Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Ανακοίνωση συντονιστικού νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά

Ανακοίνωση


21/05/2008. Γενική Συνέλευση ΕΙΝΑΠ: 250 νοσοκομειακοί γιατροί στο γεμάτο αμφιθέατρο στο Ξενοδοχείο Imperial. Το μεγαλύτερο νούμερο σε συνέλευση ΕΙΝΑΠ την τελευταία δεκαετία. Ο Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ βάζει θέμα απαρτίας παίρνει τους λιγοστούς οπαδούς του (περίπου 30) και αποχωρεί. Αρνείται να συζητήσει οτιδήποτε για την περιβόητη σύμβαση. Καταγγέλλει τους γιατρούς που υπογράψανε το κάλεσμα στη συνέλευση και το συντονιστικό των συνελεύσεων που «τον έφεραν εκεί πέρα». Δηλώνει πως τουλάχιστον 560 άτομα θα ήταν αρκετά για συνέλευση ακόμα και όταν αρκετοί του θυμίζουν πως τόσοι μαζεύτηκαν τελευταία φορά τη δεκαετία του 1970. Όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις καταγγέλλουν τη στάση του και θεωρούν ότι η συνέλευση έχει απαρτία. Όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ που αποτελούν και την πλειοψηφία δηλώνουν πως η πρόταση κλαδικής σύμβασης του Υπουργείου είναι απαράδεκτη και πως πρέπει να σταματήσει άμεσα κάθε διάλογος με το Υπουργείο. Ο Πρόεδρος μέσα σε γενική αποδοκιμασία αποχωρεί λέγοντας ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Και όντως είναι!

22/05/2008:
Εκδίδεται κοινό δελτίο τύπου Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών που μεταξύ άλλων ανακοινώνει την επερχόμενη σύναψη ειδικής κλαδικής συμφωνίας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που εκπροσωπούνται από την ΟΕΝΓΕ.

07/06/2008: Προγραμματισμένο έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ με θέμα τη σύμβαση.

Το πολύ σοβαρό θέμα για τον Πρόεδρο και την πλειοψηφούσα παράταξη δεν είναι η συζήτηση για την κλαδική σύμβαση γιατί ούτε θέλουν και ούτε θα προσπαθήσουν να κάνουν μία τόσο μαζική γενική συνέλευση.

Το πολύ σοβαρό θέμα είναι ότι δε θέλουν να γίνει καμία συζήτηση. Γνωρίζουν πως η πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών και τουλάχιστον 14 Νοσοκομεία της Αθήνας αποφάσισαν στις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις πως είναι αντίθετοι στην πρόταση κοροϊδία του Υπουργείου Υγείας και πως δεν ανέχονται άλλο να εκπροσωπούνται από αυτούς που θέλουν να διαιωνίσουν το καθεστώς της παραοικονομίας στα νοσοκομεία. Ο Πρόεδρος θέλει να εμφανίζει πως οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας είναι υπέρ μιας συμφωνίας που δε γνωρίζει καν το σύνολο των στελεχών της παράταξής του. Λαλίστατος στους ραδιοφωνικούς σταθμούς είτε ως πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ είτε ως πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ διαφημίζει αυτήν την κλαδική σύμβαση ενώ έχει καταγγελθεί από όλες τις τοπικές ενώσεις και γενικές συνελεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.

Από την άλλη με ένα σουρεαλιστικό τρόπο ενώ όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις συμφωνούν με τις αποφάσεις των συνελεύσεων των νοσοκομειακών γιατρών δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να πάρουν μια απόφαση καταγγελίας του Υπουργείου και διακοπής κάθε διαλόγου ώστε να ξεκινήσουν πραγματικές κινητοποιήσεις.

Τα συμπεράσματα είναι προφανή:

1. Σε επίπεδο ΕΙΝΑΠ πραγματοποιείται ένα πραξικόπημα. Γνωρίζουμε καλά πως οι νοσοκομειακοί γιατροί και πολύ περισσότερο οι ειδικευόμενοι έχουν εδώ και καιρό χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ΕΙΝΑΠ. Αυτός είναι ο λόγος που προχωρήσαμε στη συγκρότηση συντονιστικού των γενικών συνελεύσεων των νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά. Ζητήσαμε Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ με υπογραφές προσπαθώντας να δεσμεύσουμε τη συνδικαλιστική ηγεσία την ύστατη στιγμή σε μια δημοκρατική διαδικασία.

2. Η κατάργηση της διαδικασίας της γενικής συνέλευσης από τον πρόεδρο και την παράταξή του, επικαλούμενοι το καταστατικό, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη εκτροπή από τη δημοκρατία, καθώς, με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουν να αποφασίσουν ορισμένοι για μια σύμβαση που θα δεσμεύει όλους τους γιατρούς για την επόμενη δεκαετία. Χωρίς συνέλευση και χωρίς ενημέρωση η ΕΙΝΑΠ γίνεται ένα όργανο γραφειοκρατικής αυθαιρεσίας και καπελώματος που δεν εκπροσωπεί παρά μόνο τους εαυτούς τους.

3. Οι παρατάξεις που λόγω μικροπαραταξιακών συμφερόντων αρνούνται να συμφωνήσουν σε μια ελάχιστη κοινή βάση θέσεων και διεκδικήσεων, όπως έχουν προκύψει μέσα από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων νοσοκομείων, είναι κομμάτι του προβλήματος.

4. Σε επίπεδο ΟΕΝΓΕ πραγματοποιείται ένα δεύτερο πραξικόπημα. Σχεδόν ΟΛΕΣ οι τοπικές ενώσεις της υπόλοιπης Ελλάδας έχουν καταγγείλει το διάλογο, την πρόταση Αβραμόπουλου και τους «εκπροσώπους» στις επιτροπές. Ο ίδιος πρόεδρος με τη συμβολή καλοθελητών της αντιπολίτευσης πάλι παραβιάζει κάθε δημοκρατική αρχή.

5. Οι απόψεις των γενικών συνελεύσεων δεν μπορούν να διαμεσολαβούνται από ένα παζάρι παρατάξεων. Οι ειδικευόμενοι και οι επιμελητές που ζουν από το μισθό τους δεν μπορεί να ανέχονται άλλο αυτόν τον εξευτελισμό. Απέδειξαν ότι μπορούν να διοργανώσουν πραγματικές κινητοποιήσεις. Είναι καιρός να συγκρουστούν με τη σηπτική μαφία που κυβερνά το ΕΣΥ. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής.

· Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αποτρέψουν με τη μαζική τους παρουσία την ολοκλήρωση του πραξικοπήματος στην ΟΕΝΓΕ στις 07/06/2008 στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Ελενα».
· Καλούμε σε γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία, σε συγκρότηση επιτροπών ειδικευομένων όπου χρειάζεται και σε νέο μάζεμα του πανελλαδικού συντονιστικού με εκπροσώπους από τις γενικές συνελεύσεις για την διοργάνωση πραγματικής πανελλαδικής κινητοποίησης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
22/05/2008