Παρασκευή, 2 Απριλίου 2010

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ - 1/4/2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
1/4/2010

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι συνελεύσεων από τα νοσοκομεία: Κρατικό Νίκαιας, Ιπποκράτειο, ΨΝΑ, Γεν. Κρατικό Αθήνας, Ερυθρός, Σωτηρία, Ελπίς, Λαϊκό, Παίδων Πεντέλης, Αττικόν, Παίδων Αγία Σοφία, ΚΑΤ.

1. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναγκάστηκε χθες (31/3/2010) κάτω από την πίεση των μαζικών κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών, και ιδιαίτερα των επισχέσεων εργασίας, στις οποίες πρωτοστατούν χιλιάδες ειδικευόμενοι και επιμελητές να ανακοινώσει ότι θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εφημεριών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2010 στο σύνολό τους, χωρίς περικοπές.

2. Από την άλλη όμως:
-Σε πολλά Νοσοκομεία (Λαϊκό, Σισμανόγλειο, Τζάνειο, ΝΕΕΣ, κλπ) δεν έχουν πληρωθεί ακόμα οι εφημερίες ούτε του Δεκεμβρίου 2009, παρά το γεγονός ότι εδώ και 10 μέρες υπήρξε παρόμοια κατηγορηματική δέσμευση από την κ. υπουργό ότι τα δεδουλευμένα αυτά θα είχαν πληρωθεί ως την Μ. Πέμπτη (σήμερα).
-Την ίδια στιγμή που η κ. υπουργός κάνει «καθησυχαστικές» δηλώσεις προς την ΟΕΝΓΕ και τα ΜΜΕ, πολλοί νεοδιορισμένοι διοικητές νοσοκομείων μεθοδεύουν την περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών του Απριλίου 2010 (στο ΚΑΤ, τον Ερυθρό, το Σωτηρία, το Παίδων Αγία Σοφία, το Σισμανόγλειο, και αλλού), με «ετσιθελικό» τρόπο, καθιστώντας τα πλήρως επισφαλή για τους ασθενείς. Θα πρέπει να είναι σαφές ότι τις εφημερίες δεν τις περικόπτουν μόνο από το εισόδημα των γιατρών, αλλά, ΚΥΡΙΩΣ, από την παροχή υπηρεσιών υγείας στο λαό που προσφεύγει στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Αρωγούς σε αυτήν την προσπάθεια βρίσκουν διευθυντές οι οποίοι επιδεικνύοντας εργοδοτική συμπεριφορά συμπράττουν σε αυτές τις πρακτικές. Η διαδικασία αυτή γίνεται ιδιαίτερα κωμικοτραγική δεδομένου ότι οι «συνάδελφοι» αυτοί απέχουν χρόνια από τις εφημερίες και αγνοούν το εφημεριακό έργο.
-Συνεχίζεται από την κυβέρνηση η κατάφωρη παραβίαση της συλλογικής σύμβασης των νοσοκομειακών γιατρών (ελαστικές εργασιακές σχέσεις, προσλήψεις, ασφαλή προγράμματα εφημεριών, φορολογικό, αποδοχές).
-Τα νοσοκομεία καταρρέουν λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικό και υλικοτεχνικών υποδομών.
Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και περισσότερο σαφές ότι σταθεροποιητικό πρόγραμμα και δημόσια δωρεάν περίθαλψη είναι δύο ασυμβίβαστες έννοιες. Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα κυβέρνησης – ΕΕ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ.
3. Παρά τις δηλώσεις και παρά τις υποσχέσεις κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί στην κατεύθυνση του περιορισμού της παραοικονομίας (υπερτιμολόγηση υλικών και φαρμάκων, ΣΔΙΤ, κλπ), που αποτελεί την ουσιαστική πληγή του ΕΣΥ.
4. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι τα κυβερνητικά μέτρα ΘΙΓΟΥΝ ΚΑΙΡΙΑ τους χιλιάδες έντιμους γιατρούς, ειδικευόμενους και ειδικευμένους, ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ, γιατί αυτοί εξωθούνται κάτω από τα όρια της επιβίωσης. Αντίθετα, ουδόλως θίγονται κάποιοι «συνάδελφοι» που ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο, οι οποίοι κατά τεκμήριο προσπαθούν να σαμποτάρουν τις κινητοποιήσεις ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΜΠΝΟΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ.
Φαινόμενα τέτοιων αυταρχικών συμπεριφορών απέναντι σε εργαζόμενους γιατρούς που διεκδικούν το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, δηλαδή την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ θα καταγγέλλονται ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ, ανεξάρτητα από το πιθανό «ποιόν» ή τις προθέσεις αυτών που επιδεικνύουν τις συμπεριφορές αυτές.
Ενδεικτικά λοιπόν αναφέρουμε και καταδικάζουμε:
- Τη στάση του κ. Χαμαλάκη, επιμελητή Α στη Θωρακοχειρουργική του «Σωτηρία», ο οποίος στις 23/3/2010 ΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ(!) για να εξαναγκάσει τον ειδικευόμενο γιατρό που είχε δηλώσει επίσχεση εργασίας να επιστρέψει στην θέση του. Το γεγονός ότι και ο ίδιος ο κ. Χαμαλάκης είχε δηλώσει επίσχεση, ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Έπρεπε να αναθέσει την ευθύνη της κλινικής στον Συντονιστή Διευθυντή (τον κατά το νόμο υπεύθυνο) ή σε άλλους γιατρούς που δεν έκαναν επίσχεση (υπήρχε τουλάχιστον ένας).
Ελπίζουμε στο μέλλον να ΜΗΝ ΞΑΝΑΧΡΕΙΑΣΤΕΙ να προβούμε σε τέτοιες σοβαρές καταγγελίες.
• Συνεχίζουμε δυναμικά την επίσχεση εργασίας
• Δηλώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ, ώστε τα προγράμματα εφημερίας να είναι ασφαλή για τους ασθενείς.
• Προειδοποιούμε τους «συναδέλφους» διευθυντές ή μέλη επιστημονικών συμβουλίων (ορισμένα μέλη ΕΣ δεν είναι καν γιατροί) που άκριτα και αβασάνιστα συμπράττουν στις περικοπές ότι έχουν τεράστια και ουσιαστική ευθύνη απέναντι στους εφημερεύοντες (εντατικοποίηση και αύξηση επικινδυνότητας) αλλά και απέναντι στους ασθενείς με αυτές τους τις πράξεις, το ποινικό μέρος της οποίας θα καταγγελθεί νόμιμα.
• Διεκδικούμε
o την άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεων που περιλαμβάνουν αυξήσεις, προσλήψεις, και την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών μας στο νόμο που ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα
o καμία περικοπή στα ασφαλή προγράμματα εφημεριών που ήδη ισχύουν
o Συμμετέχουμε στην στάση εργασίας 8/4, 11.00 – 2.00 και στη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή
o Συμμετέχουμε στην 48ωρη απεργία 21 και 22/4

Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ Σήμερα βγήκε δελτίο τύπου από το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με το οποίο θα πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα των εφημεριών Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου 2010.Το ίδιο δελτίο τύπου εξακολουθεί να μιλά για ΄΄εξορθολογισμό΄΄ των εφημεριών που ,σύμφωνα με την εμπειρία των μαχόμενων γιατρών που εφημερεύουν (και όχι των τεχνοκρατών του υπουργείου) στα νοσοκομεία,είναι έγκλημα κατά της υγείας του λαού και μάλιστα των φτωχότερων στρωμάτων που πλήττονται από το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης και της Ε.Ε. Κι αυτό γιατί ο εξορθολογισμός που διατείνονται θα πλήξει την ασφαλή εφημέρευση,που είναι ότι έχει απομείνει( όσο έχει απομείνει)στο ΕΣΥ,και εξυπηρετεί τις στοιιχειώδεις και επείγουσες ανάγκες όλων ,φτωχών , ανέργων, ανασφάλιστων ,μεταναστών.Σε συνδυασμό με την καταβαράθρωση του εισοδήματος των γιατρών και λοιπών υγειονομικών και την αλόγιστη μείωση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων χωρίς να θίγονται οι φαρμακευτικές και οι εταιρίες ιατρικών υλικών το ΕΣΥ θα οδηγηθεί σε κατάρρευση .Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης.Πιθανή πλήρης αποπληρωμή των δεδουλευμένων είναι νίκη των αγωνιζόμενων γιατρών , ρωγμή στο πρόγραμμα σταθερότητας και μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους για το πως κερδίζουν οι αγώνες.Καλούμε τις νοσοκομειακές συνελεύσεις σε:
-Σκλήρυνση των επισχέσεων με πλήρη αποχώρηση των ειδικευόμενων όπου το αποφασίζουν και από τις εφημερίες,μέχρι την πλήρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων.

-Κινητοποιήσεις ενάντια σε κάθε περικοπή των προγραμμάτων εφημερίας του απριλίου:καταλήψεις –παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις και στα ταμεία των νοσοκομείων-κλείσιμο δρόμων κ.λπ.

-Αγώνα διαρκείας για την πλήρη υλοποίηση της συλλογικής σύμβασης-άμεση πρόσληψη των 2000+2500 γιατρών στο ΕΣΥ.

-Αγώνα διαρκείας για την πλήρη υλοποίηση της συλλογικής σύμβασης-καμιά περικοπή-άμεση πρόσληψη των 2000+2500 γιατρών στο ΕΣΥ.

-προετοιμασία αγώνων διαρκείας για ανατροπή του προγράμματος σταθερότητας και της επερχόμενης διάλυσης του ασφαλιστικού και των νέων μέτρων.

-συντονισμό με τους υπόλοιπους υγειονομικούς με κοινές συνελεύσεις αλλά και με όλους τους εργαζόμενους.

-συμμετοχή στην πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων Τρίτη 30-3-2010 6μμ Προπύλαια

Καταγγέλουμε τους ‘’συναδέλφους΄΄ που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν γιατρούς που αγωνίζονται για τα αυτονόητα και συλλέγουμε στοιχεία για να προβούμε σε ονομαστικές καταγγελίες.

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2010

Συνελεύσεις:Νίκαιας,Γενικού Κρατικού Αθήνας,Ιπποκράτειου,ΨΝΑ,Ερυθρού,Αττικού,Νίμιτς,Παίδων Πεντέλης,Ελπίς,Σωτηρία,Παίδων Αγία Σοφία,ειδικευόμενοι Ευαγγελισμού,ειδικευόμενοι Ασκληπιείου Βούλας