήτημα των πόρων του συστήματος υγείας:
Οι δραματικές περικοπές του προϋπολογισμού για τα επόμενα τρία χρόνια, η υπαγωγή των δομών υγείας στους Δήμους με τον διαβόητο«Καλλικράτη», η ισοπέδωση «προς τα κάτω» των παροχών του κλάδου υγείας των ασφαλιστικών ταμείων με την υπαγωγή τους στο υπουργείο υγείας, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που θα επιχειρηθεί να καλυφθεί από τις απευθείας πληρωμές των ασθενών. Μεταξύ άλλων προτείνεται :

ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Το νομοσχέδιο προτείνει τη λειτουργία και το απόγευμα τακτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία που δεν είναι απλά μια επέκταση των γνωστών απογευματινών (ιδιωτικών) ιατρείων. Οι πόροι που θα προέρχονται κυρίως από τις απευθείας πληρωμές των ασθενών και οι πόροι που θα καταβάλλονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (δημόσια αλλά και ΙΔΙΩΤΙΚΑ) ανάλογα με τις συμβάσεις που θα συνάπτουν με το νοσοκομείο ΑΕ, θα είναι το καθοριστικό κριτήριο για την βιωσιμότητα του κάθε νοσοκομείου. Διαλύουν κάθε έννοια δημόσιου (αφού οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους) συστήματος υγείας και προάγουν νοσοκομεία πολλαπλών ταχυτήτων.
Το κράτος θα χρηματοδοτεί πλέον ένα σύστημα υποτυπωδών δομών αγροτικών ιατρείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων για τις ..Πρώτες Βοήθειες – το διαβόητο δίχτυ ασφαλείας της ευρωπαικής σοσιαλδημοκρατίας- ενώ το φιλέτο των νοσοκομείων των αστικών κέντρων θα λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς. Και όποιος αντέξει! Ήδη έχουν οργιάσει οι φήμες για νοσοκομεία που πρόκειται ακόμα και να κλείσουν. Μάλιστα τα έσοδα από την ουσιαστικά ιδιωτική λειτουργία του νοσοκομείου θα πρέπει να καλύψουν τις υπερωρίες – εφημερίες όλου του προσωπικού, αλλά και τους μισθούς του επικουρικού προσωπικού!!!
Τι θα γίνει όμως με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ;
Η περιστολή των δαπανών για τα επόμενα τρία χρόνια σημαίνει ότι πέραν των 3013 ατόμων που προσελήφθηκαν με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ τον Δεκέμβριο του 2009- και ακόμα τους περιμένουμε- δεν θα γίνει ούτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού! Η ίδια η υπουργός μιλάει για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού δηλαδή νοσηλευτές/τριες με μπλοκάκι!
Οι μόνιμοι και επικουρικοί εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν «εθελοντικά» να στελεχώσουν τις ολοήμερες λειτουργίες όχι απλά για να συμπληρώσουν τους πετσοκομμένους μισθούς αλλά για να μπορούν να πληρώνονται τις υποχρεωτικές υπερωρίες και εφημερίες που επιτελούν! Ευνόητο είναι πως με αυτή τη ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για κυκλικό ωράριο εργασίας και περαιτέρω υπερεργασία, αφού η απογευματινή εργασία δεν αναγνωρίζεται ούτε σαν πρωϊνή εργασία, ούτε σαν εφημερία.

ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΔΟΜΑ…

… που θα αναφέρεται σε συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών, ενώ οι πλεονάζουσες εφημερίες θα πρέπει να πληρώνονται από την απογευματινή λειτουργία (δηλαδή ενδέχεται να μην πληρώνονται). Οι γιατροί, πέρα από την πίεση που θα δέχονται να στελεχώσουν την ολοήμερη λειτουργία, θα βρίσκονται στο έλεος του κάθε διευθυντή κλινικής και της διοίκησης που θα καταρτίζουν πλέον αυθαίρετα προγράμματα εφημεριών χωρίς τον πονοκέφαλο της δαπάνης και θα υποχρεώνουν τους γιατρούς να εφημερεύουν απεριόριστα! Φυσικά, όσοι κάνουν λιγότερες εφημερίες από τον προκαθορισμένο αριθμό ΔΕΝ ΘΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ επίδομα, ενώ ανεξάρτητα από το ύψος του επιδόματος που θα ανακοινωθεί τώρα, κανείς δεν εγγυάται ότι τον επόμενο μήνα δεν θα μειωθεί όπως έγινε με τα επιδόματά του μισθού μας. Σημειώνουμε πως, εσκεμμένα στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται ούτε μία λέξη για διακανονισμό του ανώτερου ορίου ασφαλούς εργασίας όπως αυτό έχει οριστεί στην Ευρωπαϊκή και την εγχώρια νομοθεσία..

Με αυτό το νομοσχέδιο, οι ιθύνοντες της κυβέρνησης και του υπουργείου επιδιώκουν επιπλέον να χτυπήσουν την αντίσταση των εργαζομένων. Με την αφόρητη εντατικοποίηση του μόνιμου προσωπικού, την αύξηση της αναλογίας των ελαστικά εργαζόμενων σε βάρος του αριθμού των μόνιμων και την αφαίρεση του «όπλου» της επίσχεσης εργασίας με την σταθερή καταβολή του επιδόματος εφημέρευσης από το πιο μάχιμο τμήμα, τους ειδικευόμενους γιατρούς …

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ

Στο επόμενο διάστημα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μέσο θεωρούμε απαραίτητο για την ανατροπή αυτού του νόμου-έκτρωμα, και για να απαιτήσουμε μαζί με την κοινωνία Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Στον αντίποδα της διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας που μας προτείνουν, απαιτούμε:

► Αύξηση μισθών. Να πάρουν πίσω περικοπές επιδομάτων, 13ου και 14ου μισθού, αύξηση ΦΠΑ και κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Να πάρουν τα χρήματα φορολογώντας αυτούς που λυμαίνονται τα ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό τόσο καιρό (τράπεζες, φαρμακευτικές εταιρίες, εφοπλιστές …). Πληρωμή ΤΩΡΑ όλων των δεδουλευμένων.
► Ανθρώπινα ωράρια για όλους τους εργαζόμενους, άμεσα μαζικές προσλήψεις. Ανώτερο όριο εργασίας 48 ώρες εβδομαδιαίως.
► Επέκταση των δομών του ΕΣΥ με κρατικοποίηση ιδιωτικών φορέων (και όχι το ανάποδο όπως επιχειρείται). Σύσταση υγειονομικού χάρτη με βάση τις κοινωνικές ανάγκες (πληθυσμός και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες) κάθε περιοχής και όχι με βάση τον διοικητικό ή οικονομικό καταμερισμό.
► Ποιοτική αναβάθμιση με χρηματοδότηση και οργάνωση εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων μέσα στο ΕΣΥ. Κάθε νοσοκομείο να γίνει κύτταρο παροχής εκπαίδευσης και παραγωγής έρευνας. Να απεμπλακούν οι φαρμακευτικές εταιρείες από τη διαδικασία «ενημέρωσης» για τα προϊόντα τους. Έλεγχος των εκπαιδευτών για την τήρηση του εκπαιδευτικού προγράμματος.
► Αποδέσμευση της κρατικής παροχής υπηρεσιών υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ασθένεια δεν είναι «ανταποδοτική», είναι ανθρώπινο δικαίωμα και υποχρέωση της πολιτείας.
► Κρατική παραγωγή φαρμάκου. Χρησιμοποίηση και ανάπτυξη της στρατιωτικής φαρμακοβιομηχανίας προς όφελος ΟΛΟΥ του λαού. Για υλικά ή φάρμακα που δεν παράγονται στην Ελλάδα, να γίνεται ΚΕΝΤΡΙΚΑ επιλογή με βάση το μέσο όρο τιμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και επειδή η συνδικαλιστική γραφειοκρατία είναι είτε απρόθυμη για αγώνες, είτε συνένοχη στο έγκλημα ο λόγος πρέπει να περάσει στις κοινές γενικές συνελεύσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία. Ο κοινός αγώνας διαρκείας των γιατρών και των εργαζομένων στο Κρατικό της Νίκαιας, η μαζική επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στο Σισμανόγλειο δείχνουν τον δρόμο!


Αποφασίζουμε :


• ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
• ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
• ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΕΝΓΕ-ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 15/6/2010 ΣΤΙΣ 19:00
• ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
• ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΨΝΑ

Στις 8/6/2010 πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση γιατρών του Ψ.Ν.Α. και αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

Οι γιατροί του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής ζητούν:

· Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών.

· Ανατροπή του προγράμματος σταθερότητας Κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.

· Να μη γίνει καμία διαπραγμάτευση με το Υπουργείο αν δεν υλοποιηθεί η συλλογική σύμβαση 12/2008. Να ακυρωθούν οι περικοπές και να γίνουν οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

· Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που εισάγει ιδιωτική απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων.

· Να μην ισχύσει το επίδομα εφημέρευσης. Να πληρώνονται τον επόμενο μήνα της εκτέλεσής τους όλες οι εφημερίες που κάνουν οι γιατροί με τις αποφάσεις των επιστημονικών συμβουλίων.

καλούν:

· Τους συναδέλφους όλων των νοσοκομείων σε γενικές συνελεύσεις και κοινό συντονισμό.

· Σε συμμετοχή στη διαδήλωση για τη δημόσια υγεία στις 15/6/2010.

και αποφασίζουν:

· Συγκέντρωση την Πέμπτη στις 11.00 στο γραφείο του Διοικητή.

· Τη μη κατάθεση εφημεριών για το μήνα Ιούλιο.

· Μετά την 4η εφημερία του Ιουνίου να μην εφημερεύει κανείς.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ 09/06/2010

Μετά από 19 ημέρες επίσχεσης εργασίας και το κλείσιμο 7 γενικών εφημεριών του νοσοκομείου μας η κυβέρνηση και η διοίκηση του νοσοκομείου παρουσιάζουν πρωτοφανή αναλγησία τόσο απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων όσο και απέναντι στις ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού.
Η διοίκηση την περασμένη Πέμπτη 3/6 προχώρησε σε καταβολή των αμοιβών των υπερωριών του Φλεβάρη με σημαντικές περικοπές, ενώ επιδιώκει περικοπή και στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών του Μάρτη. Αδιαφορώντας απέναντι στις ανάγκες των εργαζομένων που μετά και τις βάρβαρες περικοπές της κυβέρνησης σε μισθούς και δώρα δυσκολευόμαστε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, αλλά και απέναντι στους ασθενείς, συνεχίζουν να μας εμπαίζουν προσπαθώντας να κάμψουν τον αγώνα μας με κάθε τρόπο. Δεν υποχωρούμε, ζητάμε την πλήρη καταβολή όλων των ωρών και όλων των δεδουλευμένων εφημεριών χωρίς περικοπές (όπως επιχειρείται με διάφορες μεθοδεύσεις).

Επιπλέον το νοσοκομείο κινδυνεύει να καταρρεύσει άμεσα λόγω τραγικών ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό και προσωπικό. Η κυβέρνηση και η διοίκηση του νοσοκομείου πρέπει να αφήσουν τα πολλά λόγια να αγαπιόμαστε και να πάρουν άμεσα και κατεπείγοντα μέτρα.
Παράλληλα η υπουργός Υγείας κα. Ξενογιαννακοπούλου κατέθεσε νέο νομοσχέδιο που αποτελεί και το τελειωτικό χτύπημα στα όποια απομεινάρια δημόσιας και δωρεάν υγείας υπήρχαν στο ΕΣΥ. Βασικοί άξονες του εν λόγω ν/σ που παρουσίασε η υπουργός σε συνάντησή της με την ΟΕΝΓΕ είναι:

•Η λειτουργία των νοσοκομείων με κλειστούς σφαιρικούς προϋπολογισμούς και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το κράτος παύει να εγγυάται την δημόσια δωρεάν λειτουργία των νοσοκομείων και τα εξαναγκάζει να βγάζουν κέρδος προκειμένου να καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες τους (πχ εφημερίες-υπερωρίες εργαζομένων).

•Η γενίκευση του θεσμού του επικουρικού – ελαστικά εργαζόμενου με ετήσια σύμβαση σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων των νοσοκομείων (νοσηλευτές, τεχνολόγοι, παρασκευαστές, τεχνικοί κλπ.). Η κυβέρνηση μετατρέπει τα νοσοκομεία σε γαλέρες ελαστικής εργασίας.

•Η υπαγωγή των νοσοκομείων στους δήμους του Καλλικράτη με αποτέλεσμα ακόμη πιο ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας.

•Η εξαγγελλόμενη “24ωρη λειτουργία” επαναφέρει τη φάρσα των απογευματινών ιατρείων του νόμου Παπαδόπουλου αυτή τη φορά ως τραγωδία! Χωρίς να προσλαμβάνεται επιπλέον προσωπικό (ιατροί,νοσηλευτές κλπ) το μόνο στο οποίο αποσκοπεί το εν λόγω μέτρο είναι η εξασφάλιση εσόδων για το νοσοκομείο από τις τσέπες των ασθενών.

•Συμβάσεις των νοσοκομείων με ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης υγείας. Τα νοσοκομεία θα υπογράφουν συβάσεις παραχώρησης κρεβατιών από τις κλινικές και τα τμήματα- “φιλέτα” σε ιδιωτικές ασφαλιστικές υγείας με ειδικές χρεώσεις και παραχωρήσεις. Από την δημόσια καθολική υγεία για όλους περνάμε στις υπηρεσίες υγείας ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα και την ιδιωτική ασφάλιση του κάθε ασθενούς.

•Αλλαγή του τρόπου αμοιβής των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ στην κατεύθυνση καταβολής επιδόματος που θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών . Αν κάποιος πραγματοποιεί μικρότερο αριθμό εφημεριών δεν είναι σίγουρο ότι θα λαμβάνει το σύνολο του ποσού (θα χρειάζεται έγκριση από τον διοικητή) ενώ αν πραγματοποιεί περισσότερες θα αμείβεται από τα έσοδα του νοσοκομείου (!!!). Με τον τρόπο αυτό στοχεύει στην παράκαμψη της συλλογικής σύμβασης που υπογράφηκε πέρυσι και όλων των υποχρεώσεων που πρόεκυπταν από αυτήν (προσλήψεις προσωπικού, μειώσεις ωραρίων κλπ.)
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ Ν/Σ ΠΛΗΡΩΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΔΝΤ-ΕΕ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!
Σε αυτά τα πλαίσια και με τις νέες συνθήκες μόνος δρόμος είναι η συνέχιση του αγώνα και των κινητοποιήσεών μας. Διεκδικούμε:
•Καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών Φεβρουαρίου-Μαρτίου στο σύνολό τους.

•Καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών Μαρτίου.

•Ανατροπή των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης και του μνημονίου που υπέγραψε με την ΕΕ-ΔΝΤ.

•Απόσυρση των εξαγγελιών της υπουργού υγείας . Να μην κατατεθούν με την μορφή νομοσχεδίου για ψήφιση στην Βουλή.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

•Συνέχιση της επίσχεσης εργασίας όπως ακριβώς έχουμε αποφασίσει από όλες τις συνελεύσεις μας από την αρχή της κινητοποίησης μέχρι τουλάχιστον να καταβληθεί το σύνολο των χρωστούμενων δεδουλευμένων.

•Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 9/6/2010 και ώρα 11:00πμ. Προσυγκέντρωση 10:00πμ στο νοσοκομείο μας και μεταφορά με πούλμαν στο υπουργείο.

•Η συντονιστική επιτροπή αγώνα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επικοινωνία με τα υπόλοιπα νοσοκομεία αλλά και με άλλους φορείς στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πανυγειονομικού μετώπου για την ανατροπή των εξαγγελιών της κυβέρνησης στην υγεία.

•Συνέντευξη τύπου για την ανάδειξη των προβλημάτων του νοσοκομείου αλλά και της δημόσιας υγείας, την Παρασκευή 11/06/2010 και ώρα 10:30 στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

•Συμμετοχή στην συγκέντρωση ΟΕΝΓΕ-ΟΛΜΕ-πρωτοβάθμιων σωματείων την Τρίτη 15/06/2010 και ώρα 19:00 στο υπουργείο Υγείας.