Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΡΥΘΡΟΥ 30/1/2009 ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘ

Αποτελεί σοβαρότατο ολίσθημα η απαράδεκτη προσωπική επίθεση κύκλων του υπουργείου υγείας ενάντια στον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Α. Μαυρομμάτη αλλά και στον καθηγητή κ. Α. Αρμαγανίδη οι οποίοι σε πρόσφατες επιστημονικές ομιλίες τους διατύπωσαν το αυτονόητο και αδιαμφισβήτητο, δηλαδή ότι ο αριθμός διαθέσιμων κλινών εντατικής θεραπείας στη χώρα μας είναι ακόμα πίσω από τις ανάγκες και από τις διεθνείς προδιαγραφές και ότι η λύση του προβλήματος αυτού ενδεχόμενα θα μπορούσε να σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές.
Επιβεβαιώνουμε ότι το πρόβλημα έλλειψης κλινών ΜΕΘ παραμένει οξύτατο και όλη η ιατρική κοινότητα το βιώνει καθημερινά. Στο Ν.Ε.Ε.Σ. η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών σε κοινούς θαλάμους ή στην ανάνηψη του χειρουργείου είναι συχνότατο αν όχι καθημερινό φαινόμενο. Η παραμονή τέτοιων ασθενών σε κοινούς θαλάμους μπορεί να διαρκέσει από ώρες έως μέρες, μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι σε ΜΕΘ. Επισημαίνουμε ότι η παρακολούθησή τους σε τέτοιες συνθήκες απέχει σε μεγάλο βαθμό από αυτά που η σύγχρονη επιστήμη επιτάσσει, θα αναφέρουμε μόνο χαρακτηριστικά ότι σε κοινά τμήματα τα απογεύματα και τις νύχτες η αναλογία νοσηλευτών – ασθενών είναι δυο νοσηλευτές προς τριάντα έως σαράντα ασθενείς.
Οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου υγείας θα πρέπει να ασχολούνται νυχθημερόν με τη λύση τέτοιων σοβαρών προβλημάτων αντί να απευθύνουν δημόσια απαράδεκτους χαρακτηρισμούς («ανεύθυνοι», «αντιδεοντολογικοί», «ανίκανοι», «αναποτελεσματικοί», «ανέντιμοι» κλπ) ενάντια σε αξιολογότατους επιστήμονες όπως είναι ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.
Απαιτούμε άμεση επανόρθωση αλλιώς θα εξαντλήσουμε κάθε νομικό και συνδικαλιστικό μέσο για την κατοχύρωση του δικαιώματος να λέγεται η επιστημονική αλήθεια και γνώμη ανεμπόδιστα, το οποίο από ότι φαίνεται δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο, καθώς και για την υπεράσπιση της τιμής και υπόληψης των συναδέλφων μας.
Απαιτούμε να προσληφθεί άμεσα όλο το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν όλα τα είδη υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ του ΕΣΥ.
Απαιτούμε να δρομολογηθεί άμεσα η δημιουργία και νέων κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, ώστε να προσεγγισθεί ο αριθμός που οι διεθνείς προδιαγραφές επιβάλλουν.
Η ευθύνη για τις ανεπάρκειες αυτές βαρύνει εξ ολοκλήρου τους νυν και προηγούμενους πολιτικούς προϊστάμενους του Υπουργείου Υγείας.
ΝΕΕΣ ΑΘΗΝΑ 30/01/09

Δεν υπάρχουν σχόλια: