Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ, 14/12/09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
ΑΘΗΝΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ 14-12-2009


Συνήλθε σήμερα το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Γιατρών Αθήνας και Πειραιά. από τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης, ΨΝΑ, Αττικό, Σωτηρία, 3-5μελής επιτροπές από τα νοσοκομεία Ερυθρός, 1o IKA, Πατησίων, Γενικό Κρατικό Νίκαιας και γιατροί από το νοσοκομείο Γενικά Κρατικό Αθήνας. Επισημάνθηκαν τα εξής:

1. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και προκλητική στάση της διοίκησης του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης να ζητήσει να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν οι ειδικευόμενοι γιατροί από 3/12/09 για απλήρωτες εφημερίες πολλών μηνών. Δηλώνουμε πως και αυτή η προσπάθεια, όπως και παλαιότερες, ποινικοποίησης του αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών, εκφοβισμού και τρομοκράτησής τους ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! Οι αγωνιζόμενοι γιατροί θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας. Απαιτούμε άμεση απόσυρση της προσφυγής της διοίκησης του Παίδων Πεντέλης και την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των ειδικευομένων για πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών τους.

2. Στα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης, Αττικό, Πατησίων οι ειδικευόμενοι κυρίως έχουν προχωρήσει σε μαζικές επισχέσεις εργασίας διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, στο ΨΝΑ συνεχίζεται το κλείσιμο της ψυχιατρικής εφημερίας, ενώ τα νοσοκομεία Παμμακάριστος και Αμαλία Φλέμιγκ ανέστειλαν τις επισχέσεις μετά πληρωμή των δεδουλευμένων τους.
Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων εφημεριών, σε πολλά νοσοκομεία ήδη από τον Ιούλιο 2009, των αναδρομικών των εφημεριών Ιανουαρίου-Αυγούστου 2009 καθώς και τις περικοπές σε δεδουλευμένες εφημερίες και απαιτούμε την άμεση πληρωμή τους.

3. Πρέπει άμεσα να σταματήσει η κωλυσιεργία με τις προσλήψεις των 2000 γιατρών και των 5500 νοσηλευτών που προβλέπονται από το νόμο 3754/09 και δεν έχουν προχωρήσει με διάφορα προσχήματα. Απαιτούμε από την κυβέρνηση την άμεση προκήρυξη των 2000 θέσεων γιατρών και των θέσεων 5500 νοσηλευτών που περιγράφει ο νόμος 3754/09. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υγείας, την ίδια στιγμή που ζητά από τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους λόγω της πανδημίας γρίπης, στέλνει εγκύκλιο με την οποία αναστέλλει προσλήψεις γιατρών που εκκρεμούσαν προ της ψήφισης του νόμου 3754/09, αποκαλύπτοντας ότι δεν έχει πραγματική πρόθεση να ενισχύσει το ΕΣΥ με προσωπικό παρά τις ανέξοδες διακηρύξεις.

4. Οι νοσοκομειακοί γιατροί είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε την υλοποίηση των όρων της συλλογικής σύμβασης, η οποία δεν ήταν κυβερνητική παροχή αλλά κατάκτηση χιλιάδων αξιοπρεπών ειδικευόμενων και επιμελητών που αυτοοργανωθήκαμε μέσα από τις νοσοκομειακές μας συνελεύσεις και το Συντονιστικό των συνελεύσεων αυτών. Καλούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς να πάρουν στα χέρια τους την τύχη νέας διαπραγμάτευσης σχετικά με την συλλογική σύμβαση εργασίας μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις τους και το Συντονιστικό των Συνελεύσεων αυτών.

5. Καλούμε σε νέα συνάντηση του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων την Παρασκευή 18-12-2009 ώρα 15:30 στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ.

Πληροφορίες για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων στο blog του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ : pagoni.blogspot.com

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Γιατρών Γ. Ν. Πατησίων, 14-12-09

Σήμερα 14-12-09 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των ιατρών του Γ. Ν. Πατησίων, όπου αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
1) Στηρίζουμε τον αγώνα των ιατρών του νοσοκομείου που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 11-12-09 και ημέρα Παρασκευή, για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
2) Καταδικάζουμε την ανεύθυνη, επικίνδυνη και παράνομη στάση της Διοίκησης του νοσοκομείου μας, όπου συνέταξε έκτακτο πρόγραμμα εφημεριών για το διάστημα 11-12-09 έως 14-12-09 ενάντια στις σαφείς εισηγήσεις των αρμοδίων επιστημονικών οργάνων. Το αποτέλεσμα ήταν η μοναδική επιμελήτρια του Παθολογικού Τμήματος να τεθεί σε ενεργό εφημερία για 4 συνεχείς ημέρες, στη δε γενική εφημερία της 13-12-09 το Παθολογικό Τμήμα να εφημερεύσει μόνο με την προαναφερθείσα ιατρό (η οποία πραγματοποίησε την 3η σε σειρά ενεργό συνεχή εφημερία) και τον Διευθυντή του Τμήματος!!!
3) Ζητούμε την αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου όσο διαρκεί η μαζική επίσχεση εργασίας των ιατρών του.
4) Συμπαραστεκόμαστε στους ευρισκόμενους σε επίσχεση εργασίας ιατρούς του Παίδων Πεντέλης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την πρωτοφανή αυταρχική συμπεριφορά της Διοίκησης τους.

Ειδικευόμενοι Παίδων Πεντέλης 12/12/2009

Ενημερωτικό Σημείωμα 12/12/2009
Ειδικευομένων Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης

Σύντομο Ιστορικό :

Από τις 03/12/2009 η πλειονότητα των ειδικευομένων ιατρών του ΓΝΠΠ δήλωσε επίσχεση εργασίας από το σύνολο του ιατρικού της έργου (πρωινό ωράριο και εφημερίες) ζητώντας την καταβολή των εφημεριών που εκτελέστηκαν το Δεκέμβρη 2008, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοεμβρίου 2009 και αναδρομικών λόγω αναπροσαρμογής του μισθολογίου. Ως απάντηση, η Διοίκηση του Νοσοκομείου αντί να καλύψει τις υποχρεώσεις της, προέβη σε τακτικές ψυχολογικής βίας (απειλές στους χώρους του Νοσοκομείου, τηλέφωνα στο σπίτι κά) και ολοκλήρωσε δε την «προσπάθεια εξεύρεσης λύσης» με την κατάθεση αγωγής στις 09/12/2009 έναντι 33 ειδικευομένων του Νοσοκομείου.

Στο «σκεπτικό» της αγωγής αναφέρεται :
1. ότι το Δημόσιο είναι «αξιόπιστος και αξιόχρεος εργοδότης». Δυσκολευόμαστε να το αφήσουμε ασχολίαστο, απλά να σημειώσουμε ότι ο «αξιόπιστος» εργοδότης μας , μας οφείλει ακόμα και σήμερα εφημερίες του Δεκεμβρίου του 2008- ήδη κάναμε τα πρώτα γενέθλια...
2. «Στους ειδικευόμενους ιατρούς καταβάλλεται κανονικά ο μηνιαίος μισθός τους που αποσκοπεί στην εξασφάλιση των μέσων διαβίωσής τους και επομένως καμία ζημία και κανένας κίνδυνος βλάβης αυτών υφίσταται». Πέραν του απλού παραλογισμού που δηλώνει αυτή η πρόταση ( σε μετάφραση : « δεν πεινάτε, ακόμα, άρα γιατί να σας πληρώσω τα χρωστούμενα;» ) προκύπτει η ερώτηση :Mε ποιο τρόπο κατάφερε να υπολογίσει η Διοίκηση τις ανάγκες 33 ανθρώπων και να τις βρει καλυμμένες; Προφανώς θεωρεί ότι το κόστος διαβίωσης καλύπτεται άνετα με 1200 ευρώ το μήνα (προ φορολόγησης) και τα χρήματα των εφημεριών χρησιμεύουν για να συντηρήσουν τον έκλυτο βίο στον οποίο οι άσωτοι ειδικευόμενοι έχουν συνηθίσει.
3. «Η βλάβη που υφίσταται το Νοσοκομείο είναι δυσανάλογη καθώς διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του και τίθεται σε κίνδυνο το Δημόσιο συμφέρον σε περίοδο έξαρσης του ιού της νέας γρίπης». Και μόνο αυτό το απόσπασμα χαράσσει νέους ορίζοντες στη λέξη «θράσος»:
Οι ειδικευόμενοι ιατροί είχαν κατ’ επανάληψη και εγγράφως καταθέσει τα προβλήματά τους στη Διοίκηση (Γενικές Συνελεύσεις 17/11, 26/11,01/12/2009). Η απάντηση της Διοίκησης : καμία κίνηση.
Ζητήθηκαν προσλήψεις στις κενές οργανικές θέσεις του ΕΣΥ. Η απάντηση της Διοίκησης : καμία κίνηση.
Ζητήθηκαν νέες θέσεις για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. . Η απάντηση της Διοίκησης : καμία κίνηση.
Όταν καταφύγαμε στη νόμιμη διεκδίκηση των χρημάτων μας με επίσχεση η απάντηση της Διοίκησης : αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα.

Όσο για το αν τίθεται σε κίνδυνο το Δημόσιο συμφέρον, όπως μας καταλογίζει η Διοίκηση, τότε γιατί :
A.Κανένας Διευθυντής δεν έχει καταγγείλει εγγράφως εώς σήμερα ότι η λειτουργία της Κλινικής ή Τμήματός του είναι επισφαλής;
Β. Δεν ανακλήθηκαν οι κανονικές άδειες προσωπικού (ειδικευμένων και ειδικευόμενων) που δε συμμετείχαν στην επίσχεση;

Αιτήματα

Οι ειδικευόμενοι του ΓΝΠΠ απαιτούμε ένα ουσιαστικό και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας: Aξιοπρέπεια.
Την αξιοπρέπεια που πηγάζει από την τήρηση των Νόμων- όλων των Νόμων- είτε αυτοί αναφέρονται στην καταβολή δεδουλευμένων είτε στους στοιχειώδεις ηθικούς νόμους που απαιτούν από τη Διοίκηση να προσφέρουν στους ειδικευόμενούς τους το καλύτερο δυνατό περιβάλλον εργασίας χωρίς απειλές και διώξεις.

Ως νέοι εργαζόμενοι αρνούμαστε να υποχωρήσουμε σε τακτικές και νοοτροπίες που προσβάλλουν εμάς, αλλά και τον κλάδο. Δε δεχόμαστε μαθήματα ηθικής από ανθρώπους που δεν είναι συνεπείς στις δικές τους υποχρεώσεις Αυτοί είναι οι άνθρωποι που μας εγκαλούν στην Τάξη. Λυπόμαστε για αυτούς-θα παραμείνουμε «άτακτοι».

Δηλώνουμε επίσης ότι αφού η Διοίκηση του Νοσοκομείου επιμένει σε επίλυση των οικονομικών διαφορών μας μέσω δικαστηρίων , θα επιδιώξουμε πλέον την πληρωμή μας και με δικαστικά μέσα. Κρίνουμε ότι επιβάλλεται ο άμεσος οικονομικός έλεγχος του συνόλου των δοσοληψιών του Νοσοκομείου από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου.

Αντί επιλόγου, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους του Νοσοκομείου μας που μας στηρίζουν, άλλων νοσοκομείων , του Συντονιστικού και των παρατάξεων της ΟΕΝΓΕ που στέκονται ηθικά και πρακτικά στο πλευρό μας.

« Κάθε ταξίδι είναι πιο όμορφο όταν έχεις φίλους δίπλα».

Οι Ειδικευόμενοι του Γ.Ν.Παίδων Πεντέλης