Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2008

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ, 1-12-08

Συνήλθε σήμερα το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Αθήνας-Πειραιά. Συμμετείχαν εκπρόσωποι Γενικών Συνελεύσεων από τα Νοσοκομεία Γενικό Κρατικό Νίκαιας και Αττικόν, εκπρόσωποι από τα ΔΣ σωματείων Ερυθρού Σταυρού, Α.Συγγρός, Αμαλία Φλέμινγκ, ΨΝΑ Δαφνί, Ερρίκος Ντυνάν, ΣΕΙΝΑΠ, και εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία, Σισμανόγλειο, Μεταξά, Ευαγγελισμό, και Θριάσιο.
Επισημάνθηκαν τα εξής:
1. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις εργαζόμενων στα νοσοκομεία Αττικόν, Γενικό Κρατικό Νίκαιας και Παίδων Αγ. Σοφία σηματοδοτούν μια μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης του νοσοκομειακού κινήματος. Οι εργαζόμενοι μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις ανέλαβαν οι ίδιοι την υπεράσπιση όχι μόνο των εργασιακών τους δικαιωμάτων αλλά και της Δημόσιας Υγείας. Μέσω του αγώνα τους ανέδειξαν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, που έχουν σαν συνέπεια την υπολειτουργία των νοσοκομείων, την ψυχική και σωματική εξόντωση των εργαζομένων και που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.
2. Ο ξεσηκωμός των γιατρών του ΕΣΥ, που έσπασε την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης κατοχυρώνοντας αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, δεσμεύσεις για 2000 νέες προσλήψεις γιατρών σε οργανικές θέσεις, μείωση του χρόνου εργασίας τους και εκδημοκρατισμό της επιστημονικής εξέλιξης στο ΕΣΥ, ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο οι υπόλοιποι υγειονομικοί και άλλοι κλάδοι εργαζομένων μπορούν να κάνουν νικηφόρους αγώνες. Ανέδειξε τη δυνατότητα μιας νέας αγωνιστικής συλλογικότητας με κινητήρια δύναμη τις γενικές συνελεύσεις, με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους και με περιθωριοποίηση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.
3. Απέναντι στα χρόνια και διαρκώς ογκούμενα προβλήματα της υγείας απαιτείται συντονισμένη δράση και κοινός αγώνας των υγειονομικών με αιτήματα:
Διπλασιασμός των δαπανών για τη δημόσια υγεία στον προϋπολογισμό του 2009.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση των επικουρικών, συμβασιούχων και stage και, μέσω των προσλήψεων, μείωση του ωραρίου και της εντατικοποίησης της εργασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία.
Αυξήσεις στους βασικούς μισθούς για όλους τους υγειονομικούς
Ένταξη όλου του υγειονομικού κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων από τον ΟΠΑΔ, το ΤΑΞΥ και τα άλλα ταμεία.

- Καλούμε τα υπόλοιπα νοσοκομεία που δεν έχουν ακόμα κάνει συνελεύσεις να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα και να συμμετάσχουν στο Συντονιστικό με εκπροσώπους τους.
- Καλούμε τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τοπικούς φορείς και πολίτες να αγωνιστούμε από κοινού για δημόσια υγεία και παιδεία
- Καλούμε τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Αττικής σε στάση εργασίας την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου και Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας ώρα 11.00
- Καλούμε τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία σε συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου με προσυγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας ώρα 10:00.
- Καλούμε σε νέο Συντονιστικό με εκπροσώπους των Γενικών Συνελεύσεων την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου ώρα 15:00 στο νοσοκομείο Παίδων Αγ. Σοφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: