Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Απόφαση γενικής συνέλευσης Παίδων Πεντέλης 13/11

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΙΑΤΡΩΝ Γ.Ν. ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ 13-11-2008

Η σημερινή συνέλευση (13-11) των ιατρών του νοσοκομείου, αφού εκτίμησε όλες τις τελευταίες εξελίξεις, συμπέρανε τα εξής:
Το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων του με τη Διαπραγματευτική Ομάδα της ΟΕΝΓΕ, αποτελεί μακράν την καλύτερη πρόταση για συλλογική σύμβαση εργασίας από όσες έχει μέχρι σήμερα καταθέσει κι αυτό γιατί:
Υιοθετεί πάγιες θέσεις του Συντονιστικού των Συνελεύσεων των Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά στο ζήτημα των προσλήψεων. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά σε επίσημο εγγραφο του Υπουργείου διευκρινίζονται ότι:
ΟΛΕΣ οι προσλήψεις επιμελητών β΄ θα είναι σε οργανικές θέσεις και ΚΑΜΙΑ σε θέση επικουρικού ιατρού.
Οι προσλήψεις θα γίνουν στο πρώτο εξάμηνο του 2009, ώστε από 1-7-2009 κανένας ιατρός στη χώρα να μην εξαναγκάζεται σε πάνω από 7 έως 8 εφημερίες το μήνα.
Κατοχυρώνεται το δικαίωμα του ρεπό μετά από ΚΑΘΕ ΕΝΕΡΓΟ εφημερία.
Προσφέρει μια ακόμα πιο βελτιωμένη πρόταση για το μισθολόγιο των ειδικευόμενων ιατρών, με την αύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος κατά 90 ευρώ (συνολική αύξηση μικτών τακτικών αποδοχών ειδικευόμενου, 300 ευρώ).
Με τα παραπάνω φαίνεται πως το Υπουργείο αναλαμβάνει κάποιες πραγματικές δεσμεύσεις απέναντι στους γιατρούς για την υλοποίηση των υποσχόμενων προσλήψεων.
Η τελευταία αυτή πρόταση ΔΕΝ θα ήταν ποτέ εφικτή, εάν το νοσοκομειακό κίνημα είχε ακολουθήσει το δρόμο που του έδειξε την προηγούμενη εβδομάδα η κομματική συνδικαλιστική γραφειοκρατία, το δρόμο της υποταγής και της συναίνεσης. Βιάστηκαν να χαλιναγωγήσουν τη δυναμική του κινήματος, μήπως και αυτό ξέφευγε από τον έλεγχό τους. Κι όμως, απροσδόκητα γι’ αυτούς, αυτό ακριβώς συνέβη για ακόμα μια φορά. Οι γιατροί στις περισσότερες συνελεύσεις τους στα νοσοκομεία της Αθήνας, αποφάσισαν να αψηφήσουν τους δήθεν εκπροσώπους τους και να συνεχίσουν να αγωνίζονται ώστε η σύμβαση να κατοχυρώνει τους καλύτερους δυνατούς όρους για τα ζητήματα των προσλήψεων, της μείωσης του χρόνου εργασίας και του μισθολογίου. Το Υπουργείο, τρομοκρατημένο στο ενδεχόμενο μιας γενικευμένης «ανταρσίας» στα νοσοκομεία, στα πρότυπα του «Αττικόν» και του «Νίκαιας», υποχρεώθηκε στην τελική του υποχώρηση. Δικαιώθηκε έτσι απόλυτα η εκτίμηση των συνελεύσεων και του συντονιστικού ότι υπήρχαν και άλλα περιθώρια για παραχωρήσεις από το Υπουργείο μέχρι να ξεκινήσει να υλοποιείται η απειλή της εφημεριακής κατάρρευσης.
Το κίνημα των νοσοκομειακών ιατρών όπως αυτό αναπτύχθηκε με αρχή τις επισχέσεις εργασίας του περασμένου χειμώνα, ήταν αυτό που κατέκτησε τη σημερινή σύμβαση. Υπενθυμίζουμε σε όσους ξεχνούν, ότι το κίνημα των επισχέσεων ήταν ουσιαστικά αυτό που απέτρεψε την υπογραφή της απαράδεκτης προηγούμενης πρότασης για συλλογική σύμβαση. Το ξεχασμένο πια «έκτρωμα» έμπνευσης Τσουκαλου- Λαοπόδη- Αβραμόπουλου ήταν αυτό που θα έπαυε να αναγνωρίζει τον εφημεριακό χρόνο απασχόλησης ως υπερωριακό, επιδοματοποιώντας την αποζημίωση του, καθηλώνοντας οριστικά τις αποδοχές μας. Ήταν αυτό που δεν έβαζε πουθενά το θέμα της μείωσης του χρόνου εργασίας. Αντιθέτως επιδίωκε την έγγραφη συναίνεσή μας στην έπ’ αόριστο εφημεριακή σκλαβιά. Ήταν αυτό που τα έπαιρνε όλα, παίρνοντας ακόμα περισσότερα. και είχαν το θράσος να εκβιάζουν για την υπογραφή μας αφήνοντάς μας απλήρωτους για μήνες!!! Ίσως τελικά θα έπρεπε να τους ευχαριστήσουμε γι΄ αυτό γιατί έτσι κατάφεραν ΝΑ ΜΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ. Οι γιατροί αντέδρασαν τόσο ισχυρά που κατάφεραν με το συντονισμό των συνελεύσεών τους να βγουν στο προσκήνιο, παραγκωνίζοντας τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και βροντοφωνάζοντας ότι αίρουν την εμπιστοσύνη της σε αυτούς που δεν ενδιαφέρονται παρά για την εξυπηρέτηση των προσωπικών και κομματικών συμφερόντων τους. Τελικά στο έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ το καλοκαίρι, απορρίφθηκε οριστικά εκείνη η πρόταση συλλογικής σύμβασης και θεσμοθετήθηκε η εκπροσώπηση του συντονιστικού των συνελεύσεων και εντός της διαπραγματευτικής ομάδα που ορίστηκε να αναλάβει τη διαπραγμάτευση της σύμβασης. Το υπουργείο από τότε μέχρι τώρα «έκανε το παγώνι». Αφού κατάφεραν να καθυστερήσουν την έκδοση της απόφασης του ελεγκτικού συνεδρίου (3 μήνες καθαρογραφόταν!), εξακολούθησαν να παίζουν κρυφτούλι, αρνούμενοι να καλέσουν τους γιατρούς σε διάλογο και εκδίδοντας δελτία τύπου που ανέφεραν πως «...ομάδα ιατρών απέρριψε σε συνέδριό της την πρόταση που είχε συμφωνηθεί μεταξύ ΟΕΝΓΕ και Υπουργείου...». Όταν βέβαια οι γιατροί άρχισαν πάλι τις συνελεύσεις σε πανελλαδικό πια επίπεδο απαιτώντας από το Υπουργείο να καθίσει πάλι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να συζητήσει για τη σύμβαση στη βάση των αποφάσεων του συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ και επισείοντας την απειλή της εφαρμογής του 48-56, δηλαδή της εφημεριακής κατάρρευσης, τότε το τροπάριο άλλαξε. Λίγο πριν μπει ο Νοέμβρης και ενώ είχαν ξεκινήσει τα πρώτα προβλήματα στην επαρχία, το Υπουργείο κατέθεσε τη νέα του πρόταση, την οποία κάτω από το βάρος των κλιμακούμενων κινητοποιήσεων, παρουσίαζε σε κάθε συνάντηση βελτιωμένη.
Είναι επομένως ξεκάθαρο ότι τεράστιας σημασίας παρακαταθήκη όλης αυτής της διαδικασίας είναι ότι ΟΛΕΣ τις εξελίξεις απ’ αρχής μέχρι τώρα, τις έχουν καθορίσει άμεσα οι γιατροί με τις συνελεύσεις τους και τις κινητοποιήσεις τους. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θεωρούμε ότι το κίνημα αυτό αποτελεί την απαρχή ενός νέου ξεκινήματος για τον κλάδο των νοσοκομειακών γιατρών. Κατ’ αρχήν θα πρέπει με τον ίδιο τρόπο που έκαναν μέχρι τώρα οι γιατροί να συνεχίσουν να διεκδικούν την περαιτέρω μείωση του χρόνου εργασίας τους καθώς και την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των αποδοχών τους. Επίσης το κίνημα θα πρέπει να διεκδικήσει την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αφορούν ζητήματα όπως ο υπολογισμός του εφημεριακού χρόνου εργασίας στο συντάξιμο και της ένταξης των νοσοκομειακών γιατρών στα ανθιυγειϊνά. Πέρα όμως από αυτά, το κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την κινητοποίηση όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, με στόχο τη διάσωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του συστήματος υγείας. Στην πραγματικότητα, ένα τέτοιο κίνημα φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών, αφού τα νοσοκομεία, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, είναι υπό κατάρρευση. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη «Νίκαια» και στο «Αττικό» έχουν ακριβώς τα προηγούμενα χαρακτηριστικά.

Με βάση το παραπάνω λοιπόν σκεπτικό η Γ.Σ. γιατρών αποφάσισε ομόφωνα ότι:
Η τελική πρόταση του Υπουργείου είναι σε θετική κατεύθυνση. Επομένως καλούμε την Διαπραγματευτική Ομάδα να προχωρήσει στη διευκρίνηση των λεπτομερειών της συμφωνίας.
Απαιτούμε να παρακαμφθούν όποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες ώστε οι προσλήψεις να πραγματοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό. Καταγγέλλουμε από τώρα την όποια κωλυσιεργία μπορεί να προκύψει στην διαδικασία των κρίσεων. Απαιτούμε από 1ης Ιουλίου 2009, κανένας γιατρός να μην εξαναγκάζεται να εφημερεύει πάνω από 7 εφημερίες, οποιουδήποτε τύπου, το μήνα.
Απαιτούμε οι προσλήψεις να γίνουν με απόλυτα αξιοκρατικό χαρακτήρα.
Ζητούμε να διευκρινισθεί άμεσα ότι θα χορηγείται ρεπό και μετά από ενεργείς εφημερίες που ακολουθούνται από αργία.
Απαιτούμε να ξεκαθαριστεί άμεσα το ζήτημα των εφημεριών ετοιμότητας. Σε καμία περίπτωση δε θα δεχθούμε στο εξής τα κενά σε ιατρικό προσωπικό να καλύπτονται με εφημερίες ετοιμότητας που στην πραγματικότητα γίνονται ενεργές.
Σε ένδειξη καλής πίστης καλούμε τους συναδέλφους να καταθέσουν πλήρη και ασφαλή προγράμματα εφημεριών μέχρι το τέλος του μήνα Νοεμβρίου.
Ζητούμε να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές για νέα Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ και Ε.Γ. ΟΕΝΓΕ και θέτουμε ζήτημα καταστατικής αλλαγής που θα δίνει αυξημένες εξουσίες στις Γενικές Συνελεύσεις, με τρόπο ώστε αυτές να έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα στη λήψη αποφάσεων.
Νέα γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος του μήνα βάση των εξελίξεων προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.




Εκ της Γενικής Συνέλευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: