Σάββατο 30 Μαΐου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ 28/05/09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ 28/05/09

Συνήλθε σήμερα το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Γιατρών Αθήνας και Πειραιά. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα ακόλουθα Νοσοκομεία: Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Ερυθρό, Ιπποκράτειο, Παίδων Αγία Σοφία, Λαϊκό, Αττικό, 1o IKA και γιατροί από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Επισημάνθηκαν τα εξής:

1. Οι μισθολογικές αυξήσεις, τα ρεπό μετά την εφημερία, η διαδικασία της επιστημονικής εξέλιξης-αναβάθμισης που αρχίζουν να υλοποιούνται αυτήν την περίοδο είναι αποτέλεσμα του μεγαλειώδους αγώνα της πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών, που το προηγούμενο διάστημα έβαζε την σφραγίδα του σε όλη τη χώρα, και ιδιαίτερα στην Αθήνα και τον Πειραιά, με τη συμμετοχή χιλιάδων αξιοπρεπών ειδικευόμενων και επιμελητών που αυτοοργανώθηκαν μέσα από τις νοσοκομειακές τους Συνελεύσεις και το Συντονιστικό των Συνελεύσεων αυτών. Οι γιατροί κατέκτησαν μόνοι τους αυτές τις νίκες, σε μία αποφασιστική σύγκρουση τόσο με την κυβερνητική πολιτική, όσο και με την συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

2. Οι νοσοκομειακοί γιατροί με τον ίδιο τρόπο δεν θα επιτρέψουν την περικοπή των κατακτήσεων αυτών.
α) Καταγγέλλουμε και απαιτούμε την απόσυρση των διατάξεων εκείνων της εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών που παραβιάζουν το νόμο 3754/09 κι επιχειρούν να περικόψουν κεκτημένα (η αύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος των ειδικευομένων 90€, η φορολογία των εφημεριών κατά 20%, ο υπολογισμός της καθημερινής εφημερίας ως 17ωρης πρέπει αυτονόητα να υπολογιστών αναδρομικά από 1/1/2009, κι όχι από 11/3/2009 όπως αναφέρει η εγκύκλιος).
β) Απαιτούμε σε όλα τα νοσοκομεία και όλους τους γιατρούς του συνόλου των χρημάτων όπως προβλέπει ο νέος νόμος (αναδρομικά τακτικών αποδοχών και αναδρομικά εφημεριών). Το κονδύλι των εφημεριών για το 2ο 4μηνο του 2009 πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα, και να είναι τέτοιου ύψους ώστε να καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν από τις αυξήσεις, τις βαθμολογικές αναβαθμίσεις, τα αναδρομικά και την κατάργηση του πλαφόν Αρεοπαγίτη που εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Για το τελευταίο θέμα η φραστική εξαγγελία από το Υπουργείο νομοθετικής ρύθμισης κατάργησης του πλαφόν πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί, για να μην μείνει «κενό γράμμα».
γ) Το ρεπό μετά από ενεργό εφημερία είναι αδιαμφισβήτητη κατάκτηση των γιατρών. Περιπτώσεις διευθυντών και επιστημονικών υπευθύνων που εξακολουθούν να αντιδρούν στην εφαρμογή του νόμου υποδηλώνουν εργοδοτική συμπεριφορά κλινικάρχη ιδιωτικού τομέα ανάρμοστη για το ΕΣΥ και την ιδιότητα δημόσιων λειτουργών. Τέτοιες συμπεριφορές θα αντιμετωπιστούν αποφασιστικά με όλα τα δέοντα συνδικαλιστικά , αλλά και νομικά μέτρα (ποινικές-αστικές ευθύνες, κλήση επιθεώρησης εργασίας, κλπ.). Καλούμε τους γιατρούς να καταρτίζουν προκαταβολικά σε κάθε τμήμα πρόγραμμα ρεπό επόμενου μηνός, το οποίο θα αποφασίζεται από τους γιατρούς που πραγματοποιούν ενεργείς εφημερίες και θα ενεχειρίζεται στον διευθυντή του τμήματος.
δ) Η διαδικασία των εξελίξεων-αναβαθμίσεων πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί σε όλα τα νοσοκομεία μέσα στο Ιούνιο. Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, χωρίς νοθεύσεις, ρουσφέτια και παραθυράκια.
ε) Πρέπει άμεσα να σταματήσει η κωλυσιεργία με τις προσλήψεις. Να αρχίσει η προκήρυξη των 2000 θέσεων επιμελητών Β΄ και ειδικευόμενων σύμφωνα με τις ανάγκες, όπως προβλέπει ο νόμος. Η επόμενη συνεδρίαση της μικτής επιτροπής ΟΕΝΓΕ – Υπουργείου να καταλήξει στην
προκήρυξη των πρώτων 400 – 500 θέσεων από τις 2000. Να υλοποιηθεί άμεσα και το άρθρο 10 του νόμου για πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού.
3. Η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα είναι ότι μόνο οι νοσοκομειακές συνελεύσεις και ο από τα κάτω οριζόντιος συντονισμός τους με εκπροσώπους ανά πάσα στιγμή αιρετούς και ανακλητούς από τις συνελεύσεις που τους όρισαν, είναι η μόνη μορφή που μπορεί να εκπροσωπεί πραγματικά, αποτελεσματικά και νικηφόρα τους μαχόμενους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά.
Πληροφορίες για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων στο blog του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ : pagoni.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: