Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΑ, 13/2/09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΑ, 13/2/09
Συνήλθε σήμερα, 13/2/2009, το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Ιατρών Αθήνας και Πειραιά.Συμμετείχαν εκπρόσωποι των γενικών συνελεύσεων από τα νοσοκομεία: Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Ερυθρός Σταυρός, Σισμανόγλειο, Θριάσιο, Παίδων Πεντέλης, 401 Σ.Ν, Παίδων «Αγία Σοφία», Γενικό Κρατικό Αθήνας, Ασκληπιείο Βούλας, Λαϊκό, 1ο ΙΚΑ καθώς και ιατροί από τα νοσοκομεία Αγ. Όλγα, ΨΝΑ.

Καταγγέλλουμε τον πρωτοφανή εμπαιγμό από μέρους της κυβέρνησης σε βάρος ολόκληρου του κλάδου των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας, οι συναρμόδιοι Υπουργοί και συνολικά η κυβέρνηση αρνήθηκαν να τηρήσουν την από 1/12/2008 υπογραφή τους στην κλαδική συμφωνία με την ΟΕΝΓΕ και κατέθεσαν προς κύρωση στη βουλή νομοσχέδιο ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΟ συγκριτικά με το αρχικό κείμενο. Η κλαδική αυτή συμφωνία ήταν ένας συμβιβασμός από μεριάς μας που θα εξασφάλιζε το κατώτατο όριο των απαιτούμενων ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ, ΑΥΞΗΣΕΩΝ αλλά και τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης σε ένα χρόνο. Αυτά, τα θεωρούμε απαραίτητα όχι μόνο για εμάς, αλλά για τη στοιχειώδη επιβίωση του συστήματος υγείας της χώρας μας και για τη διατήρηση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ της.

Ήδη στα νοσοκομεία Γ.Κ. Νίκαιας και Σισμανόγλειο, οι γιατροί που συμπλήρωσαν το νόμιμο χρόνο εργασίας τους, υποχρεώθηκαν με τη διαδικασία της πολιτικής επιστράτευσης, από τις διοικήσεις των νοσοκομείων τους, να καλύψουν τις εφημερίες μέχρι το τέλος του μηνός. Οι συνάδελφοι των νοσοκομείων αυτών προχωρούν σε ομαδικές δικαστικές αγωγές κατά των διοικήσεων και επιμένουν στην εφαρμογή του νόμιμου ωραρίου.
Άλλωστε, για άλλα νοσοκομεία, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, όπου αρκετά τμήματα, π.χ. Παθολογία, Νεφρολογία, Ακτινολογία, δεν έχουν εφημερεύοντες ειδικευμένους ιατρούς λόγω της τήρησης του νόμιμου ωραρίου, με αποτέλεσμα η Γενική Εφημερία 13/2 να κρίνεται επισφαλής και επικίνδυνη, το Υπουργείο Υγείας δεν λαμβάνει κανένα μέτρο και τηρεί σιγήν ιχθύος. Τις επόμενες ημέρες σε όλο και περισσότερα τμήματα νοσοκομείων (Ερυθρός Σταυρός, ΛαΪκό)αναμένεται να μην υπάρχουν εφημερεύοντες γιατροί.

1. Απαιτούμε μέχρι τη ψήφιση του νόμου στην ολομέλεια της βουλής ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΟΡΦΗ όπως ακριβώς προέβλεπε η κλαδική συμφωνία.

2. Καταγγέλλουμε τις διαδικασίες πολιτικής επιστράτευσης των νοσοκομειακών ιατρών. Πρόκειται για μια παράνομη, αυταρχική πολιτική που δείχνει πόσο σέβεται το Υπουργείο στην πράξη τους νοσοκομειακούς ιατρούς και το έργο τους.

3. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις των νοσοκομείων να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κανένα νοσοκομείο δεν πρέπει να εφημερεύει σε επισφαλείς συνθήκες. Όπου και όταν υπάρχει έλλειψη ιατρών, θα πρέπει το νοσοκομείο να αποσύρεται από τη γενική εφημερία
με ευθύνη του Υπουργείο Υγείας και της διοίκησης του νοσοκομείου. Όταν οι υπεύθυνοι δεν το πράττουν, το κλείσιμο της γενικής εφημερίας θα το αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι γιατροί. Συμμετέχουμε στο κλείσιμο της γενικής εφημερίας του Γενικού Κρατικού Νικαίας, την Τετάρτη 13-2 και όποιου άλλου νοσοκομείου η λειτουργία του κρίνεται επισφαλής λόγω της έλλειψης εφημερευόντων ιατρών.

4. Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Υγείας αναίρεσε μονομερώς την κλαδική συμφωνία και κατά συνέπεια αυτή δεν είναι δεσμευτική για μας. Γι' αυτό και καλούμε του νοσοκομειακούς ιατρούς να εφαρμόζουν τα νόμιμα προγράμματα εφημέρευσης με 2 εφημερίες ανά ειδικό και 4 ανά ειδικευόμενο μέχρις ότου ψηφισθεί από τη Βουλή το αρχικώς συμφωνημένο και υπογεγραμμένο κείμενο κλαδικής συμφωνίας.

5. Συμμετέχουμε στην Απεργία που προκήρυξε η ΕΙΝΑΠ την Τρίτη 17/2, Τετάρτη 18/2 και Πέμπτη 19/2.

6. Νέα συνάντηση του Συντονιστικού την Δευτέρα 16/2 ώρα 19:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια: