Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Επιστημονικό Συμβούλιο νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός (ΝΕΕΣ)







ΛΑΪΚΟ -ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ 31/10/2008

Οι ιατροί του Γ.Ν.Α. "Λαϊκό" στην Γενική Συνέλευση της Παρασκευής 31-10-2008 αποφάσισαν ομόφωνα και δηλώνουν ρητά και ανεπιφύλακτα προς κάθε αρμόδιο τα εξής:

1. Οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού μηνών ως και Οκτωβρίου 2008 προγραμματίστηκαν και εκτελέστηκαν από τους ιατρούς «καλή τη πίστη» σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας (κατόπιν σχετικών εγγράφων περί αναστολής ισχύος των ΠΔ περί 48ώρου – 56ώρου τόσο για το Α' όσο και για το Β' εξάμηνο του 2008) αφού τα προγράμματα εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα και πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ως εκ τούτου θα θεωρούνται δεδουλευμένες και η παραμικρή καθυστέρηση καταβολής των σχετικών υπερωριακών αποζημιώσεων χωρίς καμία περαιτέρω διαδικασία (π.χ. υπογραφές από ιατρούς περί συναίνεσης υπέρβασης ωραρίου κλπ) θα σημάνει αυτόματα την έναρξη επίσχεσης εργασίας από τους ιατρούς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

2. Μετά και τη δημοσιοποίηση της απόφασης της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου (26/6/08), και καθώς δεν υπήρξε έως σήμερα ειλικρινής προσπάθεια από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας για την υπογραφή τέτοιας συλλογικής σύμβασης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που θα αίρει τις εις βάρος τους σοβαρές αδικίες και που θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του τελευταίου έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ (7/6/08), δηλώνουμε ότι για τον μήνα Νοέμβριο 2008 θα κατατεθεί πρόγραμμα εφημεριών με 2 εφημερίες για κάθε ειδικό και 4 για κάθε ειδικευόμενο. Δεν θα γίνει καμία περικοπή στην ασφαλή σύνθεση εφημερίας κάθε ημέρας, αλλά το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί ως την ημέρα που θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος αριθμός των εφημεριών ανά ιατρό. Για την αυτονοήτως προκύπτουσα αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου μετά το πέρας των προβλεπόμενων εφημερίων η ευθύνη θα βαρύνει εξ' ολοκλήρου την πολιτεία και το Υπ Υγείας. Οι ιατροί του νοσοκομείου σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους τους θα επεξεργαστούν όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για τα παραπάνω αναγραφόμενα και ρητώς δηλούμενα.

3. Η Γενική Συνέλευση επιφυλάσσεται να συνεδριάσει ξανά εάν προκύψουν νέες εξελίξεις κατά τις διαπραγματεύσεις με το Υπ. Υγείας.

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Ανακοίνωση συντονιστικού γενικών συνελεύσεων νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά 29/10

29-10-2008

Συνήλθε σήμερα το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Γιατρών Αθήνας και Πειραιά. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα ακόλουθα Νοσοκομεία: Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Ερυθρό, Δυτικής Αττικής, Αττικόν, Μεταξά, Ευαγγελισμό, Σισμανόγλειο, Παίδων Πεντέλης, Παίδων Αγία Σοφία, Θριάσιο, Πατησίων, 1ο ΙΚΑ, Αλεξάνδρα, Πολυκλινική, Άγιο Σάββα, ΕΙΕΑ, Κρατικό Αθήνας, Σωτηρία, Ελπίς, Ιπποκράτειο

Επισημάνθηκαν τα εξής:

1. Οι πρόσφατες συνελεύσεις νοσοκομείων και ενώσεων με την πρωτόγνωρη μαζικότητά τους (πάνω από 2000 γιατροί μέχρι τώρα σε Αθήνα – Πειραιά) και τις αγωνιστικές αποφάσεις τους σηματοδοτούν μια μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης του νοσοκομειακού κινήματος, για πραγματικά δημόσια, δωρεάν, ισότιμη και υψηλού επιπέδου περίθαλψη καθώς και για αξιοπρεπείς αποδοχές, ανθρώπινα ωράρια, επιστημονική εξέλιξη και επαγγελματική αποκατάσταση για όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

2. Καταγγέλλεται η στάση του προεδρείου της ΕΙΝΑΠ, που παρά τις αποφάσεις των συνελεύσεων και παρά την απόφαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ στις 22-10-2008, επιμένει να υπονομεύει τον αγώνα των γιατρών και να κηρύσσει την αδράνεια, ενισχύοντας έτσι στην πράξη την πολιτική του Υπουργείου. Καλούμε το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ να αναθεωρήσει άμεσα την στάση του, να σεβαστεί τις αποφάσεις των νοσοκομειακών συνελεύσεων και να στηρίξει τον αγώνα και με πρακτικά μέτρα, όπως π.χ. η διάθεση του ταμείου των χρημάτων της ΕΙΝΑΠ που έχουν προκύψει από τις συνδρομές μας για την υποστήριξη της προσπάθειάς μας.

Επισημαίνεται δε ότι όπως διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση, μόνο το συντονιστικό μπορεί να μιλά συνδικαλιστικά εξ ονόματος της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά.

3. Η πλήρης και αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση βρίσκεται πλέον στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Πρέπει άμεσα να υποχωρήσει στα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, τα οποία εξάλλου σηματοδοτούν μόνο μερική άρση των αδικιών που έχει υποστεί ο κλάδος μας τα τελευταία χρόνια. Η ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών επίσης θα αποτελέσει ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ανάκαμψη του συστήματος δημόσιας δωρεάν περίθαλψης υπέρ του Ελληνικού Λαού.

4. Το συντονιστικό καλεί:

α) Τα υπόλοιπα νοσοκομεία που δεν έχουν ακόμα κάνει συνελεύσεις να υιοθετήσουν τις αγωνιστικές αποφάσεις που έχει προτείνει το συντονιστικό στην προηγούμενη ανακοίνωσή του. Καλούμε επίσης όλα τα νοσοκομεία να ορίσουν από τις γενικές συνελεύσεις επιτροπές αγώνα. Επίσης να προχωρήσουν σε εκλογές για τριμελείς ή πενταμελείς επιτροπές ΕΙΝΑΠ όπου αυτές δεν υπάρχουν ή είναι απενεργοποιημένες.

β) Τους εκπροσώπους του στην Διαπραγματευτική Ομάδα της ΟΕΝΓΕ να απαιτήσουν όρους στην κλαδική συμφωνία όσο το δυνατόν πιο κοντά στις αποφάσεις του τελευταίου έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ. Επίσης να φέρουν για έγκριση στις νοσοκομειακές συνελεύσεις οποιοδήποτε προσχέδιο κλαδικής συμφωνίας πριν αυτό υπογραφεί.

γ) Τους νοσοκομειακούς γιατρούς Αθήνας – Πειραιά σε στάση εργασίας την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, ημέρα που θα συγκληθεί το νέο ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, από τις 10.00 πμ και μετά, και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 11.00 πμ. Συνέντευξη τύπου του συντονιστικού επί τόπου εκείνη την ώρα έξω από το Υπουργείο.

δ) Τους ελάχιστους διευθυντές, διοικητές, κλπ που προσπαθούν να υπονομεύσουν τον αγώνα μας να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς, καθώς και τις νομικές – αστικές και ποινικές – ευθύνες που συνεπάγεται τόσο η κατάθεση προγραμμάτων εφημεριών μή ασφαλούς για τους ασθενείς σύνθεσης, όσο και ο εξαναγκασμός γιατρών σε υπέρβαση ωραρίου εφ’όσον δεν έχει υπογραφεί συλλογική σύμβαση.

5. Προχωράμε σε έκδοση αφίσας και ενημερωτικής προκήρυξης προς τους πολίτες.

Τέλος, το συντονιστικό στηρίζει την πρόταση των εργαζομένων του «Αττικού» Νοσοκομείου για συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας μεθαύριο 31-10-08 και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμμετέχουν. Επισημαίνεται ότι ο ηρωϊκός αγώνας των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του «Αττικού» - που συνεχίζεται για 5 εβδομάδες- έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην αγωνιστική αφύπνιση των νοσοκομειακών γιατρών σε όλη τη χώρα, καθώς και στη συσπείρωση του υπόλοιπου Ελληνικού Λαού στην προσπάθεια ενίσχυσης και αναβάθμισης της Δημόσιας και Δωρεάν περίθαλψης.

Νέα συνάντηση του συντονιστικού την Δευτέρα 3/11/08, ώρα 7.00 μμ, στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ.

Απόφαση γενικής συνέλευσης Πολυκλινικής 30/10/08

 

Προς: Την διοίκηση του νοσοκομείου

Κοιν: 1.Τους διευθυντές των κλινικών και των τμημάτων των νοσοκομείων

2.ΕΙΝΑΠ

3.ΟΕΝΓΕ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ Γ.Ν. «ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ» ΑΘΗΝΩΝ 30/10/2008

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Γιατρών στο Γ. Ν. ΑΘΗΝΩΝ «ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ» λαμβάνοντας υπόψη και τις αποφάσεις της πλειονότητας των νοσοκομείων της χώρας κατέληξε στα εξής:

 Η  Γ. Σ των γιατρών χαιρετίζει την απόφαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ (22/10/2008) και ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την άμεση υπογραφή Συλλογικής. Σύμβασης Εργασίας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

·      Για τον μήνα Νοέμβριο του 2008 καταθέτουμε προγράμματα εφημέρευσης έως την ημέρα που θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος αριθμός των εφημεριών ανά γιατρό (2 για κάθε ειδικό και 4 για κάθε ειδικευόμενο).

·      Δεν γίνεται καμιά περικοπή στην ασφαλή σύνθεση της εφημερίας.

·      Αποφασίζουμε τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής με 3 εκπροσώπους από τις κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου για την ενημέρωση και υλοποίηση των αποφάσεων της συνέλευσης.

·      Συμμετέχουμε  στο Συντονιστικό των  Γεν. Συνελεύσεων της Αττικής.

·      Καλούμε το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, να προχωρήσει άμεσα με την ΟΕΝΓΕ και την διαπραγματευτική ομάδα ,στην υπογραφή ΣΣΕ με το Υπουργείο Υγείας, στην κατεύθυνση των αποφάσεων του εκτάκτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ.

·      Αποφασίζουμε συμμετοχή των ιατρών του νοσοκομείου στο κάλεσμα του Συντονιστικού των  Γεν. Συνελεύσεων της Αττικής και προχωράμε σε στάση εργασίας (από τις 10:00 έως τις 14:00) την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, ημέρα που θα συγκληθεί το νέο ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, από τις 10.00 πμ και μετά, και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 11.00 πμ.

·      Ορίζουμε νέα Γ.Σ των γιατρών του νοσοκομείου στις 6 Νοέμβρη με προοπτική για αποφάσεις προς αγωνιστικές μορφές κινητοποιήσεων, σε περίπτωση αδιαφορίας του Υπουργείου για τα αιτήματά μας

 

ΑΘΗΝΑ 30/10/2008

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΕΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟΝ ΤΗ ΠΕΜΠΤΗ 30-10-08 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2-11-08


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/10/08, ΩΡΑ 12:00


Οι εργαζόμενοι του ΠΓΝ «Αττικόν» διανύουμε την 5η εβδομάδα κινητοποιήσεων διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και τις απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες. Το Υπουργείο Υγείας αδιαφορεί για την άμεση επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου και εμπαίζει τους εργαζόμενους και τους ασθενείς. Είμαστε αποφασισμένοι να μην σταματήσουμε.


Προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασθενών, σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τους πολίτες ότι και η Γενική Εφημερία της Πέμπτης 30-10-2008 και της Κυριακής 2-11-2008 ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί. Οι ασθενείς παρακαλούνται να καταφεύγουν στα υπόλοιπα εφημερεύοντα νοσοκομεία της ίδιας ημέρας. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς (Διοίκηση του Νοσοκομείου, Υπουργείο Υγείας, ΕΚΕΠΥ, ΕΚΑΒ) και ο εισαγγελέας.


Την Παρασκευή 31-10-2008 ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας όλων των εργαζόμενων του «Αττικού» αλλά και εργαζόμενων στο χώρο της Υγείας από νοσοκομεία της Αττικής για τα κοινά προβλήματα μας.


Να σημειωθεί ότι συνεχίζεται η αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, απογευματινών ιατρείων και τακτικών χειρουργείων επ' αόριστον και το κλείσιμο του ταμείου των εξωτερικών ιατρείων και του γραφείου κίνησης καθημερινά μέχρι ικανοποίησης των αιτημάτων μας.


Η Γενική Συνέλευση των ιατρών έχει ήδη αποφασίσει κατάθεση προγραμμάτων για το μήνα Νοέμβριο με 2 εφημερίες για τους ειδικούς και 4 εφημερίες για τους ειδικευόμενους, το οποίο πρακτικά σημαίνει το νοσοκομείο θα έχει εφημερεύοντες γιατρούς μέχρι την 10η Νοεμβρίου 2008.


Η Γενική Συνέλευση Εργαζομένων του ΠΓΝ «Αττικόν»


Απόφαση γενικής συνέλευσης Γ.Ν. Νίκαιας 29/10/2008

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ Νίκαια, 29-10-08

Η γενική συνέλευση ομόφωνα :

1. Επαναβεβαιώνει τις αποφάσεις των δύο προηγούμενων γενικών συνελεύσεων για την κατάρτιση προγραμμάτων εφημεριών για τον μήνα Νοέμβριο 2008. (θα κατατεθούν προγράμματα εφημεριών με 2 εφημερίες για κάθε ειδικό και 4 για κάθε ειδικευόμενο. Δεν θα γίνει καμμία περικοπή στην ασφαλή σύνθεση εφημερίας κάθε ημέρας, αλλά το πρόγραμμα θα καταρτιστεί για κάθε τμήμα ως την ημέρα που θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος αριθμός των εφημεριών ανά ιατρό. Η κατάρτιση πλήρων προγραμμάτων για το υπόλοιπο του μηνός Νοεμβρίου και εξής θα εξαρτηθεί απόλυτα από τη στάση που θα τηρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας στις διαπραγματεύσεις με την Διαπραγματευτική Ομάδα της ΟΕΝΓΕ στην κατεύθυνση υπογραφής κλαδικής συμφωνίας με την οποία θα αρχίσουν να αίρονται οι αδικίες που έχουν συσσωρευτεί σε βάρος των νοσοκομειακών γιατρών). Με δεδομένο το γεγονός ότι ήδη έχουν κατατεθεί επίσημα πάνω από 300 υπογραφές γιατρών του νοσοκομείου κάτω από το σχετικό κείμενο της συνέλευσης 2-10-08, η γενική συνέλευση :

- Απαιτεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο να αντιμετωπίσει κατάλληλα τυχόν μεμονωμένες περιπτώσεις διευθυντών που στην κατάρτιση των προγραμμάτων επιχειρήσουν να παραβιάσουν τις αποφάσεις των συνελεύσεων θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών ή/και τα δικαιώματα των γιατρών.

- Λαμβάνει από τώρα μέτρα προετοιμασίας της κινητοποίησης, εφ’ όσον φανεί ότι δεν ευοδώνονται οι διαπραγματεύσεις ΟΕΝΓΕ – Υπουργείου. Συγκεκριμένα από αρχές Νοεμβρίου:

A) αναστέλλονται οι τακτικές εισαγωγές, και γενικά ο προγραμματισμός τακτικών διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων.

B) Στις γενικές εφημερίες εισάγονται προς νοσηλεία μόνο ασθενείς των οποίων κινδυνεύει άμεσα η ζωή ή/και η σωματική ακεραιότητα.

Γ) Δρομολογείται η έκδοση εξιτηρίων για όλους τους υπόλοιπους ασθενείς.

Η γενική συνέλευση καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς όλης της χώρας να λάβουν παρόμοιες αποφάσεις στις συνελεύσεις τους, και να συντονιστούν για καλύτερη αποτελεσματικότητα, συμπεριλαμβανόμενης και της νομικής υποστήριξης.

2. Η γενική συνέλευση εκφράζει επιφυλάξεις για την αντιπρόταση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ προς το υπουργείο (22-10-08), θεωρώντας την πολύ πίσω από τα αιτήματα που διετύπωσε το τελευταίο έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ. Το θέμα θα ξανασυζητηθεί στην επόμενη γενική συνέλευση τη Δευτέρα 3-11-08.

3. Η γενική συνέλευση ενημερώθηκε για την σημερινή συνάντηση των ιατρικών φορέων του νοσοκομείου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σχετικά με τα δραματικά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου που δημιουργούνται κυρίως από τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Στην επόμενη γενική συνέλευση (3-11-08) θα εκτιμηθούν οι απαντήσεις τις οποίες δεσμεύτηκε να στείλει γραπτά το υπουργείο, και αν αυτές κριθούν μη ικανοποιητικές θα αποφασιστούν κινητοποιήσεις σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των προηγούμενων συνελεύσεων (απεργία διαρκείας με αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου).

Απόφαση γενικής συνέλευσης ειδικευόμενων γιατρών "Πολυκλινικής" 23/10/08

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ Γ.Ν. «ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ» ΑΘΗΝΩΝ 23/10/2008

Μετά και τη δημοσιοποίηση της απόφασης της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου (26/6/08), και εάν μέσα στον μήνα Οκτώβριο 2008 δεν υπάρξει ειλικρινής προσπάθεια από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που θα αίρει τις σε βάρος τους σοβαρές αδικίες και που θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του τελευταίου έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ (7/6/08), τότε για τον μήνα Νοέμβριο 2008 θα κατατεθούν προγράμματα εφημεριών με 2 εφημερίες για κάθε ειδικό και 4 για κάθε ειδικευόμενο. Δεν θα γίνει καμία περικοπή στην ασφαλή σύνθεση εφημερίας κάθε ημέρας. Για την αυτονοήτως προκύπτουσα αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου, η ευθύνη θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την πολιτεία.

Οι ιατροί του νοσοκομείου σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους τους θα επεξεργαστούν όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για τα παραπάνω αναγραφόμενα και ρητώς δηλούμενα.

Αποφασίζουμε:

1. Tην επίδοση της απόφασης της γενικής συνέλευσης στον διοικητή του νοσοκομείου την Παρασκευή 24/10/2008 και ζητάμε την επίσημη θέση της διοίκησης εγγράφως πάνω στα θέματα τα οποία ανακύπτουν από την απόφαση της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου (26/6/08) και ζητούν επίλυση.

2. την κοινοποίηση της απόφασης σε όλες τις κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου.

3. Δεν συμφωνούμε με την κατάθεση και υπογραφή κανενός προγράμματος εφημεριών για τον μήνα Νοέμβριο το οποίο αντιβαίνει τους όρους που προβλέπονται από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, τις αποφάσεις του τελευταίου έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ (7/6/08) και την ισχύουσα νομοθεσία (πάνω από 4 εφημερίες το μήνα για κάθε ειδικευόμενο κλπ[.)

4. Αρνούμαστε να υπογράψουμε ατομικές δηλώσεις που συμφωνούν με την υπέρβαση του 56ώρου για τους ειδικευόμενους γιατρούς.

5. Συμμετέχουμε στο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ –ΠΕΙΡΑΙΑ

6. Συγκροτούμε συντονιστική επιτροπή με 3 εκπροσώπους από τις κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου για την ενημέρωση και υλοποίηση των αποφάσεων της συνέλευσης.

7. Νέα Συνέλευση ιατρών Γ.Ν «ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ» την Πέμπτη 30/10/08 ώρα 12.00. στο αμφιθέατρο. Θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ με στόχο την ενημέρωση και το συντονισμό των κινήσεων μας με τα άλλα νοσοκομεία.

ΑΘΗΝΑ 23/10/2008

Απόφαση γενικής συνέλευσης 1ου ΙΚΑ 30/10/08

Μελίσσια 30/10/08

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΠ 1ου ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑ

Στη νέα γενική συνέλευση των ειδικευόμενων ιατρών που πραγματοποιήθηκε σήμερα 30/10/08, και επιβεβαιώνοντας τις αποφάσεις της προηγούμενης γενικής συνέλευσης αποφασίστηκε η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των ιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα: Οι παρακάτω υπογράφοντες ιατροί του νοσοκομείου, μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση της γενικής μας συνέλευσης δηλώνουμε ρητά και ανεπιφύλακτα προς κάθε αρμόδιο τα εξής :

1. Οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού μηνών ως και Οκτωβρίου 2008 προγραμματίστηκαν ή/και εκτελέστηκαν από τους ιατρούς «καλή τη πίστη» σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας (κατόπιν σχετικών εγγράφων περί αναστολής ισχύος των ΠΔ περί 48ώρου – 56ώρου τόσο για το Α’ όσο και για το Β’ εξάμηνο του 2008) αφού τα προγράμματα εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα και πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ως εκ τούτου θα θεωρούνται δεδουλευμένες, και η παραμικρή καθυστέρηση καταβολής των σχετικών υπερωριακών αποζημιώσεων χωρίς καμμία περαιτέρω διαδικασία (π.χ. υπογραφές από ιατρούς περί συναίνεσης υπέρβασης ωραρίου κλπ) θα σημάνει αυτόματα την έναρξη επίσχεσης εργασίας από τους ιατρούς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

2. Μετά και τη δημοσιοποίηση της απόφασης της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου (26/6/08), και εάν μέσα στον μήνα Οκτώβριο 2008 δεν υπάρξει ειλικρινής προσπάθεια από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που θα αίρει τις σε βάρος τους σοβαρές αδικίες και που θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του τελευταίου έκτακτου συνέδριου της ΟΕΝΓΕ (7/6/08), τότε για τον μήνα Νοέμβριο 2008 θα κατατεθούν προγράμματα εφημεριών με 2 εφημερίες για κάθε ειδικό και 4 για κάθε ειδικευόμενο. Δεν θα γίνει καμμία περικοπή στην ασφαλή σύνθεση εφημερίας κάθε ημέρας, αλλά το πρόγραμμα θα καταρτιστεί ως την ημέρα που θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος αριθμός των εφημεριών ανά ιατρό (π.χ. ως και 20/11/2008). Για την αυτονοήτως προκύπτουσα αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου από την επομένη (πχ 21η Νοεμβρίου 2008 στην περίπτωση αυτή), η ευθύνη θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την πολιτεία.

Οι ιατροί του νοσοκομείου σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους τους θα επεξεργαστούν όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για τα παραπάνω αναγραφόμενα και ρητώς δηλούμενα.

Καλούμε σε συντονισμένο αγώνα και δράση και τους ειδικευμένους ιατρούς (μόνιμους και συμβασιούχους) καθώς και το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

18 νοσοκομεία σε Αθήνα-Πειραιά σε κινητοποίηση


Αγώνας για συλλογική αξιοπρέπεια:

18 είναι πια τα νοσοκομεία σε Αθήνα-Πειραιά που βρίσκονται σε κινητοποίηση.Και συνεχίζουμε

Νέα σύσκεψη του συντονιστικού γενικών συνελεύσεων νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά την Τετάρτη 29/10, ώρα 19:00 στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ (Μάρνη 30)

Μέσα στην τελευταία εβδομάδα ένα κύμα γενικών συνελεύσεων στα νοσοκομεία στέλνει μήνυμα στο Υπουργείο Υγείας πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής.

Τα αιτήματα για αύξηση του βασικού μισθού, μείωση του χρόνου εργασίας, προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, να ενυσχυθεί το ΕΣΥ και να εκλείψει η υποχρεωτική υπερεργασία των γιατρών - όπως αποτυπώθηκαν και στο περσινό έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ - αποδεικνύεται πως εκφράζούν τη μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών. Εκείνων που θέλουν να ζουν αξιοπρεπώς από το μισθό τους, να δουλεύουν με ανθρώπινα και ασφαλή ωράρια και που τοποθετούνται από τη σκοπιά της συλλογικής αξιοπρέπειας σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα προσφέρει δωρεάν, υψηλής ποιότητας περίθαλψη σε όλους.

Το Αττικό νοσοκομείο, που βρίσκεται στην 5η βδομάδα κινητοποιήσεων, δίνει τον τόνο. Με κλείσιμο της γενικής εφημερίας για 5η φορά, με κοινές συνελεύσεις και κινήσεις διαμαρτυρίας των γιατρών και των νοσηλευτών/τριων του νοσοκομείου, παλεύουν επίμονα για προσλήψεις προσωπικού, καταβολή των δεδουλευμέων και το σύνολο των αιτημάτων που θέτουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Συλλογή υπογραφών γίνεται σε πολλά νοσοκομεία προκειμένου να κατατεθούν ασφαλή προγράμματα εφημεριών για το μήνα Νοέμβριο με 2 εφημερίες για τους ειδικούς και 4 για τους ειδικευόμενους γιατρούς.
Τα προγράμματα καταρτίζονται έως τη μέρα που επαρκεί ο προβλεπόμενος αριθμός εφημεριών ανα γιατρό χωρίς καμία περικοπή από τον αναγκαίο αριθμό των εφημερευόντων.
Με απόφαση των γενικών συνελεύσεων χρησιμοποιούμε την αναλογία αποζημίωσης για της εφημερίες ως την αναλογία του χρόνου εργασίας αυτών, δηλαδή 1 ετοιμότητας=40% της ενεργούς, 1 μεικτή=70% της ενεργούς εφημερίας.

Το κείμενο που προτείνει το συντονιστικό νοσοκομείων προς τις γενικές συνελεύσεις είναι το εξής:
Οι παρακάτω υπογράφοντες ιατροί του νοσοκομείου, δηλώνουμε ρητά και ανεπιφύλακτα προς κάθε αρμόδιο τα εξής :

1. Οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού μηνών ως και Οκτωβρίου 2008 προγραμματίστηκαν ή/και εκτελέστηκαν από τους ιατρούς «καλή τη πίστη» σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας (κατόπιν σχετικών εγγράφων περί αναστολής ισχύος των ΠΔ περί 48ώρου – 56ώρου τόσο για το Α’ όσο και για το Β’ εξάμηνο του 2008) αφού τα προγράμματα εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα και πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ως εκ τούτου θα θεωρούνται δεδουλευμένες, και η παραμικρή καθυστέρηση καταβολής των σχετικών υπερωριακών αποζημιώσεων χωρίς καμμία περαιτέρω διαδικασία (π.χ. υπογραφές από ιατρούς περί συναίνεσης υπέρβασης ωραρίου κλπ) θα σημάνει αυτόματα την έναρξη επίσχεσης εργασίας από τους ιατρούς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

2. Μετά και τη δημοσιοποίηση της απόφασης της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου (26/6/08), και εάν μέσα στον μήνα Οκτώβριο 2008 δεν υπάρξει ειλικρινής προσπάθεια από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που θα αίρει τις σε βάρος τους σοβαρές αδικίες και που θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του τελευταίου έκτακτου συνέδριου της ΟΕΝΓΕ (7/6/08), τότε για τον μήνα Νοέμβριο 2008 θα κατατεθούν προγράμματα εφημεριών με 2 εφημερίες για κάθε ειδικό και 4 για κάθε ειδικευόμενο. Δεν θα γίνει καμμία περικοπή στην ασφαλή σύνθεση εφημερίας κάθε ημέρας, αλλά το πρόγραμμα θα καταρτιστεί ως την ημέρα που θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος αριθμός των εφημεριών ανά ιατρό. Για την αυτονοήτως προκύπτουσα αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου στην περίπτωση αυτή, η ευθύνη θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την πολιτεία.

Οι ιατροί του νοσοκομείου σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους τους θα επεξεργαστούν όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για τα παραπάνω αναγραφόμενα και ρητώς δηλούμενα

Το Υπουργείο Υγείας με την πίεση των κινητοποιήσεων απέστειλε πρόταση προς την ΟΕΝΓΕ, η οποία παρατείθεται παρακάτω στο ιστολόγιο.

Η πρόταση απερρίφθει από όσες γενικές συνελεύσεις νοσοκομείων ακολούθησαν, από τη διαπραγματευτική ομάδα(η οποία ορίστηκε στο εκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ)και από το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.

Η πρώτη ανακοίνωση της διαπραγματευτικής ομάδας μετά την πρόταση του Υπουργείου Υγείας παρατείθεται παρακάτω στο ιστολόγιο.

Καλούμε τους συναδέλφους στις γενικές συνελεύσεις να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν επ' αυτής προκειμένου να καθοριστεί η παραπέρα στάση μας.

Καθώς για μια ακόμα φορά η ΕΙΝΑΠ είναι απούσα από τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των νοσοκομειακών γιατρών η ανάγκη για συντονισμό είναι για άλλη μια φορά αναγκαία.

Νέα σύσκεψη του συντονιστικού των νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά συγκαλείται την Τετάρτη 29/10, ώρα 19:00 στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ (Μάρνη 30) για να συζητήσουμε τις εξελίξεις των κινητοποιήσεων και τον τρόπο που θα συνεχίσουμε συντονισμένα.

Για να επικοινωνήσουν άμεσα οι γενικές συνελεύσεις των νοσοκομείων και να αποτυπωθεί η πραγματική συμφωνία των νοσοκομειακών γιατρών.

Πρόταση Αβραμόπουλου 22/10/2008



Η διαπραγματευτική ομάδα απορρίπτει την πρόταση του Υπουργείου Υγείας

ΟΕΝΓΕ

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η

Διαπραγματευτική Ομάδα  της ΟΕΝΓΕ χαιρετίζει τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις των γιατρών που υπηρετούν στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας και διεξάγουν πρωτοφανείς σε μαζικότητα και παλμό Γενικές Συνελεύσεις λαμβάνοντας σχεδόν ομόφωνα αποφάσεις για ανατροπή εδώ και τώρα στο καθεστώς εργασιακής σκλαβιάς με την εξοντωτική υπερωριακή εργασία και τις εξευτελιστικές αμοιβές. Οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι αποφασισμένοι να θέσουν πλέον οριστικό φραγμό στην διάλυση που επιχειρεί η κυβέρνηση στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας με το σφίξιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης και την απροσχημάτιστη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Αυτές οι μαζικές και μαχητικές Γενικές Συνελεύσεις που διεξάγονται κάθε μέρα αυξάνοντας διαρκώς τον αριθμό των Νοσοκομείων που θα βρεθούν σε λειτουργική κατάρρευση λόγω έλλειψης εφημερευόντων γιατρών από τις 10 Νοεμβρίου περίπου, αυτές οι συνελεύσεις είναι που ανάγκασαν το Υπουργείο Υγείας στις πρώτες  σημαντικές υποχωρήσεις.  Αναγκάστηκε εσπευσμένα να προσέλθει σε διάλογο με την ΟΕΝΓΕ –έναν διάλογο που με δική του ευθύνη είχε διακόψει από τον Ιούνιο. Κατά τη συνάντηση που είχε με τη Διαπραγματευτική Ομάδα στις 21 Οκτωβρίου  έδειξε ότι εγκαταλείπει την τακτική που ακολουθούσε επίμονα ως τώρα το Υπουργείο Υγείας για επιβολή επιδόματος εφημέρευσης, αλλά επίσης έδειξε και τη διαφαινόμενη διάθεση να πάψει η άρνηση στο αίτημα βελτίωσης των μισθολογικών μας απολαβών,  οι οποίες έχουν πλέον φτάσει σε εξευτελιστικά επίπεδα. Δυστυχώς όμως το Υπουργείο φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένο για ειλικρινή διάλογο.

Ε

νώ λοιπόν ο Γεν. Γραμματέας κ. Καλογερόπουλος, μιλώντας εκ μέρους του Υπουργού στη συνάντηση της 21ης Οκτωβρίου, έκανε λόγο για 250 εκατ. € για αυξήσεις μισθών και εφημεριών καθώς και 1500 νέες προσλήψεις, η επιστολή που έφτασε την επομένη στην ΟΕΝΓΕ με την υπογραφή του κ. Αβραμόπουλου περιλαμβάνει κονδύλια που μετά βίας φτάνουν τα 100 εκατ. €. Το χειρότερο είναι πως δεν καταγράφεται στην επιστολή  καμία δέσμευση ότι τα κονδύλια θα αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2009. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρούμε ότι δε μπορούν να γίνουν αποδεκτά όσα προτείνει το Υπουργείο και ζητούμε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με βάση τις σαφείς προτάσεις που υποβάλλουμε και η οποία θα διεξαχθεί σε τριμερή βάση (ΟΕΝΓΕ- Υπουργείο Υγείας- Υπουργείο Οικονομικών).

Η Διαπραγματευτική Ομάδα θεωρεί ότι είναι καίριας σημασίας να συνεχιστούν με εντεινόμενους ρυθμούς οι Γενικές Συνελεύσεις, ώστε κάθε Νοσοκομείο της χώρας να διαθέτει ειλημμένη απόφαση για ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης με 2 εφημερίες ανά ειδικευμένο και 4 εφημερίες ανά ειδικευόμενο χωρίς περικοπές στην ασφαλή σύνθεση της κάθε μέρας, πράγμα που για τα περισσότερα τμήματα και νοσοκομεία σημαίνει  ανώτατο χρονικό ορίζοντα την 10η Νοεμβρίου, πέραν της οποίας κανένα Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας της χώρας δεν θα εφημερεύει, εάν ως τότε η κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει μαζί μας κλαδική σύμβαση εργασίας.

Το Γενικό Συμβούλιο  της ΟΕΝΓΕ κατέληξε ήδη με συντριπτική πλειοψηφία και αντιπροτείνει στα επιδόματα που χορηγεί η κυβέρνηση την αύξηση των βασικών Μισθών κατά 350 € στον ειδικευόμενο και αντίστοιχη κλιμάκωση στις παραπάνω βαθμίδες, αφορολόγητες τις εφημερίες μετά τις 2 για τους ειδικευμένους και τις 4 για τους ειδικευόμενους, ρεπό μετά από κάθε εφημερία, νέα εφημεριακά πρότυπα, κατάργηση του πλαφόν αποδοχών Αρεοπαγίτη για τις συνολικές αποδοχές και δέσμευση ότι θα έχουν πραγματοποιηθεί 2000 προσλήψεις γιατρών το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου του 2009, ενώ για το 2010 θα πραγματοποιηθούν 2500 προσλήψεις για τις οποίες θα υπάρχει γραπτή δέσμευση της κυβερνητικής επιτροπής. Οι προσλήψεις αυτές πρέπει να αφορούν γιατρούς σε κανονικές οργανικές θέσεις με κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού των «επικουρικών». Αυτό συνεπάγεται ότι οι προσλήψεις θα γίνουν στοχευμένα σε κρίσιμες θέσεις και θα πραγματοποιηθούν από Συμβούλια Κρίσης (ΣΚΕΙΟΠΝΙ) που θα συγκροτηθούν ανά Νοσοκομείο. Θα πρέπει το Υπουργείο να δεσμευτεί ότι σταδιακά θα μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς ο αριθμός εφημεριών των γιατρών και πέραν της 1ης Ιουλίου 2009 δεν θα υπάρχει γιατρός της χώρας που θα πραγματοποιεί περισσότερες από 7 εφημερίες ανά μήνα. Το τελευταίο σημείο θα λειτουργεί σαν επιπρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα ότι οι προσλήψεις θα γίνουν εκεί που πραγματικά υπάρχουν ανάγκες.

Η

κλαδική σύμβαση με το Υπουργείο θα πρέπει να είναι αυστηρά ετήσιας διάρκειας και πριν την εκπνοή της θα πρέπει με κινηματικές διαδικασίες να έχουμε διασφαλίσει ότι υλοποιούνται οι δεσμεύσεις και τίθενται οι όροι της επόμενης σύμβασης, που θα προχωρά τα αιτήματά μας ώστε να προσεγγίζουν στους στόχους που έθεσε το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ.

Καλούμε λοιπόν τις και τους συναδέλφους να μείνουν ανυποχώρητοι στη διεκδίκηση που ξεκίνησε από τη βάση και απλώθηκε σ΄ όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Να μην ενδίδουν σε απειλές και εκβιασμούς, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε μια νίκη που θα επηρεάσει σοβαρά τη δική μας ζωή, αλλά και την υγεία των πολιτών της χώρας.

Αθήνα 22 Οκτωβρίου 2008

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ απορρίπτει την πρόταση Αβραμόπουλου

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΕΝΓΕ 22/10/2008


 Μετά από ένα διαρκώς ογκούμενο κύμα αγανάκτησης και κινητοποιήσεων για την απουσία λύσεων αντιμετώπισης του εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί –εξαντλητικά ωράρια, οικονομική εξαθλίωση, απουσία οργανωμένης εξέλιξης έως και τον καταληκτικό βαθμό- η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επέστρεψε στον διάλογο με την ΟΕΝΓΕ. Η ικανοποίηση των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών δεν αφορά μόνο τον κλάδο μας αλλά και όλον τον Ελληνικό λαό, αφού όσο παρατείνεται ο εργασιακός μεσαίωνας για τους γιατρούς τόσο κινδυνεύει η λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και η ίδια η Δημόσια Περίθαλψη που εξακολουθεί να καλύπτει τις ανάγκες του λαού παρά τις τεράστιες ελλείψεις και στρεβλώσεις.

 

2.  Η νέα φάση διαπραγματεύσεων της ΟΕΝΓΕ και του Υπουργείου Υγείας άρχισε με μια νέα γραπτή πρόταση σχεδίου κλαδικής συμφωνίας που υποβλήθηκε από το Υπουργείο στις 22-10-2008.

 

 

3.  Η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε να μην κάνει δεκτή για υπογραφή την συγκεκριμένη οικονομική πρόταση του παραπάνω σχεδίου.

 

4.  Γι’ αυτό η ΟΕΝΓΕ αντιπροτείνει για τα σημεία που δεν αποδέχεται :

Α) H χρονική διάρκεια της κλαδικής συμφωνίας να είναι ετήσια, από 1-1-2009 έως και 31-12-2009. Οι διαπραγματεύσεις για νέα κλαδική σύμβαση θα αρχίσουν στις 15-10-2009.

Β) Τα αναγκαία κονδύλια να εγγραφούν στον επίσημο κρατικό προϋπολογισμό του 2009 άμεσα με την υπογραφή της συμφωνίας.

Γ)  Να υπάρχει δέσμευση 2000 προσλήψεων νοσοκομειακών γιατρών σε οργανικές θέσεις (νέες θέσεις ειδικευομένων, οργανικές θέσεις Επιμελητών Β´και όχι «επικουρικών») στη χρονική διάρκεια ισχύος της σύμβασης, ώστε να υπάρξει δραματική μείωση του αριθμού των εφημεριών που αναγκάζονται να πραγματοποιούν σήμερα οι γιατροί σε υποστελεχωμένα τμήματα. Η επιτάχυνση πραγματοποίησης και η κατανομή των προσλήψεων να υπακούει αυτόν τον στόχο, ο οποίος θα κατατείνει στην μία εφημερία την εβδομάδα για όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Δ) Να καθιερωθεί ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία (και όχι μόνο μετά από κάθε εφημερία αργίας).

Ε) Οι προσαυξήσεις να γίνουν στον βασικό μισθό ώστε να υλοποιηθεί η υπόσχεση του Υπουργείου Υγείας εδώ και 2 χρόνια περί ουσιαστικής αύξησης και της συνταξιοδοτικής ανταποδοτικότητας και του ωρομισθίου των τακτικών αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών.

Συγκεκριμένα οι Βασικοί Μισθοί προσαυξάνονται κατά :

 

Ειδικευόμενος 350 Ευρώ

Επιμελητής Β´ 500 Ευρώ

Επιμελητής Α´ 600 Ευρώ

Διευθυντής       700 Ευρώ

ΣΤ) Οι πρώτες 2 εφημερίες για τους ειδικευμένους και 4 για τους ειδικευόμενους φορολογούνται με φορολογικό συντελεστή 20% και οι πέραν αυτών είναι αφορολόγητες. Όλες οι εφημερίες πληρώνονται αυτοτελώς.

Ζ) Να καταργηθεί το πλαφόν του συνόλου των αποδοχών που προσδιορίζεται από τις συνολικές τακτικές αποδοχές του Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια υπηρεσίας και που πρώτη φορά εφαρμόστηκε με τον νόμο 2006/98 περί Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου.

Η) Μετά από συζήτηση εντός, αυστηρά, των χρονικών ορίων διάρκειας της σύμβασης, εφαρμόζεται νέο Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο που η πρώτη φάση ξεκινάει με την αποδοχή και υπογραφή της και που στο καταληκτικό επίπεδο θα προσαρμόζεται στις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ.

 

5.  Η ΟΕΝΓΕ δηλώνει ότι σε ένδειξη καλής θέλησης αμέσως μετά την κύρωση με νόμο της κλαδικής συμφωνίας –εφ’ όσον φυσικά αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί- θα καλέσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να καταρτίσουν πλήρη ασφαλή προγράμματα εφημεριών και για το χρονικό διάστημα που θα υπολείπεται έως την έναρξη ισχύος της συμφωνίας 1-1-2009.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ θεωρεί ότι ακρότατο όριο λήξης των διαπραγματεύσεων είναι η 1η εβδομάδα του Νοεμβρίου 2008 ώστε να είναι δυνατή η αποτύπωση των αναγκαίων κονδυλίων στον προϋπολογισμό του 2009.

Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα, είναι σαφές ότι η κατάρτιση πλήρων και ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών για το σύνολο του μηνός Νοεμβρίου 2009 και εφ’ εξής, θα εξαρτηθεί απόλυτα από την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Απόφαση γενικής συνέλευσης ΓΝ Αθηνών "Γ. Γεννηματάς"

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

«Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»


Προς

  1. Τη Διοίκηση του Νοσοκομείου
  2. Τη Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας
  3. Τη Διοίκηση της 1ηςΥΠΕ
  4. Τούς Διευθυντές Ιατρικών Τμημάτων
  5. Προς το Υπουργείο Υγείας

Οι παρακάτω υπογράφοντες ιατροί του Νοσοκομείου μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008 δηλώνουμε ρητά και ανεπιφύλακτα προς κάθε αρμόδιο τα εξής:

  1. Οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού μηνών και Οκτωβρίου 2008 προγραμματίσθηκαν ή και εκτελέστηκαν από τους ιατρούς «καλή τη πίστη» σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας (κατόπιν σχετικών εγγράφων περί αναστολής ισχύος των ΠΔ περί 48ώρου – 56ώρου τόσο για το Α΄ όσο και για το Β΄ εξάμηνο του 2008) αφού τα προγράμματα εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα και πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ως εκ τούτου θα θεωρούνται δεδουλευμένες και η παραμικρή καθυστέρηση καταβολής των σχετικών υπερωριακών αποζημιώσεων χωρίς καμία περαιτέρω διαδικασία (π.χ. υπογραφές από ιατρούς περί συναίνεσης υπέρβασης ωραρίου κ.λ.π) θα σημαίνει αυτόματα την έναρξη επίσχεσης εργασίας από τους ιατρούς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.
  2. Μετά και τη δημοσιοποίηση της απόφασης της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου (26/6/08) και εάν μέσα στον μήνα Οκτώβριο 2008 δεν υπάρξει ειλικρινής προσπάθειας από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την μισθολογική αναβάθμιση των Νοσοκομειακών Ιατρών που θα αίρει τις σε βάρους τους σοβαρές αδικίες και που θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του τελευταίου έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ στις 7 Ιουνίου 2008 (1. 1600€ βασικός μισθός για τον ειδικευόμενο και προσαρμογή ανά βαθμίδα 2. τη στελέχωση του Ε.Σ.Υ με προσλήψεις νέων ιατρών ειδικευμένων –επιμελητών Β- και ειδικευόμενων 3. εφαρμογή 4 εφημεριών ανά ειδικευμένο και τεσσάρων ανά ειδικευόμενο κατά μήνα) τότε για το μήνα Νοέμβριο 2008 θα κατατεθούν προγράμματα εφημεριών με 2 εφημερίες για κάθε ειδικευμένο και 4 για κάθε ειδικευόμενο. Δε θα γίνει καμμία περικοπή στην ασφαλή σύνθεση εφημερίας κάθε ημέρας, αλλά το πρόγραμμα θα καταρτιστεί ως την ημέρα που θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος αριθμός των εφημεριών ανά ιατρό ( π.χ. ως και 10 Νοεμβρίου 2008) . Για την αυτονόητα προκύπτουσα αναστολή της λειτουργίας του Νοσοκομείου από την επομένη π.χ. 11 Νοεμβρίου 2008 στην περίπτωση αυτή, η ευθύνη θα βαρύνει εξ΄ ολοκλήρου την πολιτεία.
  3. Καλούμε σε νέα γενική Συνέλευση στις 29 Οκτωβρίου 2008.

Οι Ιατροί του Νοσοκομείου σε συνεργασία με τους Νομικούς Συμβούλους τους θα επεξεργαστούν όλες τις νομικές ενέργειες για τα παραπάνω αναγραφόμενα και ρητώς δηλούμενα.