Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ. Σ. ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Ε. ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΝΕΕΣ) 30/1/2009

Α/ Σε σχέση με την κατάσταση που έχει προκύψει από την απαράδεκτη καθυστέρηση της κύρωσης στη βουλή της συλλογικής σύμβασης εργασίας των ιατρών, η οποία είναι υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο από τις 1/12/2009, η Γενική Συνέλευση των γιατρών του ΝΕΕΣ αποφάσισε να διακινηθεί προς υπογραφήν και να κατατεθεί στην διοίκηση του νοσοκομείου το παρακάτω κείμενο:

Οι παρακάτω υπογράφοντες ιατροί του νοσοκομείου, μετά από σχετική απόφαση της γενικής μας συνέλευσης την Παρασκεύη 30/1/2009, δηλώνουμε ρητά και ανεπιφύλακτα προς κάθε αρμόδιο τα εξής :

1. Οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού μηνών ως και τον Ιανουάριο του 2009 προγραμματίστηκαν ή/και εκτελέστηκαν από τους ιατρούς «καλή τη πίστη» μετά την υπογραφή συλλογικής σύμβασης από τον Υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, αλλά και με τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις από μεριάς του Γ.Γ. κ Καλογερόπουλου ότι η συμφωνημένη σύμβαση εργασίας θα περάσει από τη Βουλή μεσα στον Ιανουάριο του 2009 –βλ συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ 20/1/2009). Ως εκ τούτου θα θεωρούνται δεδουλευμένες, και η παραμικρή καθυστέρηση καταβολής των σχετικών υπερωριακών αποζημιώσεων χωρίς καμμία περαιτέρω διαδικασία (π.χ. υπογραφές από ιατρούς περί συναίνεσης υπέρβασης ωραρίου κλπ) θα σημάνει αυτόματα την έναρξη επίσχεσης εργασίας από τους ιατρούς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

2. Μετά και τη δημοσιοποίηση της απόφασης της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου (26/6/08), απαιτούσαμε το μήνα Οκτώβριο 2008 να υπάρξει ειλικρινής προσπάθεια από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που θα αίρει τις σε βάρος τους σοβαρές αδικίες και που θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του τελευταίου έκτακτου συνέδριου της ΟΕΝΓΕ (7/6/08). Οι διαπραγματεύσεις πρακτικά έχουν λήξει από την 1/12/2009 οπότε και υπογράφηκε από τον Υπουργό Υγείας η συλλογική σύμβαση εργασίας. Δώσαμε χρόνο στον Υπ. Υγείας να κατεβάσει προς ψήφιση στη βουλή τη σύμβαση, αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο τα νοσοκομεία λειτούργησαν εως τώρα κανονικά, αφού δεν εφαρμόσαμε το νόμιμο δικαίωμά μας να κάνουμε 2 εφημερίες οι ειδικοί και 4 εφημερίες οι ειδικευόμενοι το μήνα. Έκτοτε αναμένουμε να κυρωθεί από τη βουλή προκειμένου να ισχύσει για το τρέχον έτος. Ανταυτού όμως γινόμαστε μάρτυρες ενός διαρκούς εμπαιγμού από εβδομάδα σε εβδομάδα και μιας αδικαιολόγητης καθυστέρησης. Η καθυστέρηση αυτή μας στερεί τα ωφέλη της συλλογικής σύμβασης εργασίας και μας κρατάει στο προηγούμενο καθεστώς υποαμοιβόμενης υπερεργασίας και ακόμα στερεί απο τα νοσοκομεία τις 2000 προσλήψεις γιατρών που οι κινητοποιήσεις του Νοεμβρίου κατάφεραν να εντάξουν στη σύμβαση. Θεωρώντας πως το Υπουργείο Υγείας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, για τον μήνα Φεβρουάριο και μέχρι να κυρωθεί από τη βουλή η συλλογική σύμβαση εργασίας θα κατατεθούν προγράμματα εφημεριών με 2 εφημερίες για κάθε ειδικό και 4 για κάθε ειδικευόμενο. Δεν θα γίνει καμμία περικοπή στην ασφαλή σύνθεση εφημερίας κάθε ημέρας, αλλά το πρόγραμμα θα καταρτιστεί ως την ημέρα που θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος αριθμός των εφημεριών ανά ιατρό (π.χ. ως και 10/2/2009). Για την αυτονοήτως προκύπτουσα αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου από την επομένη (πχ 11η Φεβρουαρίου 2009 στην περίπτωση αυτή), η ευθύνη θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την πολιτεία.
Οι ιατροί του νοσοκομείου σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους τους θα επεξεργαστούν όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για τα παραπάνω αναγραφόμενα και ρητώς δηλούμενα.

Β/ Αρνούμαστε να υπογράψουμε ατομικές δηλώσεις που συμφωνούν με την υπέρβαση του 48ώρου για τους ειδικευμένους και του 56ώρου για τους ειδικευμένους γιατρούς.


Δ/ Συμμετέχουμε στο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ –ΠΕΙΡΑΙΑ καλούμε συσκεψή του τη Δευτέρα 2/2/09 και προτείνουμε τη διοργάνωση συγκέντρωσης των γιατρών στο Υπουργείο Υγείας, την Παρασκεύη 6/02/09 ώρα 11.00 πμ και 24-ωρη απεργία την ίδια ημέρα .

Ε/ Συγκροτούμε συντονιστική επιτροπή με εκπροσώπους από όλες τις κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου για την ενημέρωση και υλοποίηση των αποφάσεων της συνέλευσης.

ΣΤ/ Θεωρούμε απαράδεκτη και αδικαιολόγητη την μη καταβολή του 45% των εφημεριών του Νοεμβρίου για τους επιμελητές και διεκδικούμε την άμεση καταβολή του υπολοίπου ποσού.

Ζ/Αγωνιζόμαστε μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό, που ήδη ξεκίνησε κινητοποιήσεις για την καταβολή των υπερωριών, και τους άλλους εργαζόμενους του νοσοκομείου και διεκδικούμε προσλήψεις προσωπικού και επαρκή χρηματοδότηση του Δημόσιου Νοσοκομείου.

ΣΤ/ Νέα Συνέλευση γιατρών ΝΕΕΣ την Δευτέρα 9/2/09 ώρα 12.30. στο αμφιθέατρο.

ΑΘΗΝΑ 30/1/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: