Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ. Σ. ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ Γ.Ν.ΠΑΙΔΩΝ ΄΄Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ΄΄

Μετά από την πραγματοποίηση της Γ.Σ. Ιατρών του Νοσοκομείου μας την Πέμπτη 29/01 συζητήθηκαν τα εξής:
Σχετικά με το θέμα της καθυστέρησης επικύρωσης από τη Βουλή με νόμο
της κλαδικής συμφωνίας υπουργείου υγείας και ΟΕΝΓΕ, κρίνουμε σαν τελείως
απαράδεκτη την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.
Υπενθυμίζουμε :
- Η συμφωνία υπογράφτηκε από τις 1-12-08, μετά από πολύμηνες
κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών όλης της χώρας. Η δέσμευση
της κυβέρνησης ήταν η άμεση προώθησή της στη βουλή για κύρωση με νόμο.
- Στις 27-12-08 απαντώντας στις διαμαρτυρίες για την καθυστέρηση της
διαδικασίας αυτής, το υπουργείο επανήλθε με δελτίο τύπου που
επαναλάμβανε τα γνωστά «καθησυχαστικά» (ότι η συμφωνία αποτελεί
ειλημμένη δέσμευση ολόκληρης της κυβέρνησης και του ίδιου του
πρωθυπουργού κλπ) και βεβαίωνε ότι θα έχει ψηφιστεί στην ολομέλεια της
βουλής ως 15-1-09.
- Στις 9-1-09 ο υφυπουργός κος Παπαγεωργίου απαντώντας σε σχετική
επερώτηση επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις, μεταθέτοντας όμως την
ημερομηνία ως 31-1-09.
Η υπαναχώρηση της κυβέρνησης από την προώθηση και εφαρμογή της
κλαδικής συμφωνίας δεν θα αποτελέσει μόνο κτύπημα στην ίδια την ύπαρξη
του δημόσιου συστήματος περίθαλψης, αλλά επίσης μείζον πολιτικό θέμα
αφού θα σημάνει την απώλεια κάθε στοιχειώδους αξιοπιστίας από μέρους
της κυβέρνησης.
Προειδοποιούμε ότι οι γιατροί του Νοσοκομείου μας όπως και όλης της χώρας δεν
πρόκειται να ανεχτούν τέτοιου είδους εμπαιγμό. Το περιθώριο υπομονής έχει εξαντληθεί. Η κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης του Νοσοκομείου μας από τον Νοέμβρη έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον ανώτατο χρόνο εργασίας των γιατρών για τους τελευταίους 4 μήνες συμπεριλαμβανομένου και του Φλεβάρη. Αυτό έγινε με την προοπτική ικανοποίησης των αιτημάτων μας για μισθολογικές αυξήσεις και προσλήψεις που σαν πρώτο βήμα θα αποτελούσε η κλαδική σύμβαση και η επικύρωση της από τη βουλή με νόμο.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
-ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 10/02/09.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ Η ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Η ΕΥΘΥΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
-ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΝΑΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΕΝΓΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΙΘ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 9/02.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΡΥΘΡΟΥ 30/1/2009 ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘ

Αποτελεί σοβαρότατο ολίσθημα η απαράδεκτη προσωπική επίθεση κύκλων του υπουργείου υγείας ενάντια στον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Α. Μαυρομμάτη αλλά και στον καθηγητή κ. Α. Αρμαγανίδη οι οποίοι σε πρόσφατες επιστημονικές ομιλίες τους διατύπωσαν το αυτονόητο και αδιαμφισβήτητο, δηλαδή ότι ο αριθμός διαθέσιμων κλινών εντατικής θεραπείας στη χώρα μας είναι ακόμα πίσω από τις ανάγκες και από τις διεθνείς προδιαγραφές και ότι η λύση του προβλήματος αυτού ενδεχόμενα θα μπορούσε να σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές.
Επιβεβαιώνουμε ότι το πρόβλημα έλλειψης κλινών ΜΕΘ παραμένει οξύτατο και όλη η ιατρική κοινότητα το βιώνει καθημερινά. Στο Ν.Ε.Ε.Σ. η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών σε κοινούς θαλάμους ή στην ανάνηψη του χειρουργείου είναι συχνότατο αν όχι καθημερινό φαινόμενο. Η παραμονή τέτοιων ασθενών σε κοινούς θαλάμους μπορεί να διαρκέσει από ώρες έως μέρες, μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι σε ΜΕΘ. Επισημαίνουμε ότι η παρακολούθησή τους σε τέτοιες συνθήκες απέχει σε μεγάλο βαθμό από αυτά που η σύγχρονη επιστήμη επιτάσσει, θα αναφέρουμε μόνο χαρακτηριστικά ότι σε κοινά τμήματα τα απογεύματα και τις νύχτες η αναλογία νοσηλευτών – ασθενών είναι δυο νοσηλευτές προς τριάντα έως σαράντα ασθενείς.
Οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου υγείας θα πρέπει να ασχολούνται νυχθημερόν με τη λύση τέτοιων σοβαρών προβλημάτων αντί να απευθύνουν δημόσια απαράδεκτους χαρακτηρισμούς («ανεύθυνοι», «αντιδεοντολογικοί», «ανίκανοι», «αναποτελεσματικοί», «ανέντιμοι» κλπ) ενάντια σε αξιολογότατους επιστήμονες όπως είναι ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.
Απαιτούμε άμεση επανόρθωση αλλιώς θα εξαντλήσουμε κάθε νομικό και συνδικαλιστικό μέσο για την κατοχύρωση του δικαιώματος να λέγεται η επιστημονική αλήθεια και γνώμη ανεμπόδιστα, το οποίο από ότι φαίνεται δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο, καθώς και για την υπεράσπιση της τιμής και υπόληψης των συναδέλφων μας.
Απαιτούμε να προσληφθεί άμεσα όλο το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν όλα τα είδη υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ του ΕΣΥ.
Απαιτούμε να δρομολογηθεί άμεσα η δημιουργία και νέων κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, ώστε να προσεγγισθεί ο αριθμός που οι διεθνείς προδιαγραφές επιβάλλουν.
Η ευθύνη για τις ανεπάρκειες αυτές βαρύνει εξ ολοκλήρου τους νυν και προηγούμενους πολιτικούς προϊστάμενους του Υπουργείου Υγείας.
ΝΕΕΣ ΑΘΗΝΑ 30/01/09

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ. Σ. ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Ε. ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΝΕΕΣ) 30/1/2009

Α/ Σε σχέση με την κατάσταση που έχει προκύψει από την απαράδεκτη καθυστέρηση της κύρωσης στη βουλή της συλλογικής σύμβασης εργασίας των ιατρών, η οποία είναι υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο από τις 1/12/2009, η Γενική Συνέλευση των γιατρών του ΝΕΕΣ αποφάσισε να διακινηθεί προς υπογραφήν και να κατατεθεί στην διοίκηση του νοσοκομείου το παρακάτω κείμενο:

Οι παρακάτω υπογράφοντες ιατροί του νοσοκομείου, μετά από σχετική απόφαση της γενικής μας συνέλευσης την Παρασκεύη 30/1/2009, δηλώνουμε ρητά και ανεπιφύλακτα προς κάθε αρμόδιο τα εξής :

1. Οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού μηνών ως και τον Ιανουάριο του 2009 προγραμματίστηκαν ή/και εκτελέστηκαν από τους ιατρούς «καλή τη πίστη» μετά την υπογραφή συλλογικής σύμβασης από τον Υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, αλλά και με τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις από μεριάς του Γ.Γ. κ Καλογερόπουλου ότι η συμφωνημένη σύμβαση εργασίας θα περάσει από τη Βουλή μεσα στον Ιανουάριο του 2009 –βλ συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ 20/1/2009). Ως εκ τούτου θα θεωρούνται δεδουλευμένες, και η παραμικρή καθυστέρηση καταβολής των σχετικών υπερωριακών αποζημιώσεων χωρίς καμμία περαιτέρω διαδικασία (π.χ. υπογραφές από ιατρούς περί συναίνεσης υπέρβασης ωραρίου κλπ) θα σημάνει αυτόματα την έναρξη επίσχεσης εργασίας από τους ιατρούς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

2. Μετά και τη δημοσιοποίηση της απόφασης της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου (26/6/08), απαιτούσαμε το μήνα Οκτώβριο 2008 να υπάρξει ειλικρινής προσπάθεια από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που θα αίρει τις σε βάρος τους σοβαρές αδικίες και που θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του τελευταίου έκτακτου συνέδριου της ΟΕΝΓΕ (7/6/08). Οι διαπραγματεύσεις πρακτικά έχουν λήξει από την 1/12/2009 οπότε και υπογράφηκε από τον Υπουργό Υγείας η συλλογική σύμβαση εργασίας. Δώσαμε χρόνο στον Υπ. Υγείας να κατεβάσει προς ψήφιση στη βουλή τη σύμβαση, αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο τα νοσοκομεία λειτούργησαν εως τώρα κανονικά, αφού δεν εφαρμόσαμε το νόμιμο δικαίωμά μας να κάνουμε 2 εφημερίες οι ειδικοί και 4 εφημερίες οι ειδικευόμενοι το μήνα. Έκτοτε αναμένουμε να κυρωθεί από τη βουλή προκειμένου να ισχύσει για το τρέχον έτος. Ανταυτού όμως γινόμαστε μάρτυρες ενός διαρκούς εμπαιγμού από εβδομάδα σε εβδομάδα και μιας αδικαιολόγητης καθυστέρησης. Η καθυστέρηση αυτή μας στερεί τα ωφέλη της συλλογικής σύμβασης εργασίας και μας κρατάει στο προηγούμενο καθεστώς υποαμοιβόμενης υπερεργασίας και ακόμα στερεί απο τα νοσοκομεία τις 2000 προσλήψεις γιατρών που οι κινητοποιήσεις του Νοεμβρίου κατάφεραν να εντάξουν στη σύμβαση. Θεωρώντας πως το Υπουργείο Υγείας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, για τον μήνα Φεβρουάριο και μέχρι να κυρωθεί από τη βουλή η συλλογική σύμβαση εργασίας θα κατατεθούν προγράμματα εφημεριών με 2 εφημερίες για κάθε ειδικό και 4 για κάθε ειδικευόμενο. Δεν θα γίνει καμμία περικοπή στην ασφαλή σύνθεση εφημερίας κάθε ημέρας, αλλά το πρόγραμμα θα καταρτιστεί ως την ημέρα που θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος αριθμός των εφημεριών ανά ιατρό (π.χ. ως και 10/2/2009). Για την αυτονοήτως προκύπτουσα αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου από την επομένη (πχ 11η Φεβρουαρίου 2009 στην περίπτωση αυτή), η ευθύνη θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την πολιτεία.
Οι ιατροί του νοσοκομείου σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους τους θα επεξεργαστούν όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για τα παραπάνω αναγραφόμενα και ρητώς δηλούμενα.

Β/ Αρνούμαστε να υπογράψουμε ατομικές δηλώσεις που συμφωνούν με την υπέρβαση του 48ώρου για τους ειδικευμένους και του 56ώρου για τους ειδικευμένους γιατρούς.


Δ/ Συμμετέχουμε στο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ –ΠΕΙΡΑΙΑ καλούμε συσκεψή του τη Δευτέρα 2/2/09 και προτείνουμε τη διοργάνωση συγκέντρωσης των γιατρών στο Υπουργείο Υγείας, την Παρασκεύη 6/02/09 ώρα 11.00 πμ και 24-ωρη απεργία την ίδια ημέρα .

Ε/ Συγκροτούμε συντονιστική επιτροπή με εκπροσώπους από όλες τις κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου για την ενημέρωση και υλοποίηση των αποφάσεων της συνέλευσης.

ΣΤ/ Θεωρούμε απαράδεκτη και αδικαιολόγητη την μη καταβολή του 45% των εφημεριών του Νοεμβρίου για τους επιμελητές και διεκδικούμε την άμεση καταβολή του υπολοίπου ποσού.

Ζ/Αγωνιζόμαστε μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό, που ήδη ξεκίνησε κινητοποιήσεις για την καταβολή των υπερωριών, και τους άλλους εργαζόμενους του νοσοκομείου και διεκδικούμε προσλήψεις προσωπικού και επαρκή χρηματοδότηση του Δημόσιου Νοσοκομείου.

ΣΤ/ Νέα Συνέλευση γιατρών ΝΕΕΣ την Δευτέρα 9/2/09 ώρα 12.30. στο αμφιθέατρο.

ΑΘΗΝΑ 30/1/2009

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» 27-01-2009

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Το «ΑΤΤΙΚΟΝ» μετά από 6 χρόνια λειτουργίας κι ενώ η ανάπτυξη έχει φτάσει το 87% υπολειτουργεί λόγω της υποχρηματοδότησης και των τραγικών ελλείψεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Η λειτουργία του Νοσοκομείου με ελλιπές προσωπικό δημιουργεί οξύτατα προβλήματα, κυρίως στην ποιότητα της νοσηλευτικής φροντίδας και στην ασφάλεια των ίδιων των ασθενών, όπως παραδέχεται στην απόφασή του το Επιστημονικό Συμβούλιο, και ακολούθως στην σωματική και ψυχική αντοχή των εργαζομένων.
Τους τελευταίους 4 μήνες οι εργαζόμενοι του «Αττικού» νοσοκομείου προχωρήσαμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας:
-Άμεσες μαζικές προσλήψεις στο Αττικό Νοσοκομείο του αναγκαίου νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού και ιατρικού προσωπικού με μόνιμη εργασιακή σχέση.
-Καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών-εφημεριών και εγγραφή στον προϋπολογισμό του 2009 των απαραίτητων κονδυλίων για πληρωμή εφημεριών-υπερωριών.
-Κανένα άνοιγμα νέων κλινών, κλινικών, χειρουργικών κρεβατιών ή άλλων τμημάτων. Σύμπτυξη κλινικών και τμημάτων με σκοπό την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου με το υπάρχον ελλιπές προσωπικό έως ότου γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις.
Η Διοίκηση του «ΑΤΤΙΚΟΝ» κάτω από το βάρος της πίεσης, αναγκάστηκε να βρει χρήματα να πληρώσει μετά από σχεδόν 6 μήνες τα δεδουλευμένα και να υποσχεθεί την πρόσληψη 100 εργαζομένων μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, ειδάλλως θα προχωρήσει σε σύμπτυξη κλινικών, πράγμα που μέχρι τώρα έχει αρνηθεί παρά την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου.
Παράλληλα, αντί να προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις δυνάμεις της στην λύση των σοβαρών προβλημάτων που ταλαιπωρούν το νοσοκομείο, εξαπέλυσε ένα κύμα διώξεων εναντίον των εργαζομένων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις με σκοπό την τρομοκράτησή τους για την αποφυγή μελλοντικών κινητοποιήσεων. Ενέργειες όπως αλλαγές τμημάτων σε νοσηλευτές κάθε εβδομάδα , τοποθετήσεις προϊσταμένων που έστησαν τα τμήματα σε άσχετα με την εξειδίκευσή τους τμήματα σκοπό έχουν την τιμωρία τους για τη συμμετοχή τους στην υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Η Διοίκηση του νοσοκομείου την προσπάθειά της να καταστείλει τις αντιδράσεις και τους αγώνες των εργαζομένων προχώρησε σε κλήση σε γραπτή απολογία 17 νοσηλευτών για το «πειθαρχικό παράπτωμα» της «αδικαιολόγητης απουσίας» από την εργασία, την ώρα που οι νοσηλευτές συμμετείχαν στη συγκέντρωση εργαζομένων και στη Γενική Συνέλευση, μετά από προφορικές αναφορές (!!!) και Υπηρεσιακό Σημείωμα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
Η απροκάλυπτη αυτή ενέργεια της Διοίκησης προσβάλει την Δημοκρατία και τους θεσμούς, είναι ωμή και βάναυση καταπάτηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των εργαζομένων και αποσκοπεί στην τρομοκράτηση και εκφοβισμό τους.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα και καταγγέλλουμε τη Διοίκηση του νοσοκομείου για τις συνδικαλιστικές διώξεις εναντίον των εργαζομένων του «ΑΤΤΙΚΟΝ», που αγωνίζονται για Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους τους πολίτες, ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα και καταγγέλλουμε τη Διοίκηση του νοσοκομείου για την σημερινή τραγική κατάσταση που έχει οδηγήσει το νοσοκομείο, την καταπάτηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και την δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας που σκοπεύει στην συγκάλυψη των προβλημάτων λειτουργίας του νοσοκομείου.
Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους συναδέλφους μας. Ο αγώνας μας είναι συλλογικός. Δηλώνουμε ότι εάν ένας/μία από εμάς διώκεται, είμαστε όλοι διωκόμενοι.
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των κλήσεων σε απολογία.
Απαιτούμε να σταματήσει κάθε διαδικασία πειθαρχικής δίωξης.


Η Γενική Συνέλευση Εργαζομένων του ΠΓΝ «Αττικόν»

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ : Αθήνα, 27-1-09

Αποτελεί σοβαρότατο ολίσθημα η απαράδεκτη προσωπική επίθεση κύκλων του υπουργείου υγείας ενάντια στον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Α. Μαυρομμάτη αλλά και στον καθηγητή κ. Α. Αρμαγανίδη οι οποίοι σε πρόσφατες ανακοινώσεις τους διατύπωσαν το αυτονόητο και αδιαμφισβήτητο, δηλαδή ότι ο αριθμός διαθέσιμων κλινών εντατικής θεραπείας στη χώρα μας είναι ακόμα πίσω από τις ανάγκες και από τις διεθνείς προδιαγραφές και ότι η λύση του προβλήματος αυτού ενδεχόμενα θα μπορούσε να σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές. Επίσης είναι γνωστό ότι ακόμη και όσον αφορά τις λειτουργούσες κλίνες ΜΕΘ, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανεπαρκές αριθμητικά.
Επισημαίνουμε και επιβεβαιώνουμε ότι παρά τα όποια θετικά βήματα έγιναν τους τελευταίους μήνες, το πρόβλημα έλλειψης κλινών ΜΕΘ παραμένει οξύτατο και όλη η ιατρική κοινότητα το βιώνει καθημερινά.
Οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου υγείας θα πρέπει να ασχολούνται νυχθημερόν με τη λύση τέτοιων σοβαρών προβλημάτων αντί να απευθύνουν δημόσια απαράδεκτους χαρακτηρισμούς («ανεύθυνοι», «αντιδεοντολογικοί», «ανίκανοι», «αναποτελεσματικοί», «ανέντιμοι» κλπ) ενάντια σε αξιολογότατους επιστήμονες όπως είναι ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.
Απαιτούμε άμεση επανόρθωση για την υπεράσπιση της τιμής και υπόληψης των συναδέλφων μας καθώς και για τη κατοχύρωση του δικαιώματος να λέγεται η επιστημονική αλήθεια και γνώμη ανεμπόδιστα, το οποίο από ότι φαίνεται δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 5ΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΝΑΠ Γ. Ν. ΝΙΚΑΙΑΣ 27-1-09

1. Με οδυνηρή έκπληξη και αποτροπιασμό πληροφορηθήκαμε ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή του (23-1-09) το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Υγείας απευθύνει βαρύτατους και υβριστικότατους προσωπικούς χαρακτηρισμούς (περί μη σοβαρότητας, αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, ανικανότητας, αναποτελεσματικότητας και ανεντιμότητας) καθώς και απειλές περί «εισαγγελέων» ενάντια στον συνάδελφο Α. Μαυρομμάτη, Αναπληρωτή Διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου μας μόνο και μόνο επειδή με την ιδιότητά του προέδρου της Ελληνικής (επιστημονικής) Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας έκανε ομιλία σε επιστημονική ημερίδα, τονίζοντας ότι ο αριθμός διαθέσιμων κλινών εντατικής θεραπείας στη χώρα μας είναι ακόμα πολύ πίσω από τις ανάγκες, και ότι δυνητικά η ανάπτυξη περισσότερων τέτοιων κλινών θα μπορούσε να αποτρέψει πολλούς θανάτους ασθενών.
Για μας που σαν μάχιμο νοσοκομείο βιώνουμε καθημερινά το γεγονός βαρέως πάσχοντες ασθενείς να αναμένουν σε φορητό αναπνευστήρα άλλοτε άλλο αριθμό ημερών μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ, η ανακοίνωση αυτή αποτελεί εκδήλωση πραγματικού θράσους από τη μεριά των κυβερνώντων. Αποτελεί ερώτημα πραγματικά το ποιόν προσπαθούν να πείσουν εκτοξεύοντας τέτοια τερατώδη ψέματα.
- Φυσικά και παραμένει τεράστιο το πρόβλημα με τον ανεπαρκή αριθμό διαθέσιμων κλινών εντατικής θεραπείας. Για παράδειγμα στο νοσοκομείο μας ο αριθμός αυτός (14 κλίνες για διασωληνωμένους βαρέως πάσχοντες ασθενείς) θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον διπλάσιος για την κάλυψη των πιο στοιχειωδών αναγκών, και τουλάχιστον τετραπλάσιος σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές. Οι ιατροί τουλάχιστον 7 (επτά) κλινικών (Α και Β χειρουργική – Α,Β και Γ παθολογική – νευροχειρουργική – νευρολογική) βιώνουν το πρόβλημα σχεδόν καθημερινά εξαναγκαζόμενοι να νοσηλεύουν βαρέως πάσχοντες ασθενείς, επειδή συνηθέστατα δεν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας τόσο στο νοσοκομείο μας όσο και στα υπόλοιπα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Επίσης τεράστιο πρόβλημα υπάρχει με τις διακομιδές των ασθενών, ακόμα και όταν –έστω και καθυστερημένα όπως συνήθως- ανευρίσκεται διαθέσιμη κλίνη σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι του ΕΚΑΒ αρνούνται να διαθέτουν ασθενοφόρο – κινητή μονάδα στελεχωμένο με εξειδικευμένο ιατρό, αδιαφορώντας για τις συνθήκες της διακομιδής και μάλιστα επικαλούνται για τη στάση τους αυτή αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
- Είναι πραγματικά ανάξιοι απάντησης οι κατάπτυστοι χαρακτηρισμοί που απευθύνονται από την ανακοίνωση του υπουργείου στο πρόσωπο του συναδέλφου ιατρού Α. Μαυρομμάτη, ο οποίος αποτελεί υπόδειγμα εντιμότητας, ήθους, επιστημονικής σοβαρότητας και ανιδιοτελούς προσφοράς στον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου τόσο άμεση επανόρθωση των απαράδεκτα αναγραφομένων στην ανακοίνωση της 23-1-09, όσο και επείγοντα μέτρα για διόρθωση των σοβαρών προβλημάτων που αφορούν την νοσηλεία και τις διακομιδές των βαρέως πασχόντων ασθενών.

2. Επειδή παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου η κλαδική σύμβαση ΟΕΝΓΕ – υπουργείου (που έχει υπογραφεί από 1-12-09) δεν έχει ακόμα προωθηθεί στην ολομέλεια της βουλής για κύρωση, καλούμε τους γιατρούς του νοσοκομείου να καταρτίσουν για τον μήνα Φεβρουάριο 2009 πρόγραμμα εφημεριών με 2 για τους ειδικούς και 4 για τους ειδικευόμενους, χωρίς περικοπές στην ασφαλή σύνθεση όπως ακριβώς είχε γίνει για τον 11 – 2008.

Γενική συνέλευση γιατρών την επόμενη εβδομάδα για τον καθορισμό της παραπέρα στάσης μας.

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Γ. Σ. ΙΑΤΡΩΝ Γ.Ν. ΝΙΚΑΙΑΣ 15-1-2009

1. Σχετικά με το θέμα της καθυστέρησης επικύρωσης από τη Βουλή με νόμο της κλαδικής συμφωνίας υπουργείου υγείας – ΟΕΝΓΕ, κρίνουμε σαν τελείως απαράδεκτη την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Υπενθυμίζουμε :
- Η συμφωνία υπογράφτηκε από τις 1-12-08, μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών όλης της χώρας. Η δέσμευση της κυβέρνησης ήταν η άμεση προώθησή της στη βουλή για κύρωση με νόμο.
- Στις 27-12-08 απαντώντας στις διαμαρτυρίες για την καθυστέρηση της διαδικασίας αυτής, το υπουργείο επανήλθε με δελτίο τύπου που επαναλάμβανε τα γνωστά «καθησυχαστικά» (ότι η συμφωνία αποτελεί ειλημμένη δέσμευση ολόκληρης της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού κλπ) και βεβαίωνε ότι θα έχει ψηφιστεί στην ολομέλεια της βουλής ως 15-1-09.
- Στις 9-1-09 ο υφυπουργός κος Παπαγεωργίου απαντώντας σε σχετική επερώτηση επανέλαβε τις … διαβεβαιώσεις, μεταθέτοντας όμως την ημερομηνία ως 31-1-09.

Η υπαναχώρηση της κυβέρνησης από την προώθηση και εφαρμογή της κλαδικής συμφωνίας δεν θα αποτελέσει μόνο κτύπημα στην ίδια την ύπαρξη του δημόσιου συστήματος περίθαλψης, αλλά επίσης μείζον πολιτικό θέμα αφού θα σημάνει την απώλεια κάθε στοιχειώδους αξιοπιστίας από μέρους της κυβέρνησης.
Προειδοποιούμε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας δεν πρόκειται να ανεχτούν τέτοιου είδους εμπαιγμό.
Προτείνουμε στις άλλες νοσοκομειακές και τοπικές συνελεύσεις πανελλαδικές κινητοποιήσεις από 1-2-09, με προγράμματα 2 και 4 εφημεριών, καθώς και με επισχέσεις εργασίας για καθυστερημένα δεδουλευμένα σε περίπτωση που συνεχιστεί η τακτική των υπαναχωρήσεων από την κυβέρνηση.

2. Σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου, με πρώτο και κύριο την έλλειψη προσωπικού. Μοναδική ορατή λύση διαφαίνεται ότι είναι η άμεση υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για 5500 προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού με γρήγορη διαδικασία, μια εξαγγελία που επίσης αποσπάστηκε κάτω από την πίεση κινητοποιήσεων των υγειονομικών τον μήνα 12-08 (κυρίως από το προσωπικό των νοσοκομείων Νίκαιας και Αττικού). Για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών λειτουργίας το νοσοκομείο μας χρειάζεται τουλάχιστον 250 προσλήψεις (200 νοσηλευτικό + 50 παραϊατρικό) με τη διαδικασία αυτή. Ταυτόχρονα, πρέπει να βρεθεί επειγόντως λύση για το πρόβλημα των ελλείψεων και στο λοιπό προσωπικό (διοικητικό και βοηθητικό) γιατί υπάρχουν τεράστιες δυσλειτουργίες.

3. Σχετικά με σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στην καθημερινή διαβίωση των εφημερευόντων ιατρών στο νοσοκομείο (τραπεζαρία, ιματισμός, κοιτώνες κλπ) και άπτονται των προαναφερθέντων ελλείψεων προσωπικού, οι γιατροί δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν πλέον την κατάσταση αυτή και αν δεν δοθούν επείγουσες λύσεις μέσα στις επόμενες μέρες θα αποφασίσουν κινητοποιήσεις.

Νέα συνέλευση σε 10 ημέρες.