Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

18 νοσοκομεία σε Αθήνα-Πειραιά σε κινητοποίηση


Αγώνας για συλλογική αξιοπρέπεια:

18 είναι πια τα νοσοκομεία σε Αθήνα-Πειραιά που βρίσκονται σε κινητοποίηση.Και συνεχίζουμε

Νέα σύσκεψη του συντονιστικού γενικών συνελεύσεων νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά την Τετάρτη 29/10, ώρα 19:00 στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ (Μάρνη 30)

Μέσα στην τελευταία εβδομάδα ένα κύμα γενικών συνελεύσεων στα νοσοκομεία στέλνει μήνυμα στο Υπουργείο Υγείας πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής.

Τα αιτήματα για αύξηση του βασικού μισθού, μείωση του χρόνου εργασίας, προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, να ενυσχυθεί το ΕΣΥ και να εκλείψει η υποχρεωτική υπερεργασία των γιατρών - όπως αποτυπώθηκαν και στο περσινό έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ - αποδεικνύεται πως εκφράζούν τη μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών. Εκείνων που θέλουν να ζουν αξιοπρεπώς από το μισθό τους, να δουλεύουν με ανθρώπινα και ασφαλή ωράρια και που τοποθετούνται από τη σκοπιά της συλλογικής αξιοπρέπειας σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα προσφέρει δωρεάν, υψηλής ποιότητας περίθαλψη σε όλους.

Το Αττικό νοσοκομείο, που βρίσκεται στην 5η βδομάδα κινητοποιήσεων, δίνει τον τόνο. Με κλείσιμο της γενικής εφημερίας για 5η φορά, με κοινές συνελεύσεις και κινήσεις διαμαρτυρίας των γιατρών και των νοσηλευτών/τριων του νοσοκομείου, παλεύουν επίμονα για προσλήψεις προσωπικού, καταβολή των δεδουλευμέων και το σύνολο των αιτημάτων που θέτουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Συλλογή υπογραφών γίνεται σε πολλά νοσοκομεία προκειμένου να κατατεθούν ασφαλή προγράμματα εφημεριών για το μήνα Νοέμβριο με 2 εφημερίες για τους ειδικούς και 4 για τους ειδικευόμενους γιατρούς.
Τα προγράμματα καταρτίζονται έως τη μέρα που επαρκεί ο προβλεπόμενος αριθμός εφημεριών ανα γιατρό χωρίς καμία περικοπή από τον αναγκαίο αριθμό των εφημερευόντων.
Με απόφαση των γενικών συνελεύσεων χρησιμοποιούμε την αναλογία αποζημίωσης για της εφημερίες ως την αναλογία του χρόνου εργασίας αυτών, δηλαδή 1 ετοιμότητας=40% της ενεργούς, 1 μεικτή=70% της ενεργούς εφημερίας.

Το κείμενο που προτείνει το συντονιστικό νοσοκομείων προς τις γενικές συνελεύσεις είναι το εξής:
Οι παρακάτω υπογράφοντες ιατροί του νοσοκομείου, δηλώνουμε ρητά και ανεπιφύλακτα προς κάθε αρμόδιο τα εξής :

1. Οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού μηνών ως και Οκτωβρίου 2008 προγραμματίστηκαν ή/και εκτελέστηκαν από τους ιατρούς «καλή τη πίστη» σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας (κατόπιν σχετικών εγγράφων περί αναστολής ισχύος των ΠΔ περί 48ώρου – 56ώρου τόσο για το Α’ όσο και για το Β’ εξάμηνο του 2008) αφού τα προγράμματα εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα και πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ως εκ τούτου θα θεωρούνται δεδουλευμένες, και η παραμικρή καθυστέρηση καταβολής των σχετικών υπερωριακών αποζημιώσεων χωρίς καμμία περαιτέρω διαδικασία (π.χ. υπογραφές από ιατρούς περί συναίνεσης υπέρβασης ωραρίου κλπ) θα σημάνει αυτόματα την έναρξη επίσχεσης εργασίας από τους ιατρούς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

2. Μετά και τη δημοσιοποίηση της απόφασης της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου (26/6/08), και εάν μέσα στον μήνα Οκτώβριο 2008 δεν υπάρξει ειλικρινής προσπάθεια από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που θα αίρει τις σε βάρος τους σοβαρές αδικίες και που θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του τελευταίου έκτακτου συνέδριου της ΟΕΝΓΕ (7/6/08), τότε για τον μήνα Νοέμβριο 2008 θα κατατεθούν προγράμματα εφημεριών με 2 εφημερίες για κάθε ειδικό και 4 για κάθε ειδικευόμενο. Δεν θα γίνει καμμία περικοπή στην ασφαλή σύνθεση εφημερίας κάθε ημέρας, αλλά το πρόγραμμα θα καταρτιστεί ως την ημέρα που θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος αριθμός των εφημεριών ανά ιατρό. Για την αυτονοήτως προκύπτουσα αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου στην περίπτωση αυτή, η ευθύνη θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την πολιτεία.

Οι ιατροί του νοσοκομείου σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους τους θα επεξεργαστούν όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για τα παραπάνω αναγραφόμενα και ρητώς δηλούμενα

Το Υπουργείο Υγείας με την πίεση των κινητοποιήσεων απέστειλε πρόταση προς την ΟΕΝΓΕ, η οποία παρατείθεται παρακάτω στο ιστολόγιο.

Η πρόταση απερρίφθει από όσες γενικές συνελεύσεις νοσοκομείων ακολούθησαν, από τη διαπραγματευτική ομάδα(η οποία ορίστηκε στο εκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ)και από το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.

Η πρώτη ανακοίνωση της διαπραγματευτικής ομάδας μετά την πρόταση του Υπουργείου Υγείας παρατείθεται παρακάτω στο ιστολόγιο.

Καλούμε τους συναδέλφους στις γενικές συνελεύσεις να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν επ' αυτής προκειμένου να καθοριστεί η παραπέρα στάση μας.

Καθώς για μια ακόμα φορά η ΕΙΝΑΠ είναι απούσα από τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των νοσοκομειακών γιατρών η ανάγκη για συντονισμό είναι για άλλη μια φορά αναγκαία.

Νέα σύσκεψη του συντονιστικού των νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά συγκαλείται την Τετάρτη 29/10, ώρα 19:00 στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ (Μάρνη 30) για να συζητήσουμε τις εξελίξεις των κινητοποιήσεων και τον τρόπο που θα συνεχίσουμε συντονισμένα.

Για να επικοινωνήσουν άμεσα οι γενικές συνελεύσεις των νοσοκομείων και να αποτυπωθεί η πραγματική συμφωνία των νοσοκομειακών γιατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: