Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ - 1/4/2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
1/4/2010

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι συνελεύσεων από τα νοσοκομεία: Κρατικό Νίκαιας, Ιπποκράτειο, ΨΝΑ, Γεν. Κρατικό Αθήνας, Ερυθρός, Σωτηρία, Ελπίς, Λαϊκό, Παίδων Πεντέλης, Αττικόν, Παίδων Αγία Σοφία, ΚΑΤ.

1. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναγκάστηκε χθες (31/3/2010) κάτω από την πίεση των μαζικών κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών, και ιδιαίτερα των επισχέσεων εργασίας, στις οποίες πρωτοστατούν χιλιάδες ειδικευόμενοι και επιμελητές να ανακοινώσει ότι θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εφημεριών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2010 στο σύνολό τους, χωρίς περικοπές.

2. Από την άλλη όμως:
-Σε πολλά Νοσοκομεία (Λαϊκό, Σισμανόγλειο, Τζάνειο, ΝΕΕΣ, κλπ) δεν έχουν πληρωθεί ακόμα οι εφημερίες ούτε του Δεκεμβρίου 2009, παρά το γεγονός ότι εδώ και 10 μέρες υπήρξε παρόμοια κατηγορηματική δέσμευση από την κ. υπουργό ότι τα δεδουλευμένα αυτά θα είχαν πληρωθεί ως την Μ. Πέμπτη (σήμερα).
-Την ίδια στιγμή που η κ. υπουργός κάνει «καθησυχαστικές» δηλώσεις προς την ΟΕΝΓΕ και τα ΜΜΕ, πολλοί νεοδιορισμένοι διοικητές νοσοκομείων μεθοδεύουν την περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών του Απριλίου 2010 (στο ΚΑΤ, τον Ερυθρό, το Σωτηρία, το Παίδων Αγία Σοφία, το Σισμανόγλειο, και αλλού), με «ετσιθελικό» τρόπο, καθιστώντας τα πλήρως επισφαλή για τους ασθενείς. Θα πρέπει να είναι σαφές ότι τις εφημερίες δεν τις περικόπτουν μόνο από το εισόδημα των γιατρών, αλλά, ΚΥΡΙΩΣ, από την παροχή υπηρεσιών υγείας στο λαό που προσφεύγει στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Αρωγούς σε αυτήν την προσπάθεια βρίσκουν διευθυντές οι οποίοι επιδεικνύοντας εργοδοτική συμπεριφορά συμπράττουν σε αυτές τις πρακτικές. Η διαδικασία αυτή γίνεται ιδιαίτερα κωμικοτραγική δεδομένου ότι οι «συνάδελφοι» αυτοί απέχουν χρόνια από τις εφημερίες και αγνοούν το εφημεριακό έργο.
-Συνεχίζεται από την κυβέρνηση η κατάφωρη παραβίαση της συλλογικής σύμβασης των νοσοκομειακών γιατρών (ελαστικές εργασιακές σχέσεις, προσλήψεις, ασφαλή προγράμματα εφημεριών, φορολογικό, αποδοχές).
-Τα νοσοκομεία καταρρέουν λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικό και υλικοτεχνικών υποδομών.
Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και περισσότερο σαφές ότι σταθεροποιητικό πρόγραμμα και δημόσια δωρεάν περίθαλψη είναι δύο ασυμβίβαστες έννοιες. Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα κυβέρνησης – ΕΕ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ.
3. Παρά τις δηλώσεις και παρά τις υποσχέσεις κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί στην κατεύθυνση του περιορισμού της παραοικονομίας (υπερτιμολόγηση υλικών και φαρμάκων, ΣΔΙΤ, κλπ), που αποτελεί την ουσιαστική πληγή του ΕΣΥ.
4. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι τα κυβερνητικά μέτρα ΘΙΓΟΥΝ ΚΑΙΡΙΑ τους χιλιάδες έντιμους γιατρούς, ειδικευόμενους και ειδικευμένους, ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ, γιατί αυτοί εξωθούνται κάτω από τα όρια της επιβίωσης. Αντίθετα, ουδόλως θίγονται κάποιοι «συνάδελφοι» που ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο, οι οποίοι κατά τεκμήριο προσπαθούν να σαμποτάρουν τις κινητοποιήσεις ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΜΠΝΟΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ.
Φαινόμενα τέτοιων αυταρχικών συμπεριφορών απέναντι σε εργαζόμενους γιατρούς που διεκδικούν το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, δηλαδή την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ θα καταγγέλλονται ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ, ανεξάρτητα από το πιθανό «ποιόν» ή τις προθέσεις αυτών που επιδεικνύουν τις συμπεριφορές αυτές.
Ενδεικτικά λοιπόν αναφέρουμε και καταδικάζουμε:
- Τη στάση του κ. Χαμαλάκη, επιμελητή Α στη Θωρακοχειρουργική του «Σωτηρία», ο οποίος στις 23/3/2010 ΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ(!) για να εξαναγκάσει τον ειδικευόμενο γιατρό που είχε δηλώσει επίσχεση εργασίας να επιστρέψει στην θέση του. Το γεγονός ότι και ο ίδιος ο κ. Χαμαλάκης είχε δηλώσει επίσχεση, ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Έπρεπε να αναθέσει την ευθύνη της κλινικής στον Συντονιστή Διευθυντή (τον κατά το νόμο υπεύθυνο) ή σε άλλους γιατρούς που δεν έκαναν επίσχεση (υπήρχε τουλάχιστον ένας).
Ελπίζουμε στο μέλλον να ΜΗΝ ΞΑΝΑΧΡΕΙΑΣΤΕΙ να προβούμε σε τέτοιες σοβαρές καταγγελίες.
• Συνεχίζουμε δυναμικά την επίσχεση εργασίας
• Δηλώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ, ώστε τα προγράμματα εφημερίας να είναι ασφαλή για τους ασθενείς.
• Προειδοποιούμε τους «συναδέλφους» διευθυντές ή μέλη επιστημονικών συμβουλίων (ορισμένα μέλη ΕΣ δεν είναι καν γιατροί) που άκριτα και αβασάνιστα συμπράττουν στις περικοπές ότι έχουν τεράστια και ουσιαστική ευθύνη απέναντι στους εφημερεύοντες (εντατικοποίηση και αύξηση επικινδυνότητας) αλλά και απέναντι στους ασθενείς με αυτές τους τις πράξεις, το ποινικό μέρος της οποίας θα καταγγελθεί νόμιμα.
• Διεκδικούμε
o την άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεων που περιλαμβάνουν αυξήσεις, προσλήψεις, και την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών μας στο νόμο που ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα
o καμία περικοπή στα ασφαλή προγράμματα εφημεριών που ήδη ισχύουν
o Συμμετέχουμε στην στάση εργασίας 8/4, 11.00 – 2.00 και στη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή
o Συμμετέχουμε στην 48ωρη απεργία 21 και 22/4

Δεν υπάρχουν σχόλια: