Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 5ΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΝΑΠ Γ. Ν. ΝΙΚΑΙΑΣ 27-1-09

1. Με οδυνηρή έκπληξη και αποτροπιασμό πληροφορηθήκαμε ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή του (23-1-09) το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Υγείας απευθύνει βαρύτατους και υβριστικότατους προσωπικούς χαρακτηρισμούς (περί μη σοβαρότητας, αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, ανικανότητας, αναποτελεσματικότητας και ανεντιμότητας) καθώς και απειλές περί «εισαγγελέων» ενάντια στον συνάδελφο Α. Μαυρομμάτη, Αναπληρωτή Διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου μας μόνο και μόνο επειδή με την ιδιότητά του προέδρου της Ελληνικής (επιστημονικής) Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας έκανε ομιλία σε επιστημονική ημερίδα, τονίζοντας ότι ο αριθμός διαθέσιμων κλινών εντατικής θεραπείας στη χώρα μας είναι ακόμα πολύ πίσω από τις ανάγκες, και ότι δυνητικά η ανάπτυξη περισσότερων τέτοιων κλινών θα μπορούσε να αποτρέψει πολλούς θανάτους ασθενών.
Για μας που σαν μάχιμο νοσοκομείο βιώνουμε καθημερινά το γεγονός βαρέως πάσχοντες ασθενείς να αναμένουν σε φορητό αναπνευστήρα άλλοτε άλλο αριθμό ημερών μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ, η ανακοίνωση αυτή αποτελεί εκδήλωση πραγματικού θράσους από τη μεριά των κυβερνώντων. Αποτελεί ερώτημα πραγματικά το ποιόν προσπαθούν να πείσουν εκτοξεύοντας τέτοια τερατώδη ψέματα.
- Φυσικά και παραμένει τεράστιο το πρόβλημα με τον ανεπαρκή αριθμό διαθέσιμων κλινών εντατικής θεραπείας. Για παράδειγμα στο νοσοκομείο μας ο αριθμός αυτός (14 κλίνες για διασωληνωμένους βαρέως πάσχοντες ασθενείς) θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον διπλάσιος για την κάλυψη των πιο στοιχειωδών αναγκών, και τουλάχιστον τετραπλάσιος σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές. Οι ιατροί τουλάχιστον 7 (επτά) κλινικών (Α και Β χειρουργική – Α,Β και Γ παθολογική – νευροχειρουργική – νευρολογική) βιώνουν το πρόβλημα σχεδόν καθημερινά εξαναγκαζόμενοι να νοσηλεύουν βαρέως πάσχοντες ασθενείς, επειδή συνηθέστατα δεν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας τόσο στο νοσοκομείο μας όσο και στα υπόλοιπα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Επίσης τεράστιο πρόβλημα υπάρχει με τις διακομιδές των ασθενών, ακόμα και όταν –έστω και καθυστερημένα όπως συνήθως- ανευρίσκεται διαθέσιμη κλίνη σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι του ΕΚΑΒ αρνούνται να διαθέτουν ασθενοφόρο – κινητή μονάδα στελεχωμένο με εξειδικευμένο ιατρό, αδιαφορώντας για τις συνθήκες της διακομιδής και μάλιστα επικαλούνται για τη στάση τους αυτή αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
- Είναι πραγματικά ανάξιοι απάντησης οι κατάπτυστοι χαρακτηρισμοί που απευθύνονται από την ανακοίνωση του υπουργείου στο πρόσωπο του συναδέλφου ιατρού Α. Μαυρομμάτη, ο οποίος αποτελεί υπόδειγμα εντιμότητας, ήθους, επιστημονικής σοβαρότητας και ανιδιοτελούς προσφοράς στον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου τόσο άμεση επανόρθωση των απαράδεκτα αναγραφομένων στην ανακοίνωση της 23-1-09, όσο και επείγοντα μέτρα για διόρθωση των σοβαρών προβλημάτων που αφορούν την νοσηλεία και τις διακομιδές των βαρέως πασχόντων ασθενών.

2. Επειδή παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου η κλαδική σύμβαση ΟΕΝΓΕ – υπουργείου (που έχει υπογραφεί από 1-12-09) δεν έχει ακόμα προωθηθεί στην ολομέλεια της βουλής για κύρωση, καλούμε τους γιατρούς του νοσοκομείου να καταρτίσουν για τον μήνα Φεβρουάριο 2009 πρόγραμμα εφημεριών με 2 για τους ειδικούς και 4 για τους ειδικευόμενους, χωρίς περικοπές στην ασφαλή σύνθεση όπως ακριβώς είχε γίνει για τον 11 – 2008.

Γενική συνέλευση γιατρών την επόμενη εβδομάδα για τον καθορισμό της παραπέρα στάσης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: