Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Ανοιχτό γράμμα-έκκληση στους συναδέλφους νοσ. γιατρούς

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σήμερα, 11/3/10, μεγάλες συγκεντρώσεις συγκλόνισαν όλες τις πόλεις της χώρας.
Απεργοί από όλους τους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και πάμπολλοι νέοι και νέες, σπουδαστές, μαθητές, κατέκλυσαν τους δρόμους: εκτιμήσεις για 60000-90000 στην Αθήνα, 8000-10000 στη Θεσ/νίκη, 4000 στην Πάτρα κοκ. Η Γενική Απεργία πέτυχε. Παρά τις τρικλοποδιές που έβαλαν οι ξεπουλημένες στο δικομματισμό ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν κι άλλους συμπολίτες μας από το να συνειδητοποιήσουν ότι τα μέτρα που ψήφισε σαν τον κλέφτη η υπόδουλη στους Ευρωπαίους κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ με τη
συμπαράσταση της ΝΔ οδηγούν στην καταστροφή. Οδηγούν στην ανεργία και τη φτώχεια πληθυσμούς ολόκληρους, οδηγούν στην κοινωνική ερημοποίηση. Κι είναι όρος της επιτήρησης από τα κοράκια των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η επιτυχία αυτών των μέτρων.
Στην Αθήνα, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά στο μπλόκ των γιατρών της ΕΙΝΑΠ και διέσπασαν την πορεία γι αρκετή ώρα (καταγγελία ΑΡΣΙ στο www.arsigr.blogspot.com).
Στον τομέα της υγείας, η εκκωφαντική σιωπή του λαλίστατου κατά τ' άλλα πρωτοπαλίκαρου του Γιωργάκη, της Ξενογιαννακοπούλου, μπροστά στο αδιέξοδο του εφημεριακού κράχ που έρχεται, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη.
Η Κυβέρνηση ΚΛΕΙΝΕΙ τα νοσοκομεία!
Η έκφραση αυτή είναι ακριβής. Αν στη Βουλγαρία μ’ ένα απλό νόμο πριν ένα μήνα, έκλεισαν ή υποβάθμισαν 150(!) νοσοκομεία, στη χώρα μας διολισθαίνει το κλείσιμο μέσα στο Μάρτη του συνόλου των κρατικών μονάδων υγείας.
Πέρα από τα γενικά μέτρα που αφορούν και τους νοσοκομειακούς γιατρούς, το ζήτημα των εφημεριών είναι το κυρίαρχο στην παρούσα.
Απλήρωτες εφημερίες Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου (για κάποιους ακόμα παλιότερα).
Μειωμένα κονδύλια για τις εφημερίες του υπόλοιπου 2010 με έγγραφα για περαιτέρω περικοπές εφημερευόντων σε επίπεδα αδυναμίας ασφαλούς εφημερίας (γι αυτό ανατρέξετε σε έγγραφο της ΕΙΝΑ που απαντά στις αιτιάσεις της Διοίκησης του Νοσ. Ρίου: http://www.ygeianet.gr/box/cal/15261.pdf).
Το κυριότερο, δεν υφίσταται πλέον ο νόμος 3754/09 που προσέγγιζε την κλαδική σύμβαση και έτσι επιστρέφουμε στην απόφαση για 4 εφημερίες έκαστος το μήνα Μάρτιο.
Τις επόμενες μέρες θα βρεθούμε σαν κλάδος στο μάτι του κυκλώνα και θα σηκώσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του βάρους της αντιπαράθεσης στο σύμφωνο Σταθερότητας. Η ανάκληση των μέτρων στο χώρο της δημόσιας υγείας, είναι όρος για να λειτουργήσουν τις επόμενες μέρες τα δημόσια νοσοκομεία.
Ο σεβασμός της Κλαδικής Σύμβασης έστω και την τελευταία στιγμή, η συμπλήρωση των λειψών κονδυλίων εφημερίας για όλα τα νοσοκομεία είναι μέτρα που προσεγγίζουν την ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής, του ίδιου του Συμφώνου.
Δεν έχουμε όμως άλλο δρόμο. Ή θα συμβεί αυτό ή θα αποδεχτεί το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών που στηρίζει το σύστημα και ζουν από το μισθό τους, να εφημερεύει παράνομα πέραν του ανώτερου επιτρεπόμενου χρόνου εργασίας ή απλήρωτοι για την αναγκαστική υπερεργασία των εφημεριών.
Και σαν κερασάκι: Οι εκκαθαριστές των μισθοδοσιών μας, αμέσως μετά την καταβολή του δώρου Πάσχα, θα περικόψουν με τη μία τις αναδρομικές (από 1/1/10) περικοπές των επιδομάτων, το 30% του δώρου Πάσχα και τις απεργίες που συμμετείχαμε. Αν σ' αυτά προσθέσουμε τη μη καταβολή των δεδουλευμένων και τρεχουσών εφημεριών, οι "εισροές" στις οικογένειές μας του 2ου δεκαπενθήμερου του Απρίλη και όλου του Μάη θα κινηθούν στο ...0! Και μην ξεχνάμε, το Μάη, μαζί με το φορολογικό και το ασφαλιστικό θα προκύψει και το νέο πακέτο ..απαραίτητων
συμπληρωματικών μέτρων.
Δεν έχουμε άλλο δρόμο.
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στις συνελεύσεις στα νοσοκομεία-η συλλογικότητα είναι η δύναμή μας.
Να μην υποκύψουμε σε καμιά πίεση από διοικητές, διευθυντές που το παίζουν υπάκουοι, "συναδέλφους" που το παίζουν ευαίσθητοι.
Καταθέτουμε (με πρωτόκολλο, μην το ξεχνάμε!) τις δηλώσεις 4 εφημεριών και επίσχεσης.
Η άρνησή μας να δουλέψουμε, υπό όρους μαζικότητας μπορεί να οδηγήσει στη σωτηρία των νοσοκομείων.
Μην τους χαριστούμε!
Ο Αγώνας μας, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, είναι όρος επιβίωσης για μας που ζούμε από το μισθό μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας.
Μην τους απογοητεύσουμε!

Συναδελφικά,

Τάσος Γιακουμής
μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ
Αποστόλης Παπαποστόλου
μέλος ΔΣ ΕΙΝΑ

Πάτρα
11 Μάρτη 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: