Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ – 15 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ – 15 Μαρτίου 2010
με την συμμετοχή εκπροσώπων συνελεύσεων από τα Νοσοκομεία Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Ερυθρό, Αττικόν,Θριάσιο, Σισμανόγλειο, Λαϊκό, Σωτηρία,Παμμακάριστο,ΨΝΑ, Αμαλία Φλέμινγκ, ΝΙΜΤΣ, ειδικευόμενους από το Παίδων Πεντέλης,

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών συνελεύσεων των ιατρών Αθήνας – Πειραιά, εκτιμούν ότι:

1. Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης και της ΕΕ, έτσι όπως έχει δρομολογηθεί, οδηγεί στην πλήρη κατάργηση της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης

-Με την επιδιωκόμενη περικοπή των εφημερευόντων ιατρών κατά -30%

-Με την εφαρμογή περισσότερο ελαστικών σχέσεων εργασίας για τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων (πχ εντατικολόγοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών)

-Με την αναστολή προσλήψεων γιατρών – νοσηλευτικού – παραϊατρικού προσωπικού σε μόνιμες θέσεις

-Με τη μείωση των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών κάτω από τα όρια επιβίωσης

-Με τη μείωση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων

Με την συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική καταστρατηγείται κατάφορα η συλλογική σύμβαση γιατρών – πολιτείας αλλά και οι σχετικές διατάξεις του ίδιου του νόμου 37511-3-2009, ο οποίος υποτίθεται ότι εξακολουθεί να ισχύει.

Αυτό θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την επιδείνωση της διαφθοράς και της παραοικονομίας στα νοσοκομεία, την οποία η κυβέρνηση υποτίθεται ότι θέλει να περιορίσει, αλλά και την πλήρη κατάργηση της καθολικότητας στην πρόσβαση στις δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες υγείας και του ίδιου του Κράτους Πρόνοιας.

2. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν είναι διατεθειμένοι να συνυπογράψουν με κανέναν τρόπο την κατάργηση της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης, να συναινέσουν σε λειτουργία νοσοκομείων με ανεπαρκή και επισφαλή προγράμματα εφημεριών, με τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, με υγειονομικούς λειτουργούς κακοπληρωμένους, κάτω από το όριο της επιβίωσης. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που βλέπουμε ότι το όριο υπερτιμολογήσεων και της παραοικονομίας γενικότερα που αφορά τα φάρμακα και τα υλικά συνεχίζεται απρόσκοπτα, ενώ οι περικοπές δαπανών αφορούν μονάχα ανθρώπινους πόρους. Από την άλλη συνεχίζονται και διευρύνονται οι σκανδαλώδεις συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων προς τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα.

Δεν συνυπογράφουμε τη χαριστική βολή στο ΕΣΥ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

1. Πλήρη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης

2. Καμία περικοπή στα – ήδη οριακά – ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης. Το συνολικό κονδύλιο εφημεριών (391.000.000 ευρώ) όχι μόνο δεν σηκώνει καμία περικοπή αλλά πρέπει να αυξηθεί κατά 100.000.000 ευρώ για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες.

3. Άμεση ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με μόνιμο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ

-Μαζικές επισχέσεις εργασίας με αφορμή την καθυστέρηση στην αποπληρωμή δεδουλευμένων του Δεκεμβρίου 2009 και του Ιανουαρίου 2010 και, σε πολλές περιπτώσεις και προηγούμενων μηνών, στις οποίες θα προβάλλεται το σύνολο των αιτημάτων που περιγράφονται παραπάνω.

-Στηρίζουμε τις αποφάσεις των νοσοκομειακών συνελεύσεων που έχουν αποφασίσει την κατάθεση προγραμμάτων 4 εφημεριών (κατά μέσον όρο ως σήμερα 15/3) και καταδικάζουμε την τακτική του «εντέλεσθαι» από τη μεριά της πολιτείας για την κατάθεση των προγραμμάτων του υπόλοιπου 15νθημέρου, πολύ περισσότερο σήμερα, που τίθεται εν αμφιβόλω η πληρωμή των προγραμμάτων αυτών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Στις συνελεύσεις των νοσοκομείων να αποφασίσουν στάση εργασίας τη Δευτέρα 22/03 11.00 – 15.00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας στις 12.00. Καλούμε την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να συνεχίσει και να κλιμακώσει τον αγώνα ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα με νέες πανεργατικές απεργίες τονίζοντας ξεχωριστά το θέμα της δημόσιας περίθαλψης.

Αποφασίζουμε τη συμμετοχή μας στην Πανελλαδική Συνέλευση Πρωτοβάθμιων Σωματείων την Κυριακή 21 Μαρτίου (κτίριο Γκίνη, ΕΜΠ) και την ενημέρωση όλων των εργαζόμενων για τα τεκταινόμενα στην Υγεία.

4. Άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας και επιστημονικής δραστηριότητας των νοσοκομειακών γιατρών σε αξιοπρεπή επίπεδα.

ΚΑΛΟΥΜΕ

1. Τα προεδρεία ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ να μην συναινέσουν με κανέναν τρόπο έμμεσο ή άμεσο σε κανένα μέτρο που θα παραβιάζει τα δικαιώματα του λαού για δωρεάν περίθαλψη, που θα παραβιάζει την συλλογική σύμβαση των νοσοκομειακών γιατρών

2. Καλούμε τους συντονιστές διευθυντές, τα Επιστημονικά Συμβούλια, τους Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, να μην αποδεχθούν καμία περικοπή στα ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ

1. Τις Διοικήσεις των νοσοκομείων και κάθε υπηρεσιακό παράγοντα ότι η περικοπή ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευ7σης εκθέτει άμεσα ασθενείς σε κίνδυνο και ως τέτοια θα καταγγέλλεται με όλα τα συνδικαλιστικά και νομικά μέτρα.

2. Την Κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να συνειδητοποιήσει ότι το σταθεροποιητικό πρόγραμμα και Δημόσια Περίθαλψη δεν συμβιβάζονται, ειδικά σε μια περίοδο που χιλιάδες περισσότεροι συμπολίτες μας καθημερινά προσφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία, γιατί έχουν στερηθεί κάθε άλλα δυνατότητα.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ Νίκαια, 16-3-2010

Καταγγέλλουμε την τακτική της κυβέρνησης που από τη μία ισχυρίζεται ότι η συλλογική σύμβαση των νοσοκομειακών γιατρών εξακολουθεί να ισχύει, και από την άλλη την καταστρατηγεί κατάφωρα με τα μέτρα που έχει νομοθετήσει.
Επιμένουμε ότι ο αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών δεν είναι συντεχνιακός. Προσπαθούμε να αποτρέψουμε την πλήρη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης η οποία συντελείται με την περικοπή του κονδυλίου των εφημεριών, την περικοπή των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών κάτω από τα όρια της επιβίωσης, την περικοπή των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων. Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα κυβέρνησης και ευρωπαϊκής ένωσης ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ με την δωρεάν δημόσια περίθαλψη. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ.
Προειδοποιούμε ότι ο αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών ΘΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ ΟΣΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΡΕΣ. Η σημερινή δέσμευση της υπουργού ότι δεν θα ισχύσει η κατά 10 % περικοπή του κονδυλίου εφημεριών του προϋπολογισμού, από μόνη της δεν λύνει τίποτε αφού αυτό το κονδύλι είναι ήδη ανεπαρκές σε σχέση με τις ανάγκες και δεν εξασφαλίζει επαρκή ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης. Από την άλλη, η τακτική των «εντέλλεστε» και του αυταρχισμού απέναντι στις κινητοποιήσεις έχει ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ. Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να αφήσει τα τερτίπια και να δώσει άμεσες λύσεις στα σοβαρότατα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική της.
Τα συνδικαλιστικά όργανα πρέπει άμεσα να πάρουν μέτρα συντονισμού και κλιμάκωσης του πανελλαδικού αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών. Επίσης να εξαντλήσουν και κάθε νομικό-δικαστικό μέτρο (πχ η κατάρτιση προγραμμάτων εφημεριών με περικοπές για λόγους λιτότητας που τα καθιστούν ανασφαλή για τους ασθενείς είναι ποινικό αδίκημα – η παράγραφος στον πρόσφατο νόμο των αντιλαϊκών μέτρων που καταργεί ό,τι προβλέπεται από ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις είναι καταφανώς αντισυνταγματική). Το αίτημα για πληρωμή της υπερωριακής μας εργασίας τουλάχιστον ισόποσα με το δημόσιο τομέα είναι πλέον υπερώριμο.
Μετά τη σημερινή γραπτή εντολή για κατάθεση πλήρους προγράμματος εφημεριών για το υπόλοιπο του μηνός σύμφωνα με το σύνηθες πλάνο του επιστημονικού συμβουλίου, προχωράμε σε:
- Προειδοποιητικό κλείσιμο της γενικής εφημερίας την Πέμπτη 18/3/2010 από τις 8:00πμ ως τις 11:00πμ. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα εξαιρετικώς επείγοντα περιστατικά. Θα γίνεται ενημέρωση των πολιτών για τον αγώνα μας κατά της πλήρους αποσάθρωσης της δημόσιας περίθαλψης.
- 4ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 22/3/21010 από 11:00πμ ως 3:00μμ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12:00 στην οποία καλούμε τους γιατρούς όλων των νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά σύμφωνα με σχετική πρόταση του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων.
5. Αν η κυβέρνηση επιμείνει στην αδιέξοδη αντιλαϊκή πολιτική της η εκτίμηση ότι η συλλογική σύμβαση είναι πλέον «νεκρή» με αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας θα είναι τις επόμενες βδομάδες υπερώριμη πανελλαδικά και από 1/4/2010 είναι αναμενόμενο ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί σε όλη τη χώρα θα εκτιμήσουν πως ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΔΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ για την παραβίαση του ανώτατου επιτρεπτού χρόνου εργασίας τους. Προειδοποιούμε ότι τότε οι «εντολές» μέσω του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα θα συναντήσουν ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ από τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΨΝΑ 10-3-2010

Ο νόμος που πέρασε κατεπειγόντως στη βουλή η κυβέρνηση στις 5-3 είναι ένα αντεργατικό έκτρωμα που συνθλίβει το εισόδημα όλων των εργαζομένων και μεταξύ άλλων καταργεί και επίσημα τη συλλογική μας σύμβαση και το νόμο 3754/2009.Αυ- το σημαίνει μαζί με αύξηση ΦΠΑ, ΔΕΗ,καυσίμων κ.λπ.,μείωση τουλάχιστο 3000€ για τους ειδικευόμενους και 6000 για τους ειδικευμένους.Επιπλέον περικόπτονται τα κονδύλια για τις εφημερίες τόσο ώστε σε καμιά περίπτωση τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια.Στο ΨΝΑ η περικοπή στις εφημερίες είναι 30% ενώ ήδη δεν μας έχουν πληρώσει τον αύγουστο του 2008(!!!!)και περιέκοψαν σεπτέμβριο –οκτώβριο.Ακόμη μας χρωστούν δεκέμβριο 2009 ιανουάριο-φεβρουάριο 2010.Όλα αυτά και σε συνδυασμό με την περικοπή 1,4 δις€ από την υγεία δείχνουν ότι ένας από τους βασικούς στόχους των μέτρων που προωθούν κυβέρνηση –Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. είναι το ΕΣΥ και οι εργαζόμενοί του.Τα χρέη να τα πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν και αυτοί που τόσα χρόνια κερδοφορούσαν(μεγάλες επιχειρήσεις,τράπεζες,μεγάλα εισοδήματα) και όχι εμείς.
Παλεύουμε για:
-Ανατροπή του προγράμματος σταθερότητας-συνθλιβής των εργαζόμενων.
-Καμιά περικοπή μισθών, επιδομάτων ,δώρων.
-Καμιά αλλαγή στο καθεστώς φορολόγησης
-Κονδύλια για εφημερίες που να καλύπτουν ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης(για ΨΝΑ 220000€ το μήνα για φέτος)
-Άμεση αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων εφημεριών
-Πλήρη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης-άμεση πρόσληψη των 2000 γιατρών
Αποφασίζουμε:
-Εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τις ώρες εργασίας και της απόφασης της ΟΕΝΓΕ της 18-2-2010,οπότε κανείς δε θα κάνει πάνω από 4 εφημερίες..Καταθέτουμε ατομικές δηλώσεις και μετά δεν εφημερεύει κανείς.
-Έναρξη επίσχεσης εφόσον δεν πληρωθούμε άμεσα τα δεδουλευμένα.
-Λειτουργία άμεσα του συντονιστικού των συνελεύσεων νοσοκομείων αθήνας-πειραιά.
-Συμμετοχή σε συντονισμό με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία που αγωνίζονται.
-Συμμετοχή στην απεργία 11-3 και τη συγκέντρωση 10.00 μουσείο με πανό νοσοκομειακών γιατρών.
-Δημιουργία επιτροπής αγώνα
Καλούμε σε συνέλευση όλων των εργαζομένων του ΨΝΑ
Καλούμε την ΟΕΝΓΕ. σε συντονισμό με άλλους κλάδους σε κλιμάκωση των απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων για την ανατροπή των μέτρων.

Ανοιχτό γράμμα-έκκληση στους συναδέλφους νοσ. γιατρούς

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σήμερα, 11/3/10, μεγάλες συγκεντρώσεις συγκλόνισαν όλες τις πόλεις της χώρας.
Απεργοί από όλους τους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και πάμπολλοι νέοι και νέες, σπουδαστές, μαθητές, κατέκλυσαν τους δρόμους: εκτιμήσεις για 60000-90000 στην Αθήνα, 8000-10000 στη Θεσ/νίκη, 4000 στην Πάτρα κοκ. Η Γενική Απεργία πέτυχε. Παρά τις τρικλοποδιές που έβαλαν οι ξεπουλημένες στο δικομματισμό ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν κι άλλους συμπολίτες μας από το να συνειδητοποιήσουν ότι τα μέτρα που ψήφισε σαν τον κλέφτη η υπόδουλη στους Ευρωπαίους κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ με τη
συμπαράσταση της ΝΔ οδηγούν στην καταστροφή. Οδηγούν στην ανεργία και τη φτώχεια πληθυσμούς ολόκληρους, οδηγούν στην κοινωνική ερημοποίηση. Κι είναι όρος της επιτήρησης από τα κοράκια των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η επιτυχία αυτών των μέτρων.
Στην Αθήνα, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά στο μπλόκ των γιατρών της ΕΙΝΑΠ και διέσπασαν την πορεία γι αρκετή ώρα (καταγγελία ΑΡΣΙ στο www.arsigr.blogspot.com).
Στον τομέα της υγείας, η εκκωφαντική σιωπή του λαλίστατου κατά τ' άλλα πρωτοπαλίκαρου του Γιωργάκη, της Ξενογιαννακοπούλου, μπροστά στο αδιέξοδο του εφημεριακού κράχ που έρχεται, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη.
Η Κυβέρνηση ΚΛΕΙΝΕΙ τα νοσοκομεία!
Η έκφραση αυτή είναι ακριβής. Αν στη Βουλγαρία μ’ ένα απλό νόμο πριν ένα μήνα, έκλεισαν ή υποβάθμισαν 150(!) νοσοκομεία, στη χώρα μας διολισθαίνει το κλείσιμο μέσα στο Μάρτη του συνόλου των κρατικών μονάδων υγείας.
Πέρα από τα γενικά μέτρα που αφορούν και τους νοσοκομειακούς γιατρούς, το ζήτημα των εφημεριών είναι το κυρίαρχο στην παρούσα.
Απλήρωτες εφημερίες Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου (για κάποιους ακόμα παλιότερα).
Μειωμένα κονδύλια για τις εφημερίες του υπόλοιπου 2010 με έγγραφα για περαιτέρω περικοπές εφημερευόντων σε επίπεδα αδυναμίας ασφαλούς εφημερίας (γι αυτό ανατρέξετε σε έγγραφο της ΕΙΝΑ που απαντά στις αιτιάσεις της Διοίκησης του Νοσ. Ρίου: http://www.ygeianet.gr/box/cal/15261.pdf).
Το κυριότερο, δεν υφίσταται πλέον ο νόμος 3754/09 που προσέγγιζε την κλαδική σύμβαση και έτσι επιστρέφουμε στην απόφαση για 4 εφημερίες έκαστος το μήνα Μάρτιο.
Τις επόμενες μέρες θα βρεθούμε σαν κλάδος στο μάτι του κυκλώνα και θα σηκώσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του βάρους της αντιπαράθεσης στο σύμφωνο Σταθερότητας. Η ανάκληση των μέτρων στο χώρο της δημόσιας υγείας, είναι όρος για να λειτουργήσουν τις επόμενες μέρες τα δημόσια νοσοκομεία.
Ο σεβασμός της Κλαδικής Σύμβασης έστω και την τελευταία στιγμή, η συμπλήρωση των λειψών κονδυλίων εφημερίας για όλα τα νοσοκομεία είναι μέτρα που προσεγγίζουν την ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής, του ίδιου του Συμφώνου.
Δεν έχουμε όμως άλλο δρόμο. Ή θα συμβεί αυτό ή θα αποδεχτεί το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών που στηρίζει το σύστημα και ζουν από το μισθό τους, να εφημερεύει παράνομα πέραν του ανώτερου επιτρεπόμενου χρόνου εργασίας ή απλήρωτοι για την αναγκαστική υπερεργασία των εφημεριών.
Και σαν κερασάκι: Οι εκκαθαριστές των μισθοδοσιών μας, αμέσως μετά την καταβολή του δώρου Πάσχα, θα περικόψουν με τη μία τις αναδρομικές (από 1/1/10) περικοπές των επιδομάτων, το 30% του δώρου Πάσχα και τις απεργίες που συμμετείχαμε. Αν σ' αυτά προσθέσουμε τη μη καταβολή των δεδουλευμένων και τρεχουσών εφημεριών, οι "εισροές" στις οικογένειές μας του 2ου δεκαπενθήμερου του Απρίλη και όλου του Μάη θα κινηθούν στο ...0! Και μην ξεχνάμε, το Μάη, μαζί με το φορολογικό και το ασφαλιστικό θα προκύψει και το νέο πακέτο ..απαραίτητων
συμπληρωματικών μέτρων.
Δεν έχουμε άλλο δρόμο.
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στις συνελεύσεις στα νοσοκομεία-η συλλογικότητα είναι η δύναμή μας.
Να μην υποκύψουμε σε καμιά πίεση από διοικητές, διευθυντές που το παίζουν υπάκουοι, "συναδέλφους" που το παίζουν ευαίσθητοι.
Καταθέτουμε (με πρωτόκολλο, μην το ξεχνάμε!) τις δηλώσεις 4 εφημεριών και επίσχεσης.
Η άρνησή μας να δουλέψουμε, υπό όρους μαζικότητας μπορεί να οδηγήσει στη σωτηρία των νοσοκομείων.
Μην τους χαριστούμε!
Ο Αγώνας μας, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, είναι όρος επιβίωσης για μας που ζούμε από το μισθό μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας.
Μην τους απογοητεύσουμε!

Συναδελφικά,

Τάσος Γιακουμής
μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ
Αποστόλης Παπαποστόλου
μέλος ΔΣ ΕΙΝΑ

Πάτρα
11 Μάρτη 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ Γ.Ν ΕΔΕΣΣΑΣ ΣΤΙΣ 11/03/10

Οι ιατροί του Γ.Ν Έδεσσας καταγγέλλουν την προκλητική παραβίαση από μέρους της κυβέρνησης της συλλογικής σύμβασης που υπέγραψαν οι νοσοκομειακοί ιατροί με την πολιτεία, καθώς και του ίδιου του νόμου 3754/09. Η εξαγγελθείσα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με πρόσχημα την οικονομική κρίση μειώνει άμεσα κατά 30% τουλάχιστον τις αποδοχές των νοσοκομειακών ιατρών (12% περικοπή των επιδομάτων, 30% περικοπή στα δώρα εορτών και αδείας, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών). Επιπρόσθετα γίνεται περικοπή του κονδυλίου εφημεριών (20-30% σε σχέση με το αναγκαίο) που θίγει πλην των αποδοχών των ιατρών πρώτα και κύρια την ασφάλεια των ασθενών. Οι νοσοκομειακοί ιατροί κατέκτησαν με τους αγώνες τους μόλις πρόσφατα μισθολογικές αυξήσεις τις πρώτες μετά από μια 10ετία και παρόλα αυτά παραμένουν από τους πιο κακοπληρωμένους ιατρούς της Ε.Ε. Οι νοσοκομειακοί ιατροί δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ούτε μισό ευρώ σε κανένα Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου, Αλμούνια, Τρισέ. Αν το κράτος έχει ελλείμματα να τα ζητήσει από αυτούς που τα δημιούργησαν. Οι νοσοκομειακοί ιατροί δεν πρόκειται να αποδεχτούν παραβίαση της συλλογικής τους σύμβασης και του ν.3754/09 που θα θίγει τις ήδη πενιχρές τους αποδοχές.

Απαιτούμε:

1. Άμεση απόσυρση του προγράμματος σταθερότητας – σύνθλιψης των εργαζομένων.
2. Καμμία περικοπή μισθών – επιδομάτων – δώρων.
3. Καμμία αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των εφημεριών.
4. Κονδύλια για εφημερίες που να καλύπτουν ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης.
5. Άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών.
6. Πλήρη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Αποφασίζουμε:

1. Με βάση το γεγονός ότι η κυβέρνηση μονομερώς και αυθαίρετα παραβιάζει την κλαδική συμφωνία και το ν.3754/09, δε δεσμευόμαστε για την υπέρβαση του ωραρίου όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Καταθέτουμε για το Μάρτιο προγράμματα εφημεριών με 4 ενεργείς εφημερίες ανά ιατρό, με πλήρη σύνθεση σύμφωνα με τα ισχύοντα για την ασφάλεια των ασθενών, ως την ημέρα του μήνα που το πρόγραμμα επαρκεί. Τονίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη για ότι ήθελε προκύψει.
2. Έναρξη επίσχεσης από Τρίτη 16/03/10 μέχρι καταβολής όλων των δεδουλευμένων του 2008 και του 2009, κατά την οποία στο νοσοκομείο θα βρίσκονται μόνο οι εφημερεύοντες και θα αντιμετωπίζουν μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Ζητούμε εκ των προτέρων την κατανόηση αλλά και τη συμπαράσταση των κατοίκων του νομού στο δίκαιο αγώνα μας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΕΕΣ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 10/03/2010 ΩΡΑ 1ΜΜ

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη μεθόδευση της Διοίκησης του ΝΕΕΣ που για άλλη μια φορά προχωράει στην περικοπή των εφημεριών του Δεκεμβρίου 2009 για τους Επιμελητές του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα το κόστος των εφημεριών ήταν 518.000 ευρώ και το κονδύλι που δόθηκε ήταν 488.000 ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι επιπλέον μας χρωστάνε αναδρομικά εφημεριών για τον Μάρτη. Απρίλη 2004 και Νοέμβριο 2005 για τα οποία εκκρεμεί δικαστική απόφαση και το 20% για τον Νοέμβρη 2004.
Τα πράγματα όμως θα είναι ακόμα χειρότερα για το τρέχον έτος: Οι περικοπές του Δεκεμβρίου είναι τα προεόρτια μιας ακόμα μεγαλύτερης περικοπής στις εφημερίες μετά τις δραματικές περικοπές στους μισθούς με το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Στις 19/2 η υπουργός ανακοίνωσε και δημόσια την πρόθεση του υπουργείου για περικοπές στις εφημερίες διαψεύδοντας τα κάθε είδους παπαγαλάκια. Συγκεκριμένα για το νοσοκομείο μας η έγκριση του κονδυλίου των εφημεριών είναι περίπου 408.000 ευρώ κάθε μήνα, όταν το πραγματικό κόστος είναι περίπου
510.000 ευρώ δηλαδή υπολείπεται κατά 25% τουλάχιστον κάθε μήνα. Ενδεικτικά μόνο ο Γενάρης 2010 είχε κόστος εφημεριών 533.000 ευρώ!!!
Μόλις ένα χρόνο πριν, με το κίνημα των γενικών συνελεύσεων , καταφέραμε μετά από συνεχή και επίπονο αγώνα, την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης που καθορίζει το μισθολόγιο μας τον τρόπο εφημέρευσης και τον ελάχιστο αριθμό προσλήψεων που είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν, προκειμένου να επιτευχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας. Όμως, με τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης, τα πρόσφατα συμφωνηθέντα μεταξύ κράτους και νοσοκομειακών γιατρών, βάναυσα καταπατούνται από την πλευρά του Υπουργείου
Υγείας.
Συγκεκριμένα: οι εντελώς απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού και των νοσοκομειακών γιατρών είναι μεγάλη, καθώς αυτή θα προκύψει τόσο από τη μείωση κατά 12% των επιδομάτων νοσηλευτικού προσωπικού συνεχώς εξαγγέλλονται αλλά ουδέποτε εν τέλει πραγματοποιούνται, οι λειτουργικές δαπάνες για τα νοσοκομεία και τα κονδύλια των εφημεριών είναι ελαττωμένα και η περικοπή των αποδοχών (νοσοκομειακού και βιβλιοθήκης), από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών, αλλά και από την περικοπή κατά 30% του 13ου και του 14ου μισθού.
Φυσικά η πραγματική μείωση του εισοδήματος θα είναι ακόμα μεγαλύτερη με τον κεφαλικό φόρο της αύξησης του ΦΠΑ κατά 2% που υπολογίζεται σε 1000 ευρώ το έτος.
Οι γιατροί του ΝΕΕΣ, συμπορευόμενοι με το διεκδικητικό πλαίσιο της διακήρυξης του συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας
ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΕΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΥΘΥΝΩΝ: Η ΘΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΣ
ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ .
ΣΥΜΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ 16 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕ 4 ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 1695, 18.2.10 ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΓΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΑΡΧΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.
ΚΑΤΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 2000 ΓΙΑΤΡΩΝ- ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΩΡΑΡΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ-1600ΕΥΡΩ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΜΙΣΘΟΣ.

ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11/3