Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Απόφαση ενώσεων γιατρών νοσοκομείων Λάρισας 4/4/2008

04/04/2008
Ανακοίνωση Ενώσεων ιατρών Νοσοκομείων Λάρισας(ΛΑΡΙΣΑ)

Τα προεδρεία των συλλόγων ιατρών και των δύο νοσοκομείων της πόλης μας, κάλεσαν σήμερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να ενημερώσουν το θεσσαλικό λαό για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της αδιαφορίας του Υπουργείου Υγείας.

Καταρχάς ζητάμε συγνώμη από τους ασθενείς για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια γης κινητοποίησης και ζητάμε τη συμπαράστασή τους. Τους διαβεβαιώνουμε ότι ο αγώνας των ιατρών έχει στόχο τη συνολική αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. και της ποιότητας περίθαλψης.

Συμπληρώνεται ένας μήνας που βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις κάνοντας επίσχεση εργασίας γιατί είμαστε απλήρωτοι για τις εφημερίες που έχουμε κάνει από τον Νοέμβριο του 2007, δηλαδή εδώ και 5 μήνες. Έτσι οι περισσότεροι από εμάς αδυνατούμε να επιβιώσουμε οικονομικά διότι οι βασικοί μισθοί είναι εξευτελιστικοί. Το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο μετά από 10 έτη καθήλωσης για ένα και μοναδικό λόγο μπορεί σήμερα να ονομάζεται έτσι, για την εξειδίκευσή του προς τα κάτω.

Δουλεύουμε έως και πάνω από 100 ώρες την εβδομάδα για να συμπληρώσουμε αυτόν τον ευτελιστικό βασικό μισθό με την προκλητική αμοιβή των 4 ευρώ την ώρα στην εφημερία.

Οι εφημερίες από άποψη ωρών εργασίας συνιστούν δεύτερη πλήρη και συχνά σκληρότερη δουλειά. Ο χρόνος δε αυτός των αναγκαίων και ως εκ τούτου υποχρεωτικών εφημεριών δεν κατοχυρώνει ασφαλιστικά δικαιώματα, δεν υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος.

Και φτάνουμε σήμερα 4 Απριλίου 2008, παραμένοντας απλήρωτοι από τον Νοέμβριο του 2007, και ρωτάμε τα εξής:

Πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε όταν η Διοίκηση του Νοσοκομείου και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Υγείας επιδεικνύει βαριά αντισυμβατική συμπεριφορά ως προς την εμπρόθεσμη πληρωμή των εφημεριών ;

Πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε όταν η Διοίκηση και κατ’ επέκταση το Υπουργείο αποδεικνύεται αφερέγγυος εργοδότης ;

Πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε όταν οι οφειλόμενες εφημερίες είναι όχι μόνο αξιόλογες αλλά ουσιώδεις για την διαβίωσή μας ;

Πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε όταν ο εργοδότης μας είναι τις περισσότερες φορές, επί μακρόν υπερήμερος ως προς την καταβολή των ποσών για τις δεδουλευμένες εφημερίες ;

Πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε όταν η διοίκηση αξιώνει από εμάς να εργαζόμαστε χρόνο εφημερίας ίσο ή και μεγαλύτερο του χρόνου εργασίας μας, δωρεάν ή επί πιστώσει ;

Πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε απέναντι στις παλινωδίες και τα ψεύδη του Υπουργείου Υγείας ;

Ε ! ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΑΜΕ

Αντιδράσαμε μεταξύ των άλλων και με το δικαίωμα της επίσχεσης που συνιστά δικαίωμα άμεσα και απόλυτα συνυφασμένο με την ιδιότητα του εργαζόμενου αλλά και με την ίδια του την προσωπικότητα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών και των δύο νοσοκομείων της Λάρισας ασκεί το νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας.

Σύμφωνα με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων καταλήξαμε στα ακόλουθα:

1. Οι ειδικοί να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας μέχρι της καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου.

2. Οι ειδικευόμενοι να απέχουν από τις εφημερίες από την Δευτέρα 7 Απριλίου.

3. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να σταματήσει να προσποιείται πως δεν υπάρχει θέμα να αναλάβει τις ευθύνες για την αναστάτωση που προκαλείται στα Νοσοκομεία και να δώσει άμεση λύση.

4. Καθιστούμε τον ίδιο τον Υπουργό υπεύθυνο για την συνεχιζόμενη δυσλειτουργία των Νοσοκομείων.

5. Επειδή οι κινητοποιήσεις αυτές καθιστούν επισφαλή την εφημέρευση των Νοσοκομείων καλούμε το Υπουργείο να καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα των προηγούμενων μηνών.

6. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να προσέρχονται στο Νοσοκομείο μας από την Δευτέρα για τα άκρως επείγοντα περιστατικά, διότι θα υπάρχει δυσλειτουργία από την αποχή των ειδικευομένων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά κάθε Νοσοκομείου.

7. Καλούμε την συνδικαλιστική ηγεσία της Ομοσπονδίας (ΟΕΝΓΕ) να μην υπογράψουν την απαράδεκτη πρόταση του κ. Αβραμόπουλου.

8. Για εμάς του γιατρούς του ΕΣΥ η εργατική εκμετάλλευση μέσω του παράνομου και εξοντωτικού συστήματος εφημεριών, η μη πληρωμή αυτών αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Α γ ω ν ι ζ ό μ α σ τ ε γ ι ά:

- Πραγματικές αυξήσεις αποδοχών (1600 ευρώ τακτικές αποδοχές στον ειδικευόμενο και αντίστοιχα στις παραπάνω βαθμίδες, όλα στον βασικό μισθό)

- Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις επιμελητών σύμφωνα με τις ανάγκες. Γενικό ωράριο 30ωρο, 5θήμερο, 6ωρο με το πολύ μία εφημερία ανά εβδομάδα για όλους τους ιατρούς (ειδικά τους ειδικευόμενους). Θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης στα 55 για όσους το επιθυμούν, με κατοχύρωση του εφημεριακού χρόνου σαν συντάξιμου.

- Αποδέσμευση βαθμού-μισθού-εφημεριών, αυτόματη χρονο-εξέλιξη αποδοχών.

- Μέτρα για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευομένων. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρόσληψης Επιμελητών Β ανά Περιφέρεια με συγκεκριμένη οικονομική δέσμευση.

- Κατάργηση του χρηματισμού και της παραοικονομίας στο ΕΣΥ

Από τις σημερινές κινητοποιήσεις, από τις αυριανές κινητοποιήσεις προσμένουμε σε κάτι καλύτερο στο χώρο της Υγείας προς όφελος όλων μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Μόλις τώρα πληροφορηθήκαμε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου ότι πήραμε χαρτζιλίκι τις εφημερίες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2007.

ΛΑΡΙΣΑ 4-4-2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: