Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ από ΠΕΝΤΑΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΠ ΨΝΑ

ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΙΝΑΠ ΨΝΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ ΨΝΑ καταγγέλλει την απόπειρα τρομοκράτησης των γιατρών του ψυχιατρείου, μέσω της εισαγγελικής παρέμβασης που, με ευθύνη της Διοίκησης του ΨΝΑ, ασκήθηκε κατά της Πενταμελούς Επιτροπής (Κ. Μάτσα, Θ. Μεγαλοοικονόμου, Χρ. Γκαρνέτας) και κατά όλων των γιατρών που συμμετείχαν, την περασμένη Τετάρτη, 18 Φλεβάρη, στην απεργία που είχε καλέσει η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ, στην διάρκεια της οποίας έκλεισαν την ανοιχτή εφημερία και για δύο ώρες την πύλη του ψυχιατρείου.
Την επόμενη μέρα, ο Διοικητής του ΨΝΑ τηλεφώνησε σε ένα εκ των μελών της Πενταμελούς και σε έντονο ύφος του ζήτησε συνάντηση στο γραφείο του για την επόμενη μέρα, Παρασκευή, 20 Φλεβάρη. Όταν το μέλος αυτό πήγε στη συνάντηση, βρήκε να τον περιμένει, στο γραφείο του Διοικητή και παρουσία του υποδιοικητή του ΨΝΑ, ο υποδιοικητής, όπως συστήθηκε, του αστυνομικού τμήματος Χαϊδαρίου, για να του πάρει κατάθεση στα πλαίσια προανακριτικής διαδικασίας που είχε διατάξει ο εισαγγελέας για «παρακώλυση της λειτουργίας του νοσοκομείο».
Τα συμπεράσματα για το πώς μεθοδεύτηκε η όλη διαδικασία μπορεί να τα βγάλει ο καθένας…
Η ΕΙΝΑΠ συμβούλευσε να υπάρξει τυπική, έγγραφη κλήση για την κατάθεση, αλλά, ανεξαρτήτως αυτού, μια διαδικασία τρομοκράτησης των γιατρών που αντιδρούν στο έκτρωμα του Αβραμόπουλου έχει μπει σε κίνηση διαμέσου των Διοικήσεων.
Οι απεργοί νοσοκομειακοί γιατροί στο ΨΝΑ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις των ανώτερων συνδικαλιστικών τους οργάνων (για τέλεση 2 και 4 εφημεριών το μήνα από ειδικευμένους και ειδικευόμενους αντίστοιχα, μετά την αθέτηση από τον Υπουργό Υγείας της υπογραφής στην συμπεφωνημένη κλαδική σύμβαση, όταν την έφερε τελείως μεταλλαγμένη ως νομοσχέδιο στη Βουλή), τις οποίες είχαν εγκρίνει μέσα από επανειλημμένες γενικές συνελεύσεις, είχαν έγκαιρα δηλώσει, διαμέσου της Πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ, ότι οι γιατροί είχαν ήδη πραγματοποιήσει, μέχρι τις 13 Φλεβάρη, τις 2 και 4 εφημερίες και ότι από τις 14 Φλεβάρη το νοσοκομείο θα έμενε ακάλυπτο.
Οι γιατροί του νοσοκομείου, σύμφωνα και πάλι με την κατευθυντήρια γραμμή της ΕΙΝΑΠ/ΟΕΝΓΕ, αναλάμβαναν να σταθούν δίπλα και φροντίσουν τους ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς, παρόλο που είχαν εκτελέσει τις εφημερίες τους, ώστε να μην κινδυνεύσει κανείς..
Θα έπρεπε, όμως, η Διοίκηση του νοσοκομείου, όπως έγκαιρα ειδοποιήθηκε, να ενεργήσει για να βγει το νοσοκομείο από την εφημερία (ως μη έχον γιατρούς για να κάνει ανοιχτή εφημερία) και να φροντίσει για την περαιτέρω κάλυψη των αναγκών του.
Όπως ανέφερε με έγγραφό του προς τις 3μελείς και 5μελείς επιτροπές της ΕΙΝΑΠ, ο πρόεδρός της Στ, Τσούκαλος (εκ μέρους του ΔΣ), ενώ σε περίπτωση απεργίας το προσωπικό ασφαλείας διατίθεται από την επιτροπή της ΕΙΝΑΠ, από «άτομα που δεν απεργούν», στην προκειμένη περίπτωση, τονίζει, «ως προσωπικό ασφαλείας διατίθεται από πρόσωπα που είναι ενεργά. Από πρόσωπα, δηλαδή, τα οποία δεν δήλωσαν ότι αρνούνται να εργαστούν πέρα από 48 ή 56 ώρες την εβδομάδα, εφόσον δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση σε ισχύ».
Μέχρι το πρωί της Τετάρτης, 77 γιατροί είχαν υπογράψει κείμενο που κοινοποιήθηκε
στο Διοίκηση, ότι δεν ήθελαν να εργαστούν παραπάνω ώρες, ενώ σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης είχε δοθεί τη Διοίκηση μια βδομάδα πριν.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που έκλεινε η πύλη του ΨΝΑ στα πλαίσια κινητοποίησης και μάλιστα σε μέρα εφημερίας. Έχει κλείσει επανειλημμένα από τους γιατρούς, τους ψυχολόγους, από το σύλλογο εργαζομένων του ΨΝΑ και από όλους μαζί, για πολύ περισσότερες ώρες.
Ήταν, όμως, η πρώτη φορά που έγιναν ενέργειες να παρέμβει εισαγγελέας.
Ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης που είχε κληθεί και ο οποίος προειδοποίησε ότι θα ειδοποιούσε τον εισαγγελέα, είχε διαρκή επαφή με τον παρευρισκόμενο και ασκούντα πιέσεις κατά των γιατρών Διοικητή του ΨΝΑ.
Σε όλη την διάρκεια των δύο ωρών, που έκλεισε η πύλη, δεν παρεμποδίστηκε παρά η είσοδος ενός ασθενοφόρου να εισέλθει στο νοσοκομείο. Η όλη κατάσταση ήταν υπό έλεγχο και δεν κινδύνευσε κανείς
Να φταίει άραγε για τον υπερβάλλοντα εκνευρισμό της Διοίκησης το γεγονός ότι την ίδια μέρα και ώρα, στον ίδιο χώρο, έγινε μια απροειδοποίητη επίσκεψη στο ΨΝΑ του ΔΣ της ΠΕΚΟΠ που, με αφορμή την δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα, ήλθε και εδώ να ελέγξει αν τηρούνται, ή όχι, τα εργασιακά δικαιώματα των καθαριστριών που απασχολεί μια ακόμα ιδιωτική εταιρεία στο ΨΝΑ; Άραγε, τηρούνται;
Όπως και νάχει, πίσω από το δήθεν συναινετικό, ‘υπέρ του διαλόγου’ προσωπείο, Υπουργών και Διοικήσεων, κρύβεται ένας αυταρχισμός που είναι, πλέον δύσκολο να συγκρατηθεί. Η επίθεση αυτή δεν στρέφεται, απλώς, κατά των μελών της Πενταμελούς, αλλά κατά όλων των γιατρών που κατέβηκαν σε αγωνιστική κινητοποίηση την περασμένη Τετάρτη και έχουν σκοπό να συνεχίσουν να το κάνουν και στο μέλλον. Ο ‘διάλογός’ τους είναι απλώς υπεκφυγή, ‘κούφια λόγια’, πίσω από τα οποία (και μέσα από τα οποία) μεθοδεύεται η υπονόμευση των αγώνων και η χειραγώγηση των γιατρών (και όλων των εργαζομένων του χώρου της υγείας) για την αποδοχή μίζερων απαντήσεων στα προβλήματά τους – απαντήσεων που πλήττουν το βιοτικό επίπεδο, τις συνθήκες εργασίας, τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, την ίδια την αξιοπρέπειά μας ως εργαζομένων.
Καλούμε την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ να κινητοποιηθούν ώστε να μην επιτραπεί η ποινικοποίηση των κινητοποιήσεών μας
Καλούμε όλους τους γιατρούς ν΄ αντιδράσουν σ΄ αυτή την επίθεση και να δώσουν την απάντηση που χρειάζεται, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τον αγώνα μας για δημόσια και δωρεάν υγεία.

20 Φλεβάρη 2009

Η ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΙΝΑΠ ΨΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: