Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Απόφαση γενικής συνέλευσης Γ.Ν.Παίδων Πεντέλης 2/10/08

Σήμερα, Πέμπτη 2-10-2008, στη Γενική Συνέλευση των ιατρών του Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης, συνεκτιμήθηκαν τα έξής ζητήματα:

Μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 26-6-2008, γίνεται ξεκάθαρο πως τίθεται ανίσχυρη η κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Υγείας που αφορούσε την παράταση της αναστολής για την εφαρμογή των νόμων που αφορούν το νέο ωράριο των νοσοκομειακών ιατρών μέχρι το τέλος του χρόνου. Σα συνέπεια αυτού, ενημερωθήκαμε από τη Διοίκηση ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνούνται να πληρώσουν τις δεδουλευμένες εφημερίες των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτέμβρη που υπερβαίνουν τον προβλεπόμενο από το νόμο χρόνο εργασίας, αφού οι εφημερίες αυτές πραγματοποιήθηκαν παράνομα.

Σαν μοναδική διέξοδος στους ιατρούς δίνεται η παραδοχή από την πλευρά τους με ενυπόγραφη δήλωση ότι εν γνώση τους παρανόμησαν, αναλαμβάνοντας εξολοκλήρου την ευθύνη της υλοποίησης αυτών των παράνομων εφημεριών και επομένως και την πλήρη νομική και πιθανώς ποινική ευθύνη που μπορεί να προκύψει από την παράνομη αυτή πράξη. Όλα αυτά για να πάρουν, οι γιατροί, το αυτονόητο δηλαδή τα δεδουλευμένα χρήματά τους. Πρόκειται για μια εξωφρενική απαίτηση που ισοπεδώνει κάθε έννοια ανθρώπινης και εργασιακής αξιοπρέπειας. Γιατί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά αυτή η χυδαία απαξίωση που επιδεικνύεται προς το έργο των ιατρών, οι οποίοι έχουν απεμπολήσει κάθε εργασιακό αλλά και προσωπικό τους δικαίωμα προκειμένου να στηρίξουν υπερεργαζόμενοι και κακοπληρωμένοι ένα δημόσιο σύστημα υγείας που βρίσκεται υπό κατάρρευση. ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΩΣ ΕΔΩ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟΙ, ΟΧΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ.

Για το παραπάνω πρόβλημα, η διοίκηση του νοσοκομείου αρνήθηκε να τοποθετηθεί όταν ο σύλλογος ειδικευομένων του νοσοκομείου, σε έγγραφό του της 17-7-2008, ζήτησε να ενημερωθεί για τις θέσεις της. Τότε, όταν είχαν διαρρεύσει οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο σύλλογος ειδικευομένων είχε επισημάνει τα προβλήματα μιας τέτοιας απόφασης και είχε καλέσει τη Διοίκηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει εγγύηση για τη νομιμότητα των προγραμμάτων εφημεριών καθώς και για την πληρωμή τους, καθιστώντας την υπεύθυνη για οποιοδήποτε ιατρικό λάθος πιθανών συνέβαινε σε χρόνο παράνομης υπερεργασίας. Σε όλα αυτά ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΜΕ ΠΑΓΕΡΗ ΣΙΩΠΗ. Οι γιατροί για άλλη μια φορά, έδειξαν την υπευθυνότητά τους και την καλοπιστία τους, αναλαμβάνοντας τη συνέχιση της υλοποίησης των προγραμμάτων εφημεριών, χωρίς καμία εγγύηση ή δέσμευση από κανέναν και για τίποτα. Η άρνηση της Διοίκησης να απαντήσει στα επίμαχα ζητήματα, μπορεί να ερμηνευθεί κακοπροαίρετα ως υπεκφυγή προκειμένου «να γίνει η δουλειά» τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες και να βρεθούν στη συνέχεια οι γιατροί προ τετελεσμένων γεγονότων με τον εκβιασμό να μείνουν απλήρωτοι. Καλοπροαίρετα μπορεί να ερμηνευθεί ως παντελής ανικανότητα εκτίμησης της κρισιμότητας της κατάστασης και πλήρη άγνοια. Σε κάθε περίπτωση μπορεί και τώρα να επανορθώσει. Οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της ΤΩΡΑ και να βρει τον τρόπο να εγγυηθεί τα δεδουλευμένα στους ιατρούς, είτε από τα αποθεματικά του νοσοκομείου είτε με όποιον άλλο τρόπο κρίνει και όχι φυσικά πετώντας το μπαλάκι στους γιατρούς. Οι γιατροί ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ. Σε αντίθετη περίπτωση, η άνοιξη που πέρασε απέδειξε ότι οι γιατροί γνωρίζουν τον τρόπο να κινητοποιούνται και να κερδίζουν αυτά που τους ανήκουν. ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ.

Σε ό,τι αφορά το τί πρόκειται να γίνει στο εξής, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ξεκάθαρη αφού αναγνωρίζει ότι ισχύει κανονικά το νέο ωράριο. Αυτό είναι 48 ώρες εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας για τους ειδικευμένους ιατρούς και 56 ώρες για τους ειδικευόμενους, κατά μέσον όρο. Βάση αυτών των δεδομένων και βέβαια με δεδομένο επίσης το ρεπό μετά από εφημερία που ορίζεται με νομοθετική σαφήνεια και που ουδέποτε υπήρξε υπουργική ή άλλη απόφαση που να αναστέλλει την εφαρμογή του, θα πρέπει στο εξής να καταρτίζονται τα προγράμματα εφημεριών. Η απόφαση αυτή είναι αμφίσημη. Από τη μία βάζει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα του εφημεριακού κάτεργου, από την άλλη όμως απειλεί το ήδη πενιχρό εισόδημα ειδικά των ειδικευόμενων ιατρών. Ταυτόχρονα, δίνει και το δικαίωμα στον εργαζόμενο που θέλει να υπερεργασθεί, λόγω προφανώς της οικονομικής του δυσχέρειας, να απεμπολήσει το ευεργέτημα του μειωμένου χρόνου εργασίας, παραμένοντας στο ίδιο δουλικό εργασιακό καθεστώς και βάζοντας ο ίδιος την υπογραφή του σε αυτή την καταδίκη. Τέτοια δυστυχώς δείχνει να είναι η φύση της Ευρωπαϊκής οδηγίας. Δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να διαλέξει με ποιό σκοινί θα τον κρεμάσουν.

Σαν γιατροί αρνούμαστε να μπούμε σε αυτή τη λογική. Ο εφημεριακός χρόνος εργασίας είναι υπερωριακός χρόνος εργασίας και ως τέτοιος πρέπει να αμοίβεται. Οι τακτικές αποδοχές πρέπει να είναι τέτοιες που να εξασφαλίζουν στον γιατρό άνετη διαβίωση, χωρίς να έχει ανάγκη το εισόδημα των εφημεριών. Δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας σε ανθρώπινα ωράρια εργασίας αλλά απαιτούμε-διεκδικούμε την άμεση μισθολογική μας αναβάθμιση. Η συγκυρία μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι με συλλογικό αγώνα θα πετύχουμε μια ουσιαστική αναβάθμιση των όρων εργασίας των γιατρών στο Ε.Σ.Υ.

Άλλωστε, ο μόνος τρόπος για να λυθεί πραγματικά το πρόβλημα είναι να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Αυτό θα έδινε πνοή στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς και εργασιακή προοπτική στο χιλιάδες νέους γιατρούς που στοιβάζονται στην ανεργία και την υποαπασχόληση. Αν αυτό δε συμβεί τώρα, τότε το σύστημα θα καταρρεύσει και σίγουρα όχι με ευθύνη των γιατρών.

 

Με αυτό το σκεπτικό,

αγωνιζόμαστε για:

 

Άμεση υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στη βάση των αποφάσεων του τελευταίου Συνεδρίου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., δηλαδή:

 

Πραγματικές αυξήσεις αποδοχών (1600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές στον ειδικευόμενο και αντίστοιχα στις παραπάνω βαθμίδες, όλα στον βασικό μισθό)

Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων επιμελητών σύμφωνα με τις ανάγκες. Γενικό ωράριο 30ωρο, 5θήμερο, 6ωρο με το πολύ 1 εφημερία την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς (ειδικούς και ειδικευόμενους). Κατοχύρωση του εφημεριακού χρόνου σαν συντάξιμου.

Μέτρα για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων.

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρόσληψης Επιμελητών Β ανά Περιφέρεια με συγκεκριμένη οικονομική δέσμευση, στα πλαίσια κάλυψης των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού.

Κατάργηση του χρηματισμού και της παραοικονομίας στο ΕΣΥ

Επαναπροσδιορισμό του συστήματος εξέλιξης των ιατρών του Ε.Σ.Υ.

 

Αποφασίζουμε ότι:

 

· Ζητούμε από τη διοίκηση να αναλάβει ΑΜΕΣΑ τις ευθύνες της και να εγγυηθεί την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών, χωρίς φυσικά να συνεχίσει να ζητά από τους γιατρούς να αναλάβουν την ευθύνη μιας κατάστασης που δεν δημιούργησαν.

· Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ οποιοδήποτε έγγραφο τους παρουσιαστεί ως αναγκαίο προαπαιτούμενο για να πληρωθουν. Η ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΟΛΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ που έχουν υλοποιηθεί, είναι αρκετή απόδειξη για την πραγματοποίηση των εφημεριών, οι οποίες οφείλουν να πληρωθουν.

· Ζητούμε τα προγράμματα εφημεριών που θα καταρτιστούν στο εξής να είναι σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με το χρόνο εργασίας των ιατρών.

· Συμμετέχουμε μαζικά στην τρίωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η Ε.Ι.Ν.Α.Π. για την Πέμπτη 9-10 και ώρα 8:00 έως 11:00 το πρωί, με συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

· Συμμετέχουμε στις προσπάθειες συντονισμού κοινής δράσης με τα υπόλοιπα νοσοκομεία.

· Νέα γενική συνέλευση, θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο, βάση των εξελίξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: