Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Απόφαση γενικής συνέλευσης ΓΝ Νίκαιας

Απόφαση γενικής συνέλευσης γιατρών Γ. Ν. Νίκαιας-Πειραιά

Νίκαια, 10/11/2008

Η γενική συνέλευση ήταν η μαζικότερη όλων από 2/10 έως και σήμερα.
Η απόφαση υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία.

Η γενική συνέλευση υιοθετεί την πρόταση του συντονιστικού συνελεύσεων νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά όπως αυτή διατυπώθηκε στις 7/11/2008. Συγκεκριμένα:

Η απόφαση της πλειοψηφίας του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ (5/11/2008) ήταν λάθος γιατί δεν έπρεπε να κηρύξει μονομερώς και από τα πάνω αναστολή των κινητοποιήσεων. Οι κινητοποιήσεις έπρεπε να συνεχιστούν, να υπάρξει νέα αντιπρόταση της ΟΕΝΓΕ προς το υπουργείο Υγείας η οποία να απαιτεί:

Α. Βελτίωση του μισθολογικού στη συλλογική σύμβαση όσο το δυνατόν πιο κοντά στα αιτήματα του έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ, ιδιαίτερα για τους ειδικευόμενους γιατρούς.

Β. Κατοχύρωση ότι και οι 2000 προσλήψεις θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 στα τμήματα που πραγματικά τις χρειάζονται, ώστε από την 1-7-09 και μετά να μην υπάρχει κανένας γιατρός στη χώρα (ειδικός ή ειδικευόμενος) που να αναγκάζεται να κάνει πάνω από 7 εφημερίες τον μήνα.

Γ. . Κατοχύρωση ότι καμία από αυτές τις προσλήψεις δεν θα αφορά θέση επικουρικού, αλλά όλες οι νέες προσλήψεις ειδικευμένων θα αφορούν οργανικές θέσεις επιμελητών Β΄.

Δ. Κατοχύρωση της άμεσης υλοποίησης του «πολυδιευθυντικού» σύμφωνα με τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ (διαδικασία αξιολόγησης για ατομική εξέλιξη όλων των σημερινών αναπληρωτών μέσα στο 2009 με προοπτική την πλήρη κατάργηση της μεταβατικής βαθμίδας του αναπληρωτή, ώστε στο μέλλον η ατομική εξέλιξη να γίνεται κατευθείαν από τον βαθμό του Α΄ σε αυτόν του διευθυντή – εκλογή του συντονιστή με δημοκρατική διαδικασία).

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τώρα είναι πανθομολογούμενο το συμπέρασμα πως ό,τι έχει κερδηθεί κερδήθηκε από τους ίδιους τους γιατρούς, από τις συνελεύσεις τους. Οι ίδιοι οι γιατροί μπορούν να κερδίσουν και τα παραπάνω συνεχίζοντας τον αγώνα τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη 12/11/2008 που θα γίνει η νέα συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας της ΟΕΝΓΕ με το υπουργείο Υγείας. Απαίτησή μας είναι δέσμευση του υπουργείου Υγείας στα παραπάνω, και με την έννοια αυτή ζητάμε και η συνάντηση αυτή να έχει χαρακτήρα διαπραγματευτικό και όχι απλώς τεχνικό.

Με βάση τα παραπάνω δίνουμε προγράμματα εφημερευόντων μόνο μέχρι και την Πέμπτη 13/11/2008. Καλούμε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς Αθήνας και Πειραιά να συμμετάσχουν στη στάση εργασίας (ήδη υπάρχει τυπική κάλυψη από την ΕΓ της ΟΕΝΓΕ) και σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 10:00 πμ.

Όσον αφορά στα δραματικά τοπικά προβλήματα του νοσοκομείου με πρώτο και κύριο τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι κοινή διαπίστωση (μετά και την μαζικότατη συνέλευση όλου του προσωπικού του νοσοκομείου που προηγήθηκε αυτής των γιατρών) η αναγκαιότητα αποφασιστικού αγώνα για λύσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν από τη μία 292 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που παραμένουν κενές, όλες οι υπηρεσίες του νοσοκομείου παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού και από την άλλη δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο κυβερνητικό μέτρο που να δείχνει πως θα βελτιωθεί η κατάσταση στο ορατό μέλλον. Η δέσμευση για πρόσληψη μόνο 7 τραυματιοφορέων που διατύπωσε το υπουργείο Υγείας ούτε καν ως «ασπιρίνη» δεν μπορεί να λειτουργήσει από τη στιγμή που σήμερα λειτουργούν μόνο 5 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες (κι αυτές με το ζόρι), που υπάρχουν βάρδιες στις κλινικές με 2 ή ακόμα και με 1 νοσηλευτή για 30 ή 40 ασθενείς, που καθυστερεί λόγω έλλειψης προσωπικού 4,5 χρόνια η μεταφορά των Επειγόντων και των ακτινοδιαγνωστικών στο νέο κτήριο, που τα εργαστήρια αλλά και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του νοσοκομείου δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες. Οι αρμόδιοι είχαν ενημερωθεί έγκαιρα και επίσημα εδώ και πολλούς μήνες για τους κινδύνους που δημιουργούνται από αυτές τις ελλείψεις.

Χαιρετίζουμε τη μαζικότατη συσπείρωση όλου του προσωπικού του νοσοκομείου στη σημερινή πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων. Είναι σχεδόν ομόθυμη η θέληση να τονιστεί ότι οι γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δεν κάνουν για τις κινητοποιήσεις αλλά αναγκάζονται να κάνουν κινητοποιήσεις για να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις. Για αυτό θα αποφασίζουν κάθε μέρα τη συνέχεια για την επόμενη μέρα, ανάλογα με την ανταπόκριση που θα υπάρξει από την κυβέρνηση.
Με βάση τα παραπάνω για την διεκδίκηση άμεσων λύσεων στα προβλήματα του νοσοκομείου αποφασίσαμε να εξαγγείλουμε για αύριο Τρίτη 11/11/2008:
- συγκέντρωση όλων στο προαύλιο του νοσοκομείου και στη συνέχεια στο αμφιθέατρο από τις 8:00 πμ.
- κλείσιμο της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου από τις 8:00 πμ έως τις 12 το μεσημέρι. Ήδη όλοι οι αρμόδιοι έχουν ενημερωθεί εγγράφως ώστε να φροντίσουν για την εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών από άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία.
- Νέα συνέλευση όλου του προσωπικού στις 12:30 αύριο για τη συνέχιση του αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: